Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane

Data:

spot_img

În martie 2022 am publicat o investigație jurnalistică privind activitatea Asociației WorldTeach România care promitea de șapte ani să deschidă un centru de salvare pentru femei traficate. Deși primea fonduri generoase de la organizația americană UNCAGED din Atlanta, asociația nu avea atunci nici autorizațiile și acreditările, nici pesonalul necesar pentru Butterfly Sanctuary, cum au numit locația din satul Zolt, județul Timiș.

Cu prețuri supraestimate, Beniamin Lup, șeful asociației, continua să ceară milioane de dolari de la finanțator pentru fosta pensiune de la Zolt cumpărată cu puțin peste 300.000 de dolari, cum arată documentele.

În aprilie 2022, într-un interviu difuzat de podcastul american Vinelife, Kim Westfall, CEO al UNCAGED, spune că au reușit să achite fosta pensiune cu 1,8 milioane dolari. Diferența e uriașă, dar întrebările noastre transmise doamnei Westfall au rămas fără răspuns.

Investigația noastră a avut ecou nu doar la publicul din România, ci și în comunitățile românești din SUA și din Moldova, unde Beniamin Lup și-a extins antenele, folosindu-se de apartenența la biserica baptistă.

Rodica Guțan Lup – a treia soție a lui Beniamin Lup

În 28 septembrie 2024 am început să primim mesaje de la mai multe persoane care ne semnalau că a treia soție a lui Beniamin Lup, Rodica Guțan din Republica Moldova, a decedat subit la 45 de ani în prezența soțului, la Chișinău.

O investigație realizată de: Brîndușa Armanca și Sorin Istrate


Ne-am amintit de un mesaj primit în 2022 de la V.R. care ne cerea să investigăm moartea suspectă a primei soții a lui Beniamin Lup, Eugenia Lup, moartă la 42 de ani în 2016 într-un context similar, singură cu soțul, la domiciliul din Oțelu Roșu. Atunci nu am fost interesați, subiectul nostru fiind altul. Acum însă, date fiind similitudinile, am decis să mergem pe fir.

Domeniul traficului de persoane și al salvării unor persoane traficate este unul sensibil, iar suspiciunile asupra șefului unei organizații anti-trafic poate afecta domeniul.

Beniamin Lup – Asociația WorldTeach Romania

Menționăm că majoritatea informațiilor le-am obținut fie luând legătura cu persoane din anturajul celor două femei sau cu autoritățile competente, fie din surse deschise, ca Facebook. Unele persoane ne-au cerut să nu le prezentăm identitatea reală, altele și-au asumat complet cele declarate.

Legea 190/ 2018, la articolul 7 arată că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice.

Două dosare de anchetă pentru moarte suspectă

La procuratura județului Caraș-Severin s-a deschis dosarul 1619/315/2024 pentru ucidere din culpă, pe care îl instrumentează Poliția din Oțelu Roșu. Dosarul are în vedere împrejurările în care a murit Eugenia Lup, la vârsta de 42 de ani. Cazul din 2016 a fost deschis în urma unei sesizări detailate, așa cum ne-a declarat polițistul anchetator, cu care am vorbit la fața locului, iar prima audiere de martor a avut loc în 17 octombrie.

Citește și: Hărțuirea presei prin justiție. PressHUB, chemat în instanță de un ONG investigat

Uciderea din culpă este prevăzută la art.192 Cod Penal și e definită ca o infracțiune împotriva integrității corporale și sănătății unei persoane, cu pedepse de la 5 până la 7 ani închisoare.

Procuratura Generală din Chișinău a primit mai multe sesizări privitoare la moartea suspectă a Rodicăi Guțan Lup, imediat după decesul ei din 28 septembrie 2024. Din informații oficiale aflăm că dosarul a fost încredințat Oficiului Buiucani al Procuraturii Municipiului Chișinău cu adresa nr. 5961/8.10.2024. Ancheta a pornit deja, au fost audiate mai multe persoane și s-a făcut percheziție domiciliară la locuința cuplului Rodica Guțan și Beniamin Lup.

Certificat de deces Rodica Guțan

Din surse neoficiale știm că vineri, 11 octombrie 2024, ar fi avut loc exhumarea Rodicăi Guțan, pentru autopsie post-mortem.

Cazul Eugenia Lup: „Un înger cu chip de om”

Eugenia a urmat cursuri universitare și masterat în domeniul asistenței sociale la Universitatea de Vest din Timișoara. Căsătorită din 1993 cu Beniamin Lup și mamă a unei fetițe, Cristiana, a fost director de editură și coordonator al departamentului de asistență socială la Asociația WorldTeach România pe care o înființaseră în 2003 cu sediul în casa lor de pe str. G. Coșbuc nr.4 din Oțelu Roșu.

Necrologul o prezintă ca pe o femeie credincioasă, interiorizată, blândă, „un înger cu chip de om”, cu aptitudini artistice, care s-a botezat în cultul baptist în urma unei dezamăgiri personale: un accident a oprit-o să mai joace handbal, sport pe care îl practicase cu pasiune și talent.

Avea 42 de ani când a murit în condiții neelucidate.

Din mărturiile apropiaților și din discuțiile cu mai mulți medici, am alcătuit o cronologie a decesului:

9 februarie 2016 – Eugenia intră în comă acasă. Soțul, Beniamin Lup, pretinde că a încercat resuscitare timp de 45 minute, dar nu cheamă Salvarea. Fiica Cristiana sosește de la Glimboca și cheamă ea Salvarea. Este dusă la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș.

10-11 februarie – Eugenia își revine parțial. Se recomandă să fie dusă la Spitalul Județean din Timișoara. Pe fișa de externare de la spitalul din Caransebeș scrie Comă gr. III „otrăvire accidentală cu substanța secobarbital”. Documentele de ieșire de la spitalul din Caransebeș sunt semnate de dr. Ilie Buru.

12 februarie – Pacienta este transferată la Spitalul Județean din Timișoara, la Secția de Neurologie.

23 februarie – Eugenia este externată din Spitalul Județean Timișoara pe picioare, restabilită, cu diagnostic „Encefalită”, dar cu prezența de „barbiturice” în analizele toxicologice. Analizele sunt bune. I se recomandă control și reevaluare după o lună. I se prescriu doar medicamente pentru tiroidă.

25 februarie seara Eugenia moare acasă seara, la Oțelu Roșu, în prezența lui Beniamin. Nu se face autopsie. Decesul este constatat de dr. Valentin Boșneag, care aprobă Pompelor funebre să fie dusă la capelă.

28 februarie – Este înmormântată în cimitirul din Oțelu Roșu.

Mormântul Eugeniei Lup

Ce spun medicii

Am sunat la dr. Ilie Buru, medic primar, pensionat de peste cinci ani. Doctorul nu își amintea de caz și nu știa că o pacientă care a trecut prin spitalul din Caransebeș, unde lucra ca internist, a decedat. Presupune că a întocmit doar actele de externare și altcineva de la ATI s-a ocupat de pacientă.

Neurologul Daniela Reisz, medic primar la Spitalul Județean Timișoara în 2016, ne-a spus că a preocupat-o cazul, s-a gândit ce anume ar fi putut duce la deces.

Am fost șocată să aflu că pacienta a murit. M-a preocupat cazul. Eu am de obicei pacienți bătrâni, dar ea eră tânără, puțin peste 40 de ani. A ieșit din spital reabilitată, cu analize bune. Nu au existat premise pentru a muri”, ne-a declarat dr. Reisz.

Doamna doctor susține că nu a văzut fișa de ieșire de la Spitalul Municipal Caransebeș cu diagnosticul de externare „otrăvire accidentală cu substanța secobarbital”. „Dacă aș fi văzut, aș fi cerut analize în plus”, a subliniat.

Din verificările noastre, documentele medicale, foi de observație, analize, fișe de ieșire din spital etc. se regăsesc în arhivele celor două spitale și pot fi solicitate oficial de instituțiile de anchetă abilitate.

Secobarbital, pașaport pentru moarte asistată

Conform descrierilor specializate, secobarbital/seconal este un barbituric, adică un sedativ, un somnifer puternic, cu doză mare de risc de dependență și de supradoză mortală.

În România nu se mai folosește și nici nu poate fi procurat din farmacii încă din anul 2000 când a apărut Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri și ulterior Legea339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.

Îl regăsim în ambele legi pe listele anexă de substanțe interzise, Tabelul II. Secobarbital este interzis în mai multe state sau strict controlat.

În unele țări ca Olanda, Elveția sau Oregon-SUA este substanța utilizată pentru euthanasie. Este preferată fiindcă produce moartea relativ repede, 30 minute la doză mare sau o oră la doză moderată. Este solubil în apă și alcool, nu necesită lichide în cantități mari de înghițit.

Fotografia pe patul de moarte

Am stat de vorbă, grație noilor tehnologii, cu numeroase persoane care i-au cunoscut în 2016 pe Eugenia și pe Beniamin Lup. Cu unele ne-am întâlnit față în față. Mai mulți interlocutori și-au exprimat dubiile legate de moartea prematură a Eugeniei. Ca membri ai unei comunități religioase, s-au mulțumit atunci să pună pe seama lucrării lui Dumnezeu dispariția Eugeniei. Însă decesul din 2024 a Rodicăi Guțan la 45 de ani, în împrejurări asemănătoare, a resuscitat întrebările care fuseseră puse doar în șoaptă în 2016.

Am primit astfel atât informații, cât și fotografii, capturi de ecran de pe telefoane, filmări care le-ar putea susține suspiciunile, cu permisiunea de a le publica.

O imagine tulburătoare circula de mai mulți ani printre membrii comunității din Oțelu: Eugenia decedată în pat, cu părul răsfirat pe pernă, cu fața tumefiată și marcată de pete roșii, care se extindeau pe gât și pe braț.

Eugenia Lup, decedată în patul său, la scurt timp după externarea din spital

Fotografia a fost făcută cu telefonul de Mircea Lup, îndată ce a ajuns la domiciliul fratelui său, Beniamin, în 25 februarie 2016.

Mircea a făcut poza din șoc și mi-a trimis-o mie. Eram pe vremea aceea împreună și am vorbit mult despre situația care nu ni s-a părut normală. Mă gândisem să mergem la poliție, să cerem o anchetă, dar fiindcă Mircea nu a vrut, am renunțat și eu”, ne-a declarat Costina Stuparu, prietenă a Eugeniei. Tot de la ea am aflat că Eugenia acuza amețeli dimineața, la trezire, cam cu o săptămână înainte de a cădea în comă, în 9 februarie.

Costina Stuparu

Nu am fost acasă când a murit Eugenia, eram în Italia la muncă, dar am ținut legătura și știam că după spitalizare era bine, chiar am văzut poze și o filmare cu ea vorbind la telefon bine dispusă, cu câinele lângă ea, cu o zi înainte de a muri”, a adăugat Costina în dialogul nostru, cu precizarea că ne-a permis să îi dăm numele real.

Eugenia a primit vizite la spitalele din Caransebeș și din Timișoara, iar starea ei se ameliora vizibil. Cu ea stăteau soțul care nu se dezlipea și episodic fiica.

Să ne rugăm în continuare pentru scumpa noastră Eugenia Lup. Starea ei este bună, evaluând de la starea de comă, adică: ne recunoaște, o înțelegem în mare parte când reușește să spună ceva, înghite cu mare efort picăturile de apă sau ceai, deschide ochii și cu mare efort mă vede dublu și în ceață”, scria pe Facebook Carla von Brock, o prietenă apropiată a familiei, în data de 11 februarie când Eugenia era încă în spitalul din Caransebeș.

În 21 februarie, Ellen Tuttle o vizitează pe Eugenia la spitalul din Timișoara și constată că ea este bine, comunică cu cei care vin să o vadă, așa cum atestă o fotografie postată pe FB. Multe alte imagini găsite pe rețelele sociale o arată pe Eugenia Lup revenită, cu cearcăne, dar în stare bună de sănătate.

„Ciprian”, care cunoaște de mulți ani familia, ne-a spus că a avut suspiciuni de la bun început. Eugenia nu se plânsese niciodată de boli și era foarte atentă la dietă.

Epilog matrimonial

La scurt timp după moartea soției, Beniamin Lup o cere în căsătorie pe C.A. care îl refuză. Se recăsătorește cu Oxana, o tânără din Republica Moldova. Căsătoria durează puțin fiindcă la orizont apăruse deja o frumoasă doamnă blondă din Chișinău, Rodica Guțan.

Este de reținut că există un tipar în relațiile domnului Lup, așa cum ne-au fost descrise de mai mulți cunoscuți de-ai săi. Femeile sunt blonde înalte, cu păr lung. Aproape toate s-au botezat în cultul baptist după ce l-au cunoscut pe el.

Valentin Malanca, soțul uneia dintre angajatele lui Beniamin Lup la Asociația WorldTeach, crede că religia este pentru acesta un instrument prin care poate manipula mai ușor oamenii din jur și mai ales femeile. Tot el a subliniat că noile cuceriri primesc cadouri scumpe care impresionează.

Citește și: INVESTIGAȚIE. Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate

Lup s-a prezentat adesea ca pastor, printre alte identități profesionale și confesionale, dar verificările noastre arată că a fost cel mult misionar în biserica baptistă, ordinat de pastorul Ionel Țuțac. Și Ligia Dugulescu, președinta asociației Isus Speranța României, a confirmat pentru noi acest aspect.

Este un prădător sexual tipic”, și-a asumat Valentin Malanca declarația, după ce a divorțat recent de soție, bănuită că îl înșeală cu Lup. Conflictul dintre bărbați este mai amplu și duce către poliția din Timișoara sesizată de ambele părți.

Cazul Rodica Guțan: „Un suflet frumos”

Beniamin Lup a cunoscut-o pe Rodica Guțan în timpul unor vizite în Republica Moldova fie pe linie religioasă, fie cu diverse activități. Rodica a lăsat orfane două fete, pe Kornelia în vârstă de 23 ani, educatoare și pe Sofia, în vârstă de 15 ani, elevă.

S-au căsătorit în martie 2018, conform informației de pe pagina de FB a Rodicăi, dar nu înainte ca ea să se boteze la baptiști în toamna anului 2017.

Am aflat despre moartea subită a Rodicăi dintr-un anunț sec pe pagina de FB a lui Beniamin Lup. În 28 septembrie 2024, o zi de sâmbătă, la 10.55 este postată o fotografie a femeii cu următorul text imprimat pe imagine:„Rodica, la revedere în cer!” și comentariul „De astăzi Rodica a fost mutată la Dumnezeul pe care L-a slujit și iubit! Odihnă în pace și în Glorie, Rodi!”.

Ulterior anunță pe FB priveghi duminică 29 septembrie, la Biserica Speranța. Priveghiul este transmis live și postat pe Youtube. E înmormântată luni, 30 septembrie, la prânz.

YouTube video

La priveghi, Beniamin Lup narează povestea morții soției:„În seara aceea parcă nu voia să meargă în oraș. Urma să se întâlnească cu prietene în oraș, dar a venit acasă și a zis că eu vreau să stau cu tine. Ne-am rugat împreună. I-a spus vecinei noastre, hai să ne mai plimbăm, hai să mai stăm, știu că ți-e somn, dar eu vreau să mai stăm. Ne-am uitat prin fotografiile pe care le-ați văzut, la fotografiile din concediu și a zis că vrea să umplem peretele cu fotografiile acele. Însă la 4 și 10 Dumnezeu a chemat-o acasă, s-a deschis cerul…”.

Rodica Guțan Lup – august 2024

Șocul s-a transmis în comunitatea din Chișinău, a trecut și Oceanul în comunitățile de români din SUA. Mai mulți prieteni și cunoștințe au început să comenteze situația neverosimilă. Manicurista Rodicăi își exprimă uimirea într-un cometariu pe FB:„Rodica era clienta noastră la frizerie, seara ea a fost la manicură la ora 18.00, era plină de viață…a doua zi am aflat de moartea ei, toate eram în șoc!”.

Printre prieteni și rude circulă o filmare bizară de 12 secunde unde se vede în pat Rodica respirând greu. De la apropiații ei am aflat că filmarea a fost făcută în noaptea decesului Rodicăi Guțan, aproape de miezul nopții, cu telefonul ei și trimisă Sofiei, fiica cea mică. Nu știm ce reprezintă, dar organele de cercetare pot desluși misterul.

Asemănarea celor două decese naște suspiciuni

Printre zecile de mesaje de condoleanțe transmise soțului și fiicelor, au apărut și comentarii suspicioase. La priveghi, cineva a observat că mama Rodicăi care o jelea a fost îndepărtată repetat să nu se apropie prea mult. Aliona B. transmite către V.R.: „Rodica avea vânătăi pe față, mâini și mamei nu-i permiteau să o descopere pentru a-i mângâia mâinile…au pus-o la picioare, ca pe o străină”.

Bobaru Laurențiu comentează pe pagina de Facebook a lui Lup: „Soțiile tale au murit dubios, cu multe semne de întrebare”, iar Denisa Deny avertizează, tot pe FB, că se vor primi mesaje să nu se posteze nimic despre moartea Rodicăi: „Nu vă lăsați intimidați, postați și în același timp încercați să faceți tot posibilul să se afle cauza decesului. Domnul Beniamin va încerca să ducă în eroare neamurile, prietenii și întreaga lume că a murit tot de infarct cum a murit și prima soție… Dacă aveți această putere sau cunoștințe, nu lăsați ca moartea Rodicăi să fie ascunsă cum s-a întâmplat cu prima soție! Ceva s-a întâmplat și autopsia va scoate la iveală adevărul”.

Cu o zi înainte de decesul Rodicăi, vineri 27 septembrie, Beniamin Lup pune pe pagina sa o postare cu trei lupi și un text în română și engleză, pe care unii cunoscuți au considerat-o în acest context ciudată:„A fi pregătit pentru <neașteptat> face parte din pregătirea noastră. Noi suntem pregătiți întotdeauna pentru situații <neașteptate>. Postarea primește a doua zi un comentariu acuzator de la Adelina Zafiu: „Te-ai pregătit bine să o faci să plece, nu? Abia așteptăm să vedem ce citate inspiraționale ne mai scrii din închisoare!”.

În comunitatea din Chișinău e fierbere, comunicarea cu persoane din România și din SUA este activă. S-a răspândit vestea că procuratura din Chișinău a primit mai multe sesizări. AdyNick și Rex Geller găsesc că situația e „fishy” (dubioasă) din cauza similitudinii celor două decese, iar V.R. notează pe FB:„Prea straniu ai plecat dintre noi, Rodica Guțan Lup, la fel cum a plecat și Eugenia Lup. V-ați întâlnit în cer? Ați vorbit? Prea dureros, prea subit, prea trist…!”.

Rodica se temea și prietenele știau

Persoane din anturajul Rodicăi și al lui Beniamin, cum este T.C., reproșează pe Facebook prietenelor Rodicăi:„Toate ați știut că are probleme cu Beni și n-ați făcut nimic. Acuma e târziu … cereți cercetări și probe!”.

Un alt mesaj postat pe FB la comentarii ne-a atras atenția înainte de a lua legătura cu autorul lui, Valentin Malanca: „Eu sunt soțul celei suspectate ca amanta lui Beni, mi-a spălat pe creier soția, a făcut-o să creadă că e aleasa lui Dumnezeu, a cumpărat-o cu cadouri scumpe. Rodica m-a sunat în 2 iulie să îmi spună că a văzut pe telefonul lui mesaje de dragoste între ei, planuri ce să facă de ziua lui, că eu sunt în tură în data aceea, plus multe altele”.

L-am căutat pe Valentin Malanca, pompier la ISU Timișoara, angajat la Serviciul de urgență 112, cu care am avut mai multe convorbiri. Ne-a comunicat că își asumă integral cele declarate și ne permite să facem publice atât declarația, cât și documetele pe care le deține. Am aflat că soția sa, Denisa, este angajată la Asociația WorldTeach ca director de programe și că au o fetiță.

Mesajele dintre el și Rodica Guțan, precum și cele trimise lui de Rodica, ne-au fost încredințate spre publicare, ele făcând parte din anexele unor sesizări.

În 2 iulie 2024 Rodica Guțan îl sună pe Valentin Malanca pentru a-i spune de situația dintre soția lui și Beniamin Lup. În 14 august 2024, Rodica reiterează suspiciunile ei privind relația dintre Denisa și Beniamin. „Consideră asta o poveste de iubire”, răspunde Malanca.

Valentin, eu n-am mințit, Dumnezeu mi-e martor, ea minte să nu-și piardă serviciul și banii și să-l vadă și pe Beni, ea s-a băgat în familia mea…”, scrie Rodica.

Ulterior ea îi trimite capturi din controversele ei cu Beniamin: „Știi ce simt, că tu ești ăla și cu ea care îmi puteți face rău și să mă otrăviți ca să rămâie vouă casa și să faceți voi ce vreți cu americanii… voi sunteți periculoși”. Replica lui Beniamin:„Nu mă culc cu ea, nu am avut nimic păcătos cu femeia aceasta”.

În 7 august 2024 Beniamin îi scrie soției următorul mesaj, transmis de ea de pe propriul telefon lui Valentin Malanca: „Rodica să nu vorbești cu nimeni despre situația noastră. M-a sunat Kim (Kim Westfall, șefa organizaței Uncaged din SUA, n.red.) astă-noapte și mi-a spus că tu ești împotriva mea și că ne-am despărțit. Așa i-a spus lui N.Ț. și I., fiindcă le-a spus Valentin. N. i-a cerut la Kim să mă dea afară și să închidă organizația (Asociația WorldTeach, n.red.). Atacul e împotriva mea. Kim o să vrea să vorbească cu tine. Te rog nu vorbi cu NIMENI. N. a sunat ieri pe A. și i-a spus că Valentin jură că ne va închide Organizația fiindcă nu i-am făcut centrul acela pentru telefoane. Și el crede că noi învârtim milioane de dolari, pentru că așa i-a spus I. Eu vin acasă și o să fim bine, așa cum ți-am spus. Te rog, nu te alătura dușmanilor mei”. Numele amintite în mesaj le-am redat cu inițiale.

Malanca ne-a relatat ce însemnă „cadouri scumpe” pe care le-a primit soția lui de la Lup: „El i-a luat mașină de 10.000 de euro pe numele nevestei mele, bani scoși de pe contul unei asociații sau firme de-ale lui. Eu am fost cu nevasta mea în centru la First Bank, în Timișoara, unde ea a scos bani de pe cardul lui, 3 zile consecutiv. Eu am crezut că va cumpăra mașina pe Asociație. El are mai multe asociații, nu doar WorldTeach. Știu de una care se numește ProLead. Și pe nevastă-mea a pus-o să își facă o asociație. De ProLead știu pentru că i-a spus nevestei să ia toate bonurile de benzină pe acea asociație. Când am fost cu soția să cumpere mașina, am văzut că ea o cumpără pe numele ei. M-a sunat el după câteva ore să îmi explice că el are banii de la un pastor din America, bani pe care i-a trimis separat, de la enoriași. El spunea că tot a lui va fi mașina, dar o cumpără pe numele soției mele. Eu am avertizat-o atunci, pe loc, pe soția mea, că ăsta poate fi caz penal, ce face el”.

Autoturismul Nissan a fost cumpărat în februarie 2024. În noiembrie 2023 Lup le-a făcut cadou un televizor plasmă cu diagonală mare.

Valentin Malanca a divorțat recent de soție și a depus în 17 septembrie o sesizare pentru furt de identitate, pentru care îl bănuiește pe Beniamin Lup, iar acesta i-a făcut reclamații la locul de muncă.

Ce spune Beniamin Lup

Beniamin Lup a fost întrebat de noi într-o convorbire telefonică din 18 octombrie ce știe despre exhumarea soției:„Nu știu despre ce vorbiți. Eu nu am informația respectivă. Nu am fost anunțat, voi întreba și eu Poliția dacă știu ei ceva, dar eu nu știu nimic. Eu am fost în Chișinău până ieri (joi, 17 octombrie 2024 – n.red.) și nu știu absolut nimic. Am fost la mormânt în fiecare zi. Ultima dată am fost la mormânt marți, în 15 februarie. Am să verific și eu această informație. Sunt câteva zile de când mi-am îngropat soția pe care am iubit-o cu toată ființa mea și o iubesc încă”. Nu a dorit să răspundă altor întrebări.

Mormântul Rodicăi Guțan – Chișinău, 6 octombrie 2024

Menționăm că în data de 16 octombrie Beniamin Lup se afla în România, la Oțelu Roșu unde s-a întâlnit cu mai multe cunoștințe și a vizitat un atelier foto, ceea ce vine în contradicție cu declarația despre prezența sa la Chișinău până în 17 octombrie.

Kornelia și Sofia, fiicele Rodicăi Guțan

După moartea Rodicăi, rămân două fete orfane, Kornelia și Sofia. Ambele au și cetățenie română, iar Sofia este înscrisă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Timișoara. Minora a fost văzută la școală în 12 octombrie, după moartea mamei, adusă de Beniamin Lup cu o procură de trecere a frontierei care și-a pierdut valabilitatea după decesul mamei care a semnat procura, conform legilor din România.

Beniamin Lup nu este tutorele minorei Sofia Guțan. O problemă va fi moștenirea. Cele două fiice moștenesc integral un apartament al mamei, însă vila din Chișinău este pe numele ambilor soți.

Aflăm de asemenea că Beniamin Lup i-a făcut sesizare la poliție Korneliei Guțan pentru dispariția laptopului mamei sale în timpul percheziției.

Asociația WorldTeach are un frate geamăn

În 10 mai 2024 pe site-ul Ministerului de Finanțe apare o nouă organizație cu numele de Asociația „WorldTeach”, cu un CUI diferit (46097700) față de asociația cu același nume înființată în 2003 (CUI 1566653). Are sediul la Zolt, deocamdată fără raportare financiară.

În aprilie 2024, Asociația WorldTeach cea veche, înființată în 2003 la Oțelu Roșu a cerut instanței din localitatea Făget, unde și-a mutat sediul, mai multe modificări în statut. Dosarul 490/832/2024 indică actualizarea componenței Adunării Generale cu următorii membri: Lup Beniamin, Molodoi Alexandra-Florina, Lup Liana-Cristiana, Westfall Kimberly Noelle, Westfall Robert Vallen, Walls Ryan Christopher, Mansfield Stephen Lee, Țuțac Ionel, Bojin Mihăiță şi Căpitanu Vasile. Totodată se modifică și Consiliul Director: Beniamin Lup președinte, Alexandra Molodoi, vice, Lup Liliana-Cristiana secretar.

Se precizează că se modifică art. 12 din actul constitutiv astfel: „Adunarea Generală a Membrilor Fondatori este organul suprem de conducere, alcătuit din totalitatea membrilor asociației, singurul organ de conducere care ia decizii privind înstrăinarea proprietăților aparținând Asociației”. Asociația și-a stabilit sediul în localitatea Zolt, Centrul Butterfly.

Pe site-ul Ministerului de Finanțe, situația financiară raportată de pe anul 2023 este înfloritoare pentru un ONG, cu venituri de 4.341.187 lei (peste 900.000 USD).

Firma semnalată de Valentin Malanca, din banii căreia s-a cumpărat autoturismul Nissan pe numele Denisei Malanca este ProLead Training cu sediul în Timișoara, înregistrată în septembrie 2023. Cifra de afaceri netă este pentru anul trecut de 328.000 lei, sumă reprezentând veniturile, cu un profit sub 60.000 lei. Firma are un singur angajat, iar contactul public coincide cu telefonul lui Beniamin Lup.

Cu toate că atât Asociația WorldTeach, cât și Uncaged, promovează intens Centrul Butterfly, Valentin Malanca ne-a dezvăluit că în perioada cât a fost colaborator al organizației și a fost trimis la Zolt nu a văzut acolo decât sporadic persoane care ar putea fi victime extrase din trafic. În niciun caz zeci, așa cum este prezentată situația în narativele de promovare.

Asociația americană UNCAGED a rămas principalul sponsor. Conform Formularului 990 care este public în SUA organizația are venituri solide, de câteva milioane de dolari, din donațiile venite de la firma de „charity” a domnului Bob Westfall, soțul lui Kim. Valentin Malanca ne-a declarat că, din ce știe, Kim Westfall primește onorarii de consultanță în valoare de zeci de mii de dolari pentru vizitele sale la Centrul Butterfly.

Asociația WorldTeach a organizat în România și Moldova traininguri pentru diverse instituții ca penitenciare, școli, Academia de Poliție din Chișinău, și a amplasat în aeroporturile din București și Timișoara, precum și în Gara de Nord monitoare cu mesaje anti-trafic de ființe umane. Cifrele contradictorii vehiculate au stârnit și stârnesc îndoieli: 800 de femei salvate din trafic de Beniamin Lup este o cifră neverosimilă pentru cei care cunosc procedurile și dificultățile.

Prima investigație despre această organizație a pornit de la dubiile exprimate de Centrul European pentru educație și cercetare juridică-ECLER, atât privitoare la cifre, cât și la lipsa de interes real al WorldTeach pentru proiectul adăpostului pentru femei salvate din trafic cu care se lăuda în 2020, la care se adaugau și legăturile lui Beniamin Lup cu partide politice naționaliste. „Am descoperit că numele ECLER și rețeaua de ONG-uri anti-trafic ROTIP erau folosite, fără acordul nostru, atât în scrisori private, cât și în comunicarea online, pentru colectarea de fonduri în Statele Unite. Am solicitat eliminarea oricărei referiri la organizațiile noastre și ne-am disociat public de orice cooperare cu aceste entități (WorldTeach România și Uncaged). Totodată, am informat Ambasada SUA la București că fondurile colectate sub pretextul sprijinirii victimelor traficului de persoane erau, cel mai probabil, utilizate pentru finanțarea unui partid politic”, ne-a declarat Silvia Tăbușcă, președinta ECLER.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Eșecul României? De ce e Republica Moldova pe marginea prăpastiei?

Votul la limită dat de moldoveni pentru Uniunea Europeană...

Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo intră în turul II

Astăzi cetățenii Republicii Moldova au iesit în număr record...