marți, 30 noiembrie 2021
AcasăNewsletterMaestrul higheghilor: Un meşter al viorilor cu goarnă din Bihor a devenit...

Maestrul higheghilor: Un meşter al viorilor cu goarnă din Bihor a devenit Tezaur Uman Viu la doar 49 de ani

„Nunta bihoreană fără higheghe îi ca mireasa fără nănaşi”, descrie neaoş Marius Mihuţ instrumentul consacrat în judeţul Bihor. Lucrează de zori şi până-n seară, într-un atelier la câţiva kilometri de Oradea, pentru a transforma o bucată de lemn într-o vioară cu goarnă ale cărei sunete va ridica de pe scaune petrecăreţi însufleţiţi.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unuia dintre cei mai pricepuţi meşteri populari de higheghi din judeţ, care la finalul anului trecut a primit titlul de Tezaur Uman Viu, la doar 49 de ani, devenind astfel cel mai tânăr „laureat” din judeţ.

Muzicant de mic

Înconjurat de zeci de viori cu goarnă şi diplome de la concursuri şi festivaluri, Marius Mihuţ, din Cihei, îşi aminteşte cu patos de prima întâlnire cu muzica. „Pe când aveam numa` 16 ani, tata mi-o pus în braţe un acordeon. El şi mama n-au fost muzicanţi, dar aveau un prieten ce-şi câştiga traiul din asta, iar când venea la noi şi ne cânta io tot pă lângă el eram. Atunci au zis c-oi fi şi io ca el”.

Au avut dreptate. În numai un an, Marius a învăţat de unul singur să interpreteze la acordeon mai multe piese populare la acea vreme, chiar dacă nu cunoştea notele. Talentul său a convins apoi mai mulţi prieteni ai familiei să-l cheme la petrecerile lor, să le cânte.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE