Mafia își dă singură peste gură: Chirica și Asimionesei, tun de 100.000 de euro. De doi ani resping același proiect

Data:

spot_img
  • Adevărata mafie este să-i dea PUZ lui Ghiocel Asimionesei și să-i refuze de doi ani autorizația celui care a cumpărat proiectul
  • Ce-a fost bun la avizare în PUZ, fix prin aceleași Comisii din Consiliul Local și aceleași Servicii din Primăriei, nu mai este bun la autorizare
  • Cumpărătorul PUZ-ului a dat în judecată Primăria. Lui Chirica nu-i pasă
  • Antologică este ședința CL în care s-a aprobat PUZ: Mihai Chirica, Florin Boca, Gabriel Surdu și toată trupa de yesmeni din PSD, actuali membri PNL, susțineau că e normal să se construiască un bloc pe 379 mp de teren
  • După doi ani, aceiași oameni spun că nu se poate autoriza așa ceva, Ghiocel Asimionesei vânzând proiectul
  • Acest caz descrie un oraș capturat: o mafie a făcut din negru alb, iar acum susține că albul este negru. Asimionesei a luat PUZ-ul în 3 luni (!), noul cumpărător nu primește autorizația nici după 2 ani

Țeapă de 130.000 de euro. Prin votul Consiliului Local, o firmă a clanului Asimionesei a obținut aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc cu 9 niveluri pe 379 mp în Galata. După fix o lună, Asimionesei a vândut parcela.

Însă, de doi ani, Primăria i-a refuzat noului proprietar eliberarea autorizației de construire. Asimionesei și-a îndesat banii în buzunar, cu mare ajutor de la Primărie, Liviu Valeriu Pătrașcu, cumpărătorul, a rămas cu buza umflată.

Disputa s-a mutat în instanță, reprezentanții Ina Design Company a lui Pătrașcu solicitând judecătorilor să-l oblige pe primar să autorizeze lucrările.

Soții Asimionesei au controlat tot timpul firma care a obținut PUZ-ul în doar 3 luni. Erau vremurile de glorie, când Mihai Chirica se făcea preș în fața lor.

Asimionesei a făcut 100.000 de euro dintr-un PUZ

Terenul de 379 mp de pe Hatman Șendrea nr. 46-48 (în apropierea Băilor Nicolina), a ajuns la Grafic Beta Trust, controlată de familia Asimionesei, după ce Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Prețul de adjudecare a fost de aproximativ 35.000 de euro.

În februarie 2019, în urma unei discuții extrem de tensionată în Consiliul Local, deliberativul a aprobat PUZ-ul pentru construirea pe terenul cât un petic a unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje cu unități de cazare și locuințe colective.

În martie 2019, deci la o lună, Grafic Beta Trust a vândut suprafața respectivă, cu tot cu proiect, către Ina Design Company în schimbul a 130.000 de euro. Profitul lui Asimionesei: aproape 100.000 de euro, fără să bage măcar hârlețul.

Noul cumpărător nu mai este bun: nu primește autorizație

De neînțeles: deși în ședința din februarie 2019 când a fost votat PUZ-ul, primarul Mihai Chirica a fost avocatul acestui proiect imobiliar, la doi ani distanță, același edil refuză să elibereze autorizația de construire.

Liviu Valeriu Pătrașcu, patronul Ina Design Company (noul proprietar) l-a acționat pe primar în judecată. În întâmpinare, noul proprietar al terenului a enumerat șicanele la care a fost supus de funcționarii Primăriei. A depus cerere de autorizare a lucrărilor atât în 2020 cât și în 2021, însoțindu-le de documentațiile tehnice. Însă nu i s-a eliberat documentul necesar începerii construcției.

„Dimpotrivă, dându-ni-se de înțeles faptul că nu ni se va emite autorizația, ni s-au solicitat în mod repetat acte suplimentare, ce depășeau indicațiile cuprinse în certificatul de urbanism”, au menționat în cererea de chemare în judecată avocații Ina Design. Aceștia au susținut că firma a depus la Primărie avize sau notificări inclusiv de la STS și Ministerul Turismului, pe lângă cele de la DSP, APM, ISU, Salubris, Comisia de circulație, Poliție, DelGaz, ApaVital, Telekom, Veolia.

Terenul pe care Ghiocel Asimionesei voia să construiască un bloc cu 9 niveluri are doar 379 mp, și proiectul a fost aprobat. Era imposibil să faci parcări.

Au apărut problemele: lift, loc de joacă, parcări

Tot degeaba. „Ni s-a restituit din nou documentația sub justificarea că nu am fi prevăzut construcția decât cu 1 lift, iar parcajele nu ar fi fost dimensionate conform normativelor în vigoare, iar locul de joacă pentru copii și zona de depus gunoiul nu ar fi fost indicate”, au menționat avocații Ina Design Company.

Firma a răspuns Primăriei: zona de joacă e în partea de nord a terenului, există deja un punct gospodăresc pentru gunoi, locurile de parcare, 17 la număr, au fost dimensionate conform reglementărilor.

În plus, normativele prevăd doar o recomandare pentru două lifturi, nu o impunere. Iar ascensorul va fi astfel conformat încât să permită accesul persoanelor cu disabilități (în scaun rulant), dar și pentru transportul mobilierului masiv. Nici după aceste lămuriri, Primăria nu a emis autorizația de construire.

Aceleași probleme erau și pe vremea PUZ-ului

Ceea ce frapează este că mare parte dintre solicitările de-acum ale Primăriei au fost ridicate și în momentul votării PUZ-ului de o parte dintre consilierii din Opoziția de-atunci.

Cel mai vehement a fost Răzvan Timoficiuc (atunci consilier local PNL, acum USR), care a vorbit despre suprafața mică de teren și despre parcările necesare. A fost pus la punct de primarul Mihai Chirica și de consilierii PSD de atunci Boca, Surdu, Ciobotaru și Tăutu. Doi dintre aceștia se regăsesc și-n actualul mandat, Ciobotaru și Tăutu, însă, la fel ca primarul Mihai Chirica, au schimbat barca PSD cu cea a PNL.

[…]

Citește integral în ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Bătaia de la Ruginoasa”, un obicei unic în România | Ziarul de Iași

„Bătaia de la Ruginoasa”, un obicei unic în România....

Ilie Bolojan și-a depus demisia de la șefia Consiliului Județean Bihor | Bihoreanul

Ilie Bolojan și-a depus demisia de la șefia Consiliului Județean...

Cum au lucrat Transelectrica și Guvernul pentru nepotul lui Ciolacu

Fonduri de 56,7 milioane de euro de la UE,...