Somați să returneze bani încasați nelegal. Mai mulți actuali sau foști angajați ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost dați în judecată de instituție, pentru a recupera 155.514 de lei.
Suma a fost declarată neeligibilă într-un proiect al CSM finanțat cu fonduri norvegiene. Printre pârâți se află Mirela Stancu, judecător al României la Tribunalul Uniunii Europene și Roxana Petcu, (foto) șefa Inspecției Judiciare.
Procesul a fost deschis de CSM în 2020, la Tribunalul București, instanță care a respins cererea Consiliului pe motiv că s-a prescris dreptul la acțiune. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București care a decis rejudecarea cazului, după ce a constatat că CSM a deschis procesul de recuperare a banilor în termenul legal.
Din motivarea judecătorilor rezultă că suma de 155.514 de lei a fost declarată neeligibilă printr-o decizie a ministerului Justiției emisă în ianuarie 2018, „în cadrul proiectului intitulat „Îmbunătăţirea accesului la justiţie – O abordare integrată cu accent pe populaţia de etnie romă şi alte categorii vulnerabile” din cadrul programului RO24 „Întărirea capacităţii judiciare şi cooperare”, finanţat prin Mecanismul financiar norvegian”.
Citește și: Trei judecători militari sunt cercetați de Inspecția Judiciară pentru delict de opinie
Somați să returneze bani încasați nelegal. Despre ce sumă este vorba
Sumele care trebuie returnate de cei 11 angajați variază proporțional în funcție de salariul net al fiecărui beneficiar, adică între 5.800 de lei și 115.000 de lei, bani încasați ilegal.
„Întrucât ultima zi a termenului de prescripţie, in cazul pretentiilor deduse judecăţii, a fost stabilită in data de 14.11.2020, zi ce este nelucrătoare (sâmbătă), termenul respectiv s-a prorogat până la sfârsitul primei zile lucrătoare care i-a urmat, care, in cazul de faţă, a fost data de 16.11.2020 (luni).
Curtea constată că apelantul reclamant a depus cererea de chemare in judecată in data de 16.11.2020 (viza intrare instanță)”, se arată în decizia Curții de Apel București care a decis rejudecarea cazului.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Stati voi linistiti cati bani au fost incasati legal in magistratura. Cunosc o fost grefiera plecat din sistem care a primit in 2018 bani din urma (recalculari la salariu) pentru perioada 2004-2018 in conditiile in care a parasit sistemul in 2009. Sunt sute si mii de astfel de cazuri. Si in magistratura sunt lichele ordinare.
Nu cred ca se va intampla, mai ales ca alti „candidati”, stiu ca se poate materializa ” azi in Timisoara, maine-n toata tara”, adica acestia sunt restul cel mare al imensei clase de paraziti (armata, politic, parte din administratie, popime) care ( odata aprisa scanteia), s-ar putea sa fie si ei somati sa dea banii inapoi, chiar daca i-au ” castigat legal”( legalizat de ei insasi!), pentruca si ei stiu -in subconstient- ca aceste pensii speciale, salarii exorbitante, bonificatii , etc.,, sunt doar PRIMIREA DE FOLOASE NECUVENITE, si la o dreapta judecata, trebuie sa returneze aceste sume, plus 10%, pentru a acoperi pierdirile totale…Iar aceasta , eu o promovez de ani de zile, Romania poate avea o crestere spectaculoasa „la incasari”, daca ar legifera restituirea acestor bani, fara exagerare, s-ar putea colecta in cateva saptamani, cel puti 300 MILIARDE EURO!!!!
Judecătorii sunt mai ceva ca politicienii, de judecat nu mai judecă de mult, doar ce arde pe câte unul că nu au încotro, că de altfel papă banii statului degeaba, balanța este înclinată mai mult în favoarea lor.