Magnatul Popoviciu a scăpat de 7 ani de închisoare după o revizuire care s-a judecat de 4 ori mai repede decât dosarul inițial

Data:

spot_img

Judecătorii Iulian Dragomir, Lia Savonea și Isabelle Tocan de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, definitiv, achitarea afaceristului Puiu Popoviciu, acuzat de dare de mită în dosarul Ferma Băneasa. Rejudecarea a durat de 4 ori mai puțin decât judecata dosarului inițial.

Solutia de achitare vine în urma admiterii cererii de revizuire formulate de Popoviciu și a rejudecării dosarului, soluție dispusă în mai 2024 de judecătoarea Adriana Pencea, adusă de la Giurgiu și numită vicepreședintă a Curții de Apel București.

Popoviciu a fost condamnat în august 2017 la 7 ani închisoare, tot de către instanța supremă. Afaceristul a fugit din țară înainte de pronunțare și s-a stabilit la Londra.

Citește și: Judecătorul Mateescu a fost detașat, cu succes, secretar al Ministerului Justiției

Permutări interesante

După decizia de rejudecare, dată la 7 ani de la condamnare, pe 12 iulie 2024, președintele Curții de Apel București, judecătoarea Liana Arsenie, după ce a înlăturat-o din complet pe Alina Guluțanu, a anulat verdictul definitiv de 7 ani de detenție la care fusese condamnat Puiu Popoviciu și l-a achitat în revizuire.

Judecătoarea a ridicat și sechestrul pe terenul de 224 de hectare din Băneasa evaluat la 700 de milioane de euro.

Judecătoarea Arsene a devenit între timp șefa CAB. Ea este considerată în justiție drept o apropiată a fostei șefe a CSM şi CAB, Lia Savonea.

Citește și: Analiză: Rețeta prin care Călin Georgescu a câștigat Turul 1 al prezidențialelor din România

Celeritate de invidiat

De remarcat este faptul că prima dată procesul lui Popoviciu a durat la fond și în apel 4 ani și 8 luni. După schimbarea regimului politic, după subminarea atribuțiilor DNA și după ce judecătorii au fost promovați în baza unor concursuri subiective, același proces a durat un an și 7 luni, de 4 ori mai puțin.

Puiu Popoviciu fusese condamnat, în anul 2017, după ce a fost găsit vinovat de fraudă în legătură cu obținerea a 224 hectare de teren în zona Băneasa. Suprafața aparținea Universității de Științe Agronomice.

Procurorii anticorupție calculaseră, la acea vreme, un prejudiciu adus statului român de circa 1 miliard de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul Mateescu a fost detașat, cu succes, secretar al Ministerului Justiției

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Parchetul General a anunțat, miercuri, că procurorul de caz...

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă de procurori

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat miercuri dimineață la...