Magnatul Puiu Popoviciu achitat după rejudecare: „Fapta nu există”

Data:

spot_img

Curtea de Apel București, prin șefa acestei instanțe, judecătoarea Liana Arsenie, a decis achitarea magnatului Puiu Popoviciu și a celorlalți inculpați din dosarul Băneasa, caz în care prejudiciul a fost stabilit la 900 milioane de lei. Hotărârea nu este definitivă.

După ce a rejudecat cazul, Arsenie a decis în acest caz că „faptele nu există”. „Anulează sentinţa penală nr.115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția I Penală, în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție şi în rejudecarea, laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr. 46/1/2020: În temeiul disp. art. 396 alin. 5 C. proc. pen. rap. la art. 16 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Alecu Ioan Niculae (date), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată prev. şi ped. de art. 248 V.C.p. cu referire la art. 2481 V.C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 V.C.p., întrucât fapta nu există”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Statul rămâne cu paguba

Mai mult, aceeași judecătoare a respins ca neîntemeiate acţiunile civile formulate în cauză de Statul Român prin Ministerul Finanţelor- ANAF şi USAMV, ceea ce înseamnă că terenurile din Băneasa rămân în proprietatea firmelor controlate de Popoviciu. „Ridică măsurile asigurătorii dispuse în cauză faţă de persoanele responsabile civilmente S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Băneasa Bussines&Tehnology Park S.A., S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L. şi faţă de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ştefan, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se mai arată în decizia CAB.

Liana Arsenie, magistratul care l-a achitat pe Puiu Popoviciu într-un timp record
Liana Arsenie, magistratul care l-a achitat pe Puiu Popoviciu într-un timp record

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la instanța supremă cu apel în termen de 10 zile.

Rejudecare la foc automat

În mai anul trecut, judecatoarea Adriana Pencea, fostă Filip, de la Curtea de Apel București a decis rejudecarea procesului afaceristului Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pencea a admis o cerere de revizuire a fugarului Popoviciu, stabilit la Londra, după ce a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea „Băneasa”.

Tot atunci, Pencea, cea care i-a eliberat din închisoare înainte de termen pe Liviu Dragnea și Sile Cămătaru a decis reunirea laturii penale cu latura civilă a acestui caz. Surprinzător, dosarul a ajuns să fie judecat chiar de președinta CAB, Liana Arsenie. Tot ea, la începutul anului, a ridicat sechestrul pe terenurile din Băneasa deținute de firmele lui Puiu Popoviciu. Judecata pe fond în primul proces al lui Popoviciu a durat 4 ani. Rejudecarea lui pe fond a durat 1 an, în 7 termene de judecată.

Hotărâri de Guvern anulate

Statul român a pierdut 224 de hectare de teren din nordul Capitalei, zonă în care prețul mediu este de 300 euro pe metru pătrat. În teorie, terenul este al Universității de Agronomie. În realitate, pământul este închiriat, iar banii din chirie se duc la milionarul Gabriel „Puiu” Popoviciu.

În paralel, avocații lui Popoviciu au făcut demersuri în justiție pentru a anula două hotărâri de guvern care spun că cele 226 de hectare pe care este astăzi construit Complexul Băneasa ar fi aparținut USAMV, nicidecum statului român.

În aprilie 2023, Popoviciu a anulat în instanță două hotărâri de Guvern (HG) emise în 1999, norme care prevedeau că terenurile Universității Agronomice din Băneasa fac parte din domeniul public al statului.

Astfel, judecătoarea Ionela Tudor, a anulat HG nr. 517/1999 şi HG nr. 776/1999, singurele acte normative care includeau Ferma Băneasa în patrimoniul statului român.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Securitatea a fost spălată de un tandem: Măgureanu-Iliescu. Sau invers. Arsenie e doar o piesă de decor.
    Mai așteptăm să se îndrepte ceva?
    Am fi rodicoli.
    Pensii speciale în 40 de ani!?
    Cât timp va trăi Savoniera justiția va fi asfixiată.
    Dormiți cetățeni și plângeți-vă soarta. Pentru că atât puteți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (II)

După scandalul de la Opera Națională București, din 2016,...