Mai aproape de UE: Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară-candidată pentru Ucraina și Republica Moldova

Data:

spot_img

Decizii istorice anunțate, astăzi, de Comisia Europeană. Organismul european a recomandat că Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de țară-candidată la Uniunea Europeană.

„Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul” în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ”credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă, cu referire la Republica Moldova.

„Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante”, a declarat Ursula von der Leyen, referindu-se la Ucraina.

Aceste avize vor fi discutate în cadrul summitului UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate. Este pentru prima dată când se acordă un aviz într-un timp atât de scurt asupra unei cereri. Motivația actuală o reprezintă urgența determinată de invazia Rusiei în Ucraina.

Atât Ucraina, cât și Republica Moldova sunt foarte importante pentru securitatea Uniunii Europene

Avizul Comisiei Europene a fost salutat de europarlamentarii români.

„Noi, Parlamentul European, am adoptat încă de la 1 martie o rezoluție în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană și am votat în data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluție, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova.

Am spus încă de la începutul invaziei ruse că atât Ucraina, cât și Republica Moldova sunt foarte importante pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, merită și trebuie să le oferim o perspectivă europeană. Ucrainenii luptă cu arma în mână pentru valori europene, pentru libertate, pentru dreptul de a alege un viitor european.

Cele două țări sunt pregătite

Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au primit jumătate de milion de refugiați ucraineni în ultimele luni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Prin gestionarea crizei refugiaților, Republica Moldova a acționat în spirit european și a făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.

Atât Republica Moldova cât și Ucraina au dovedit că sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la UE prin completarea, în timp record, a chestionarelor de aderare. Ambele țări implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova din 2016, iar Ucraina din 2017.

Multe dintre condițiile prevăzute în acordurile de asociere se regăsesc și în procesul de aderare la UE, ca atare, cele două țări sunt pregătite și nu vor începe de la zero reformele necesare procesului de aderare. Niciuna dintre țări nu a cerut să beneficieze de scurtături, ambele state vor ca aderarea la UE să fie făcută pe merit. De aceea, răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare trebuie să fie da, haideți să ne apucăm de treabă.

Cu cât începem mai repede să lucrăm cu cele două țări, cu atât oamenii din Ucraina și Republica Moldova vor beneficia mai mult și mai repede de pe urma integrării europene.”, a declarat europarlamentarul PNL/PPE Siegfried Mureșan.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...