Laurențiu Ciorogaru, fost profesor la Liceului Tehnologic “Radu Prișcu” din comuna constănțeană Dobromir, a fost trimis în judecată pe 29 aprilie pentru corupere sexuală de minori, victimele fiind șase elevi de-ai săi.
Cazul a fost sesizat de noul director al liceului, Georgiana Frățilă, care a observat aceste incidente pe camerele de supraveghere și a alertat Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța. Directoarea a fost sfătuită de responsabilii din ISJ, inspectorul școlar general Sorin Mihai și inspectorul de sector Marinela Mrejeru, să rezolve problema la nivelul școlii, printr-o cercetare disciplinară.
În prezent, cei doi inspectori care au fost sesizați de directoarea liceului sunt anchetați pentru comiterea infracțiunii de omisiunea sesizării. Despre acest caz a scris pe larg Libertatea în 10 august.
Nouă asociații civice au solicitat în urma acestui caz Ministerului Educației, printr-o scrisoare deschisă, demiterea inspectorului școlar general Sorin Mihai și a inspectorului școlar Marinela Mrejeru. Organizațiile semnatare sunt: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Girl Up România, Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst. Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal), Centrul FILIA, E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Asociația Front / Feminism Romania, Asociația PLURAL și Asociația Transcena.
Redăm mai jos Scrisoarea deschisă adresată de cele nouă asociații Ministerului Educației
“În societatea românească abuzul sexual nu este tratat în serios, victimele primind rar înțelegerea și susținerea de care au nevoie. În data de 29 aprilie, Laurențiu Ciorogaru, fost profesor în cadrul Liceului Tehnologic “Radu Prișcu” din comuna Dobromir, a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală de minori, victimele fiind 6 elevi de-ai săi, incidentele având loc timp continuu timp de 4 ani. Noul director al liceului, Georgiana Frățilă, a observat aceste incidente pe camerele de supraveghere și a alertat Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
În urma înștiințării ISJ, atât verbal personal, având o conversație cu inspectorul școlar general Sorin Mihai și cu inspectorul de sector Marinela Mrejeru, cât și în scris, transmițând o solicitare către ISJ, directoarea a fost sfătuită să rezolve problema la nivelul școlii printr-o cercetare disciplinară.
În cazul săvârșirii unor fapte penale, precum coruperea de minori, organele de urmărire penală trebuie să fie sesizate pentru a se ocupa de problemă. În caz contrar, toți funcționarii publici (deci, inclusiv profesorii, de exemplu) ce iau la cunoștință săvârșirea lor și nu alertează organele competente săvârșesc infracțiunea de omisiunea sesizării, reglementată la nivelul art. 267 din Codul Penal. La acest moment, cei doi inspectori sunt anchetați pentru comiterea infracțiunii de omisiunea sesizării, în cazul celor 6 minori.
În urma publicării unei investigații în Libertatea, precum și a transmiterii unui comunicat de presă al Asociației Elevilor din Constanța, ISJ a transmis un punct de vedere prin care explică metoda în care a fost gestionat cazul.
Astfel, aceștia au validat întâlnirea pe care au avut-o cu doamna director, faptul că aceasta a transmis în scris ce s-a întâmplat, precum și că în răspunsul ISJ, aceștia i-au comunicat următoarele: „i-am comunicat doamnei directoare că la nivelul unității de învățământ angajatoare este necesară o „cercetare prealabilă, al cărei rezultat se va discuta/ analiza în consiliul de administrație al unității de învățământ în cauză, care va decide, dacă este cazul, începerea cercetării efective pentru abaterile prezumate săvârșite””, validând din nou faptul că ISJ a considerat adecvat ca, în cazul unui abuz sexual al unor minori, să mușamalizeze cazurile prin anchete interne, în loc să aplice legea penală.
Mai mult, Sorin Mihai a declarat în presă ,,Ce am văzut în imaginile inițiale era că domnul profesor îi lovește pe copii într-o manieră de joacă stupidă. Părea că, de fapt, are o atitudine inadecvată pentru că îi pălmuia în glumă, sau știu eu, într-o manieră ciudată pe copii. Nu reieșea nicicum că îi atingea în zona intimă”.
Abuzul sexual este un fenomen condamnabil, ce are un impact pe viață asupra victimelor, generând traume, stări de depresie, anxietate, etc. Școala este un mediu ce are ca scop dezvoltarea și educarea copiilor, cadrele didactice jucând un rol fundamental în acest proces.
Totuși, atunci când adulții meniți să educe și să ghideze copiii abuzează de poziția de autoritate pe care o au pentru a hărțuii sexual copiii, școala se transformă într-un mediu nesigur, devenind un coșmar pentru copii. De multe ori, victimele abuzului sexual aud de la cei din jur că li se pare, că de fapt au vrut, că a fost o joacă și o glumă, iar în acest context, faptul că un adult aflat într-o funcție de conducere susține aceste lucruri despre abuzul unor copii este de nescuzat.
Învățământul are nevoie de lideri empatici, profesioniști, cu respect față de legile țării. Noi, elevii, avem nevoie de adulți care să ne protejeze de astfel de abuzuri, nu de apărători ai pedofililor. Prin acțiunile și declarațiile sale, Sorin Mihai nu dovedește decât că este lipsit de empatie, folosindu-și poziția să mușamalizeze abuzurile, în loc să le oprească și să le scoată la iveală.
Vă solicităm demiterea de urgență pe inspectorul școlar general Sorin Mihai și a inspectorului de sector Marinela Mrejeru.
Organizații semnatare:
Asociația Elevilor din Constanța (AEC)
Girl Up România
Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal)
Centrul FILIA
E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome
Asociația Front / Feminism Romania
Asociația PLURAL
Asociația Transcena”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: libertatea.ro)