Demiterea lui Cioroianu, cerută de mai multe organizații neguvernamentale

Data:

spot_img

Demiterea lui Cioroianu este cerută de mai multe organizații neguvernamentale pentru modul în care s-a poziționat public împotriva jurnalistei Emilia Șercan.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) solicită ministrului Culturii, Raluca Turcan, într-o scrisoare deschisă, demiterea de urgență a directorului interimar al Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu.

Organizațiile semnatare semnalează că, prin gestul său de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Șercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice.

Organizațiile neguvernamentale susțin în scrisoarea deschisă către ministrul Culturii că directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat legislația privind protecția datelor personale și codul de conduită etică al instituției pe care o conduce.

Organizațiile semnatare menționează că „interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naționale are deja 30 de luni fără concurs”.

Citește și: Ce se va întâmpla cu Rusia. 5 scenarii cu Putin și fără Putin

Demiterea lui Cioroianu, cerută într-o scrisoare deschisă

Organizațiile semnatare solicită Ministerului Culturii demiterea de urgență a lui Adrian Cioroianu din funcția de director interimar al Bibliotecii Naționale a României.

Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Șercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice.

Directorul interimar al Bibliotecii Naționale a încălcat legislația privind protecția datelor personale, conform specificațiilor din politica privind protecția datelor cu caracter personal, și codul de conduită etică al instituției pe care o conduce și i-a amenințat, în conversații publice, pe toți cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituții, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane.

„O face, o primește” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcția pe care o deține Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este și o infracțiune penală.

Libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci și posibilitatea de a accesa informații de interes public, fără îngrădiri.

Directorul interimar al Bibliotecii Naționale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidențial și nu va fi folosit împotriva lor.

Mai grav, în cazul Emiliei Șercan, afirmațiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidențialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice.

Iar protecția surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare și a dreptului la libertatea presei, așa cum sunt consfințite prin Constituția României, prin legislația internă sau prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Încălcarea confidențialității surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituții publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancționat pe măsură.

Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naționale are deja 30 de luni fără concurs. Dacă în cazul funcționarilor publici, interimatul este de maximum șase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiție națională, ci profesionalizarea și responsabilizarea managementului.

Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcția de director al Bibliotecii Naționale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgență un concurs pentru ocuparea acestei funcții și să încheie cultura interimatului în această funcție publică.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică”

Citește și: Înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Mulțimi de oameni au scandat numele disidentului (VIDEO)

Gestul lui Adrian Cioroianu „este de o gravitate extremă”

Jurnalista Emilia Șercan a relatat miercuri că în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade. Cioroianu i-a reproșat jurnalistei, pe contul său de Facebook, că produce „fake news” și că problema temperaturii nu are legătură cu mandatul său de director.

Emilia Șercan a reclamat apoi că directorul Bibliotecii Naționale a făcut un lucru incalificabil, dezvăluind o informație care nu era destinată publicului, respectiv faptul că jurnalista a solicitat să studieze teza de doctorat a secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Dezvăluirea de către Adrian Cioroianu a informației că am mers la Biblioteca Națională pentru a studia teza de doctorat a lui Mircea Geoană este de o gravitate extremă.

Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public.

A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informație nefiind publică și nici destinată publicității”, a scris vineri Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Biblioteca Națională a României / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...