Mai multe spitale din Iași riscă să rămână fără acoperire bugetară | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Mai multe spitale din Iași riscă să rămână fără acoperire bugetară până la sfârșitul acestui an. Federația Sanitas a amenințat că vor urma proteste.

Spitalele vizate sunt Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, explică faptul că Ordonanța „trenuleț” 115 din decembrie face referire la Ordonanța 69 din 2010, care stabilește disciplina financiară. Aceasta prevede că, dacă pe parcursul exercițiului bugetar (de la 1 ianuarie până la 31 decembrie) cheltuielile de personal sunt depășite, în trimestrul următor se vor lua măsuri pentru a ajusta cheltuielile, inclusiv prin diminuarea unor drepturi salariale, pentru a respecta bugetul inițial.

Citește și: De ce evită unii procurori să confiște camioanele care transportă lemn ilegal

Spitalele au trimis solicitări de modificare a bugetului pentru a putea plăti salariile

Președintele Sanitas, Iulian Cozianu, explică că, deși Ordonanța 19 a introdus creșteri salariale în martie și iunie, iar ulterior au fost adăugate majorări de 5% la 1 iunie, cheltuielile salariale prevăzute inițial în bugetul de la 1 ianuarie au fost depășite. El consideră că vina aparține Ministerului de Finanțe, care ar fi trebuit să clarifice că prevederile Ordonanței 19 sunt exceptate de la regulile stabilite. Totuși, există o precizare precum că, pentru anul 2024, se poate solicita acordul Ministerului de Finanțe pentru a depăși pragul de cheltuieli de personal prevăzut inițial.

„Nu au rectificat bugetele spitalelor pentru a include sumele necesare creșterilor salariale. Spitalele au trimis încă din martie solicitări de modificare a bugetului pentru a putea plăti salariile, mutând fonduri din trimestrul trei în trimestrul doi și din trimestrul patru în trimestrul trei. Totuși, există riscul ca, din septembrie-octombrie, dacă nu se iau măsuri, să ajungă la Trezorerie, care ar putea refuza plățile din cauza depășirii bugetului. Nu e o problemă de bani, deoarece fondurile vin de la Casa de Asigurări. Problema este legată doar de prevederile bugetare”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mobilizare la Galați: copii și tineri sar în ajutorul sinistraților | Viața Liberă

Mobilizare la Galați: copii și tineri sar în ajutorul...

Trenuri electrice vor lega Timișoara de București și Cluj-Napoca | Express de Banat

A fost semnat contractul pentru achiziția a 37 de...

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...