Mai mulți bihoreni caută arhivele foștilor angajatori pentru a primi adeverințele necesare recalculării pensiilor | Bihoreanul

Data:

spot_img

Mai mulți bihoreni caută arhivele foștilor angajatori pentru a primi adeverințele necesare recalculării pensiilor. Aceștia au lucrat, înainte de anul 2001, la societăți care s-au desființat în prezent. Majoritatea beneficiază de anumite sporuri, premii sau recompense.

„Este muncă de detectiv”, spune Laurențiu Țenț, directorul Casei de Pensii Bihor.

După ce, potrivit Legii 360/2023, s-au recalculat toate pensiile, inclusiv în Bihor, urmează o altă etapă, denumită de unii „mica recalculare”.

În cadrul acesteia, la cerere, Casa de Pensii Bihor va analiza adeverințe care arată că pensionarii au avut diferite sporuri, premii ori alte recompense pentru care foștii angajatori au plătit contribuții sociale la fondul public de pensii.

Citește și: Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOLONCEL. Premiile pe locul doi, prima a fost călătoria în constelația muzicii cu trei nave diferite

Majoritatea arhivelor au fost preluate de operatorii privați

Adeverințele care atestă veniturile nepermanente se obțin, după un formular tip, de la foștii angajatori, însă demersul este anevoios în cazul în care firma nu mai este în activitate. În acest caz, arhivele au fost preluate de la lichidatori de operatori privați, așa numiții depozitari de arhive.

 „Teoretic, ar trebui să afle de la societatea la care au lucrat, dar dacă societatea este desființată, este muncă de detectiv: să afle care a fost lichidatorul care lichidat societatea, apoi să meargă la el, să întrebe cine a preluat arhivele”, a precizat directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, întrebat despre astfel de situații de BIHOREANUL.

Din păcate, nu există vreo bază de date online prin care să se poată afla ce firmă deține arhivele.

În lipsa altor informații, mulți bihoreni s-au prezentat în această perioadă la Serviciul Bihor al Arhivelor Naționale, încercând să dea de urma arhivelor firmelor la care au lucrat. Cetățenii trebuie să știe, însă, că documentele de muncă nu se pot recupera de la Arhivele Naționale, instituție care stochează doar documente cu însemnătate istorică.

Continuarea, în Bihoreanul.ro

Citește și: Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bihoreanul)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related