Mai mulți cultivatori de cereale se plâng că tehnologia antigrindină provoacă seceta. Se anunţă proteste

Data:

spot_img

Mai mulți cultivatori de cereale se plâng că tehnologia antigrindină provoacă seceta, consecințe care se văd tot mai mult, de la un an la altul, odată cu folosirea acestui sistem și extinderea lui. Fermierii din întreaga țară solicită Ministerului Agriculturii suspendarea imediată a sistemului antigrindină, cel puțin până când nu se vor prezenta studii clare care să ateste eficiența și impactul asupra agriculturii.

„Sistemul antigrindină face mai mult rău decât bine!”. Este concluzia la care au ajuns mai mulți fermieri din România, printre care și reprezentanții Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR), care au cerut, recent, ministerului de resort suspendarea imediată a acestei tehnologii. În caz contrar, ei amenință cu proteste, după cum se precizează într-un comunicat de presă dat publicității.

Citește și: Cine este candidatul independent care luptă cu Clotilde Armand: a fost dat afară din funcția de prodecan

Provoacă sau nu secetă tehnologia antigrindină?

Concret, APPR solicită Ministerului Agriculturii să țină la sol rachetele antigrindină, până când, spune asociația, autoritățile nu vor dovedi eficiența și impactul acestora asupra agriculturii, printr-un studiu care să urmărească atât cantitatea de precipitații, monitorizarea traiectoriei rachetelor și a locului de deflagrație, precum și procedura de tragere în ansamblul ei.

Aceste semnale vin la scurt timp după ce și Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante tehnice Vrancea a anunțat recent că ia în calcul să protesteze dacă nu se vor lua măsuri în legătură cu sistemele antigrindină.

„Sistemul antigrindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole a generat o serie de efecte dezastruoase asupra activităților agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri fermieri din județele Vrancea, Prahova, Iași”, după cum precizează Forumul Agricultorilor din România.

Citește și: Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Susține că nu renunță la funcție

„Nu trebuie să pierdem din vedere efectele acestui sistem, riscurile”

În acest sens, oficialii din Agricultură au fost înștiințați în repetate rânduri de această situație, și chiar și-au luat angajamentul de a prezenta un studiu de impact privind efectul sistemului antigrindină.

Când se va întâmpla asta, rămâne de văzut.

Cert este că mai multe asociații de fermieri amenință că ies din nou în stradă, dacă autoritățile nu vor acționa în consecință.

”Eu sunt ferm convins că acest sistem are și partea lui bună, mai ales acum în contextul schimbărilor climatice, cu tot mai multe fenomene extreme, dar nu trebuie să pierdem din vedere efectele acestui sistem, riscurile, printre care și lipsa de precipitații.

Există studii în domeniu, cu rapoarte cauză-efect ale rachetelor antigrindină.

Și nu sunt fermier de ieri. Am 22 de ani în domeniu.

Chiar am urmărit cum stau lucrurile și nu numai eu.

Anii în care am avut furtuni urâte, grindină și s-au folosit astfel de sisteme, cel puțin următoarele 8-10 săptămâni niciun strop de ploaie, local, în timp ce în alte județe, ploi torențiale”, a spus Florin Orzan, un cultivator de cereale din Iași.

Acesta a apreciat că odată cu tehnologia de intervenții active în atmosferă, în România, a scăzut semnificativ cantitatea de precipitații, mai ales în zonele limitrofe punctelor de lansare a rachetelor antigrindină.

”Eu zic că fiecare are dreptul să-și apere afacerea.

Pe mine mă afectează grav sistemele astea, chiar provoacă secetă, dar sunt sigur că nu toți sunt de acord cu mine, având în vedere că și în Iași s-au investit bani mulți în astfel de sisteme (…)”, a mai adăugat fermierul din Iași.

„Eu nu cred că avem secetă din cauza acestor sisteme antigrindină”

Alți fermieri din Iași sunt însă de altă părere. Consideră că efectele grindinei sunt mult mai devastatoare decât cele ale secetei și nu cred că rachetele antigrindină sunt responsabile pentru lipsa de precipitații din ultimii ani.

”Lumea e supărată că e secetă. Nu cred eu că influențează o rachetă, care are o putere infimă, față de fronturile astea atmosferice.

Dar să-ți demonstreze cineva sigur, 100%, că există o influență a rachetelor antigrindină și lipsa de precipitații, nu cred că e posibil așa ceva. Adică asta e părerea mea”, a afirmat Cezar Musteață, un alt fermier din județul Iași.

Acesta nu a exclus însă că tehnologia antigrindină poate avea, la un nivel mai restrâns, zonal, și astfel de efecte, dar nu consideră că sistemul este de vină pentru seceta din întreaga țară.

”Pe plan local, microzonal să zicem, mai redus cred că au un efect să împrăștie norii de grindină. Se cunosc norii aceștia, Mammatus se numesc și arată așa, ca o mulțime de chifle de pâine, una lângă alta. Și rachetele lovesc în norii ăia (…)”, a mai apreciat fermierul.

O rachetă antigrindină costă peste 1.500 de euro

În România, anul trecut sezonul de combatere a căderilor de grindină a început cu peste 100 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, urmând ca pe parcurs alte astfel de sisteme să fie puse în funcțiune.

La Iași figurează în acest moment, 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină

Vorbim de investiții anuale de milioane de euro, pe care statul român vrea să le extindă în toată țara. De exemplu, numai o rachetă antigrindină costă peste 1.500 de euro, iar într-un an se folosesc în medie, în România, în jur de 4.000.

Articolul integral, în Ziarul de iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related