Europa se grăbește să ofere Ucrainei alternative la rețeaua de sateliți în bandă largă Starlink a lui Elon Musk, după ce SUA au retras săptămâna aceasta ajutorul militar și schimbul de informații din această țară, potrivit Financial Times.
Patru mari operatori de sateliți – SES din Luxemburg, Hisdesat din Spania, Viasat, proprietarul Inmarsat din Regatul Unit, și Eutelsat/OneWeb din Franța – au confirmat pentru Financial Times că sunt în discuții cu guvernele și instituțiile UE cu privire la modul în care ar putea furniza conectivitate de rezervă Ucrainei.
Însă înlocuirea dispozitivelor omniprezente de dimensiunea unui laptop, care au devenit atât de esențiale pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești, rămâne o sarcină dificilă. Potrivit ministrului ucrainean pentru tehnologia digitală, Mykhailo Fedorov, peste 40.000 de terminale sunt în funcțiune în armată, spitale, întreprinderi și organizații umanitare.
Miguel Ángel García Primo, directorul general al furnizorului spaniol de servicii guvernamentale securizate prin satelit Hisdesat, a declarat că societatea sa a fost contactată de mai mulți oficiali europeni. „Suntem parte a acestei inițiative”, a spus el.
Conflictul de săptămâna trecută din Biroul Oval dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski a determinat „discuții imediate cu privire la posibilitatea ca UE să ofere alternative”, a adăugat el.
Săptămâna aceasta, liderii europeni l-au susținut pe Zelenski în cadrul unui summit la Bruxelles, unde s-au angajat, de asemenea, să își sporească semnificativ propriile capacități de apărare. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a discutat, de asemenea, cu omologul său german, Boris Pistorius, la Berlin, inclusiv cu privire la efortul de a înființa un sprijin european pentru Starlink.
Zelenski urmează să înceapă săptămâna viitoare discuțiile cu SUA privind încetarea războiului, însă persistă îngrijorarea că accesul la Starlink ar putea fi folosit pentru a face presiuni asupra Kievului în vederea încheierii unui acord nefavorabil.
Viteza și fiabilitatea Starlink au făcut din acesta o parte integrantă a modului în care se poartă războiul în Ucraina. În posturile de comandă instalate în subsoluri și ascunzători, ofițerii primesc un flux constant, în timp real, de imagini folosite pentru a dirija atacurile artileriei și ale dronelor.
Forțele ucrainene folosesc Starlink și pentru că este mai puțin vulnerabil la dispozitivele rusești de bruiaj, în comparație cu comunicațiile radio tradiționale, a declarat Pavlo Narozhny, un expert militar ucrainean.
Dar serviciul a fost ineficient în ultimele luni, în special în zonele apropiate de linia frontului. „Așa a fost de ceva vreme”, a declarat un operator de drone din apropierea bastionului Pokrovsk din estul Ucrainei, pe care forțele ruse încearcă să îl cucerească de anul trecut.
Citește și: A doua contestaţie privind candidatura lui Călin Georgescu, depusă de un avocat
Pe termen scurt, un ansamblu de servicii europene care operează de pe orbite diferite ar putea fi folosit ca soluție de rezervă – inclusiv pentru comunicații guvernamentale sigure și conectivitate la internet în orașe, spitale sau centrale energetice.
Dar este „foarte dificil, dacă nu imposibil, ca cineva să implementeze același număr de terminale pe care Starlink le are deja, deoarece acestea au fost acumulate de-a lungul anilor”, a declarat García Primo.
Lluc Palerm Serra, director de cercetare la firma de consultanță spațială AnalysysMason, a declarat: „Există alternative, dar niciuna nu poate oferi nivelul de aprovizionare pe care îl are Starlink”. Chiar dacă întreaga capacitate a Europei deasupra Ucrainei ar fi agregată, aceasta ar fi totuși inferioară celei oferite de Starlink.
Starlink pilotează peste 7.000 de sateliți pe orbită joasă, la aproximativ 550 km deasupra nivelului mării. Sateliții se deplasează atât de rapid deasupra oricărui punct de pe Pământ, încât există un acces constant la semnalele de la sol, a spus el.
Citește și: Marius Semeniuc, unul dintre suspecții din dosarul de trădare, dat în urmărire generală
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Eutelsat Group / Facebook)