Una dintre întrebările pe care şi le pun ieşenii care au obţinut bani de la stat prin programul Casa Verde 2023 ca să îşi monteze panouri fotovoltaice sau au suportat din buzunar investiţia este legată de ce trebuie să facă pentru a deveni din consumatori, prosumatori, adică să poată vinde energia pe care o produc în propria locuinţă.
Pe lângă asta, multora nu le este clar nici dacă şi când vor primi bani de la furnizorul de energie electrică căruia îi vând surplusul de energie produs din surse regenerabile. Chiar furnizorii îi bagă în ceaţă: E.ON, de exemplu, a emis recent facturi unor prosumatori cu mesajul: „Ai consumat mai puţin decât ai estimat şi ai de primit din partea noastră XX Lei. Vezi pe ultima pagină a facturii cum poţi intra în posesia banilor”, revenind ulterior cu clarificări: mesajul fusese inserat din greşeală pe factură.
Citește și Uriașul aparat prin care Securitatea l-a urmărit pe cel mai mare arheolog român
„Ziarul de Iaşi” a discutat cu trei beneficiari de panouri fotovoltaice din comuna Miroslava, pentru a vedea la ce ar trebui să se aştepte cei care acum sunt cu instalatorul „la uşă” şi se gândesc la etapele care urmează după ce se văd cu sistemul montat pe casă. Ce este clar e că oamenii sunt nerăbdători: au înţeles că dacă vor deveni independenţi energetic nu îşi vor mai bate prea mult capul cu facturi şi costuri la energia electrică. Greşit, pentru că şi prosumatorii achită lună de lună facturile, ca un consumator, deşi injectează în reţea surplusul de energie produsă, iar dacă facturile erau oricum greu de citit şi înainte, acum unii abia dacă reuşesc să descifreze cât trebuie să plătească. Mai multe, în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!