Mai poate fi Iașul Orașul teilor? Dezbatere Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Mai poate fi Iașul Orașul teilor? Margareta Onica, inginer în cadrul Servicii Publice Iași din subordinea Primăriei Iași și șef centru în cadrul societății, a declarat, punând accent pe mai mulți factori (poluare, climă, etc.), că ieșenii trebuie să înțeleagă că teii ,,nu mai merg” în orașul nostru. Declarația a fost stârnit un val de reacții în rândul ieșenilor, dar și printre specialiști.

Căutând răspunsuri la problema ,,De ce se usucă prematur teii la Iași?”,  am transmis mai multe întrebări reprezentanților SPI, apelând și la alți specialiști. Care sunt măsurile de prevenire și de întreținere care au fost luate, cu excepția înlocuirii și eliminării unor exemplare remarcabile pentru aliniamentele stradale? Câți tei se plantează? Ce se întâmplă acum cu exemplarele de tei de pe Esplanada Teatrul Național, care păreau că au „scăpat”? Ce se întâmplă de ani buni în zona Copou? Cum a fost distrus, pe lângă simbolul orașului, și un patrimoniu inestimabil care era reprezentat de teii de pe bld. Ștefan cel Mare?

Citește și: Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Sunt doar câteva dintre exemplele de lucrări care au rezolvat aspecte în detrimentul cadrului natural oferit de arbori cu o valoare peisagistică și patrimonială remarcabile, care a conferit unicitate orașului, vizitatorii definindu-l ,,Orașul teilor”.

Faptul că teilor nu le mai priește Iașul este contrazis de directorul Grădinii Botanice, care spune că doar teii de pe marginea arterelor mari din oraș suferă, nu și alții.

,,Recomand să observați și teii care se găsesc în alte locații decât cei situați pe aliniamentele stradale. Veți remarca diferențe evidente în ceea ce privește starea lor fiziologică. Atunci, ne întrebăm dacă afirmația (inginerei de la SPI, n.r.) este susținută științific? Adică, teii nu mai rezistă în Iași? Iar Iașul implicit nu mai poate fi considerat ۫«Orașul teilor»? Trebuie dovezi, nicidecum doar niște afirmații”,  a declarat prof.univ.dr. Cătălin Tănase, biolog, directorul Grădinii Botanice din Iași.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Raportul Elie Wiesel: antisemitismul s-a intensificat în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...