Trei cărți care mi-au plăcut și pe care le recomand sunt „Iosif și frații săi”, scrisă de Thomas Mann, „Poveste despre dragoste și întuneric”, a lui Amos Oz, și „Conversații la Catedrală”, de Mario Vargas Llosa.
Sunt unele dintre cărțile mele preferate. „Iosif și frații săi” este o carte pe care am citit-o foarte devreme în existența mea, este o carte a lui Thomas Mann, este o carte pe care o recomand și pe care am citit-o de mai multe ori.
Am citit-o în jurul vârstei de 15 ani prima dată și am fost profund impresionată.
Eu personal nu am crescut într-o familie religioasă. Provin dintr-o familie evreiască, o familie care își cunoaște bine identitatea și istoria. Când am citit cartea, am fost absolut cucerită, fascinată, adolescentă fiind.
O adolescentă rebelă care, pentru nimic în lume, nu ar fi luat de bun ceea ce îi spuneau părinții, recomandările pe care le făceau în privința lecturii sau orice altă privință. Era un lucru obișnuit pentru oricare adolescent sau pentru majoritatea.
Cartea mi-a fost recomandată de tata
„Iosif și frații săi” mi-a fost recomandată de tata, am strâmbat din nas, era și mare și groasă. Totuși, am fost cucerită, este o temă biblică evident, tratată cu atâta inteligență vie, dacă aș spune cu umor, m-ați putea bănuii că este un fel de bătaie de joc la adresa unei teme biblice. Nici pomeneală!
Citește și: Adriana Săftoiu vă recomandă: Drumul către libertate
Tema, ceea ce tratează sau pretextul, dacă vreți, dacă pot spune așa, nu sunt un critic de carte și vreau să subliniez asta, sunt doar un cititor avid. Pur și simplu este o pasiune, evadez în lecturile pe care le am.
Evadez cu mare chef, cu sete evadez în lecturi. Felul în care Thomas Mann tratează tema biblică în „Iosif și frații săi”, cu inteligența vie, alertă, o abordare absolut personală, proaspătă, vie, extraordinar de fresh, s-a desfăcut pe deplin spiritul meu tânăr și rebel.
Iosif are puterea, are tăria de caracter de a nu se lăsa sedus, la propriu și la figurat, de a nu face compromisuri pentru bunăstarea sa cu libertatea sa, cu determinarea sa, cu tăria sa, cu dragostea sa, cu sexualitatea sa. Nu se lasă sedus cu orice riscuri.
Este un episod foarte interesant, în care Madame Putifar încearcă să-l seducă pentru că este încântător, pentru că este frumos și inteligent.
Ei bine, Iosif se smulge la propriu și la figurat din această capcană, care i-ar fi adus multe avantaje. El preferă închisoarea și preferă să tacă. Discreția unui gentelman de a nu o compromite pe doamna Putifar, dar nici de a se lăsa sedus. Este un episod încântător.
Credința ocupă locul ei și nu este negată și nu este luată în derâdere, dar inteligența, spiritul liber al lui Iosif care știe să treacă cu încredere în sine și în calitățile sale, în forța sa interioară, reușește să treacă prin greutățile surmontabile. Acesta a fost motivul pentru care mi-a plăcut atât de mult si recomand la rândul meu.
Este o abordare inteligentă, plină de umor, o perspectivă nouă asupra forței interioare, a determinării oricărui om.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperile lor cu ceilalți.
Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile. Contează doar să fie o carte bine scrisă.
Oricine poate face o recomandare. Chiar și dumneavoastră.
Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie [at] presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.