„Republica Moldova a rămas de partea bună a istoriei, în pofida greutăților. Chiar dacă au fost vremuri complicate, am stat drepți și am rămas uniți, am păstrat pacea și ne-am apărat democrația în fața amenințărilor externe”, așa și-a concluzionat cei patru ani ai primului mandat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură pentru noul mandat, care a avut loc la Chișinău marți dimineața, în ajun de Crăciun.
Realeasă la început de noiembrie în urma unor alegeri masiv interferate de Rusia, Maia Sandu își începe cel de al doilea mandat sub semnul crizei energetice și a unei iminente crize umanitare în regiunea separatistă transnistreană provocate tot de Kremlin.
Moscova refuză să livreze gaze către Transnistria după 1 ianuarie, iar regiunea pro-rusă dependentă sută la sută de gazele gratuite de la Gazprom riscă să colapseze în câteva săptămâni. Simultan, se va opri și producția de curent electric, sursa a 70 la sută a necesarului pentru restul teritoriului Republicii Moldova. Condiții în care autoritățile de la Chișinău au pregătit un plan de criză – sunt gata să evacueze spitale și orfelinatele din Transnistria, să cumpere mai mult curent din România, dar și să opereze deconectări planificate dacă se va ajunge la deficit de energie.
Citește și: Elena Lasconi: Maia Sandu este omul care nu a tăcut în momentele grele
Maia Sandu a ținut să dea un mesaj de solidaritate și rezistență în discursul său inaugural.
„Vine o iarnă grea, dar vom reuși să o trecem cu bine. Am înfruntat pandemia, inflația, multiple crize legate de războiului brutal de la hotarul nostru, am fost șantajați cu oprirea gazelor, acum suntem șantajați cu întunericul, dar vor reuși. Am început să ne eliberăm de independența energetică, chiar dacă prețurile sunt mari, și nimeni nu ne mai poate ține sub papuc. Mergem spre UE cu încredere”.
Este ultima iarnă când Republica Moldova este vulnerabilă în fața șantajului energetic al Rusiei. În prezent, nu-și poate asigura necesarul de curent electric pentru că infrastructura care o conectează cu România este învechită și insuficientă. Una din liniile de tensiune înaltă care o va conecta cu România și piața europeană va fi finalizată la sfârșitul lui 2025. Până atunci, Rusia joacă cartea energetică și nu ezită să aducă frig și foame în Transnistria, despre care a spus de multe ori că o vede ca parte a „lumii ruse”. Toate astea, pentru a promova criză umanitară în Republica Moldova, a genera nemulțumiri legate de inflație și scumpirea energiei, a promova instabilitate în societate înainte de alegerile parlamentare decisive de la mijlocul lui 2025. Rusia încă mai speră să aducă în Parlamentul de la Chișinău, prin crize provocate artificial, bani murdari și dezinformare, o majoritate pro-rusă care să facă din Republica Moldova un avan-post rusesc în coasta Ucrainei și a Uniunii Europene.
Kremlinul i-a făcut și un cadou special Maiei Sandu în ajun de investire – Serviciul rusesc de informații externe a publicat luni în comunicat în care pretinde că Chișinăul s-ar pregăti să preia pe cale militară Transnistria, un fals grosolan rostogolit masiv pe rețelele de socializare și dezmințit rapid de autoritățile de la Chișinău.
Interzicerea unor canale de informare sau, dezinformare – noi am considerat că în anumite situații acestea trebuie închise, pentru că dăunează democrației și scopul lor este să lichideze democrația în Republica Moldova.
Noi ne confruntăm și cu dezinformarea prin intermediul rețelelor de socializare și aici Republica Moldova se uită către soluțiile pe care le va propune UE în viitorul apropiat. Mai sunt alegeri, inclusiv în țări UE și trebuie să urmărim care sunt tehnicile noi ale Rusiei.
Trebuie să fim vigilenți, trebuie să fim rapizi
Pe noi ne-au salvat cetățenii, noi suntem într-un mediu ostil, ne confruntăm cu această propagandă și dezinformare de mai mult timp și avem o anumită pregătire. Dar evident că nu toți cetățenii sunt pregătiți pentru această capcană pe care o creează propaganda și dezinformarea.
În cazul nostru problema majoră este justiția care nu sancționează trădarea de patrie și corupția politică. Și în această situație Kremlinul reușește să racoleze tot mai mulți oameni pe care să-i folosească în aceste încercări de destabilizare, de dezinformare și deturnare a parcursului european al Republicii Moldova.
Centrul pentru combaterea dezinformării – recomandă pentru România. În primul rând se studiază narațiunile împotriva statului. Propaganda analizează care sunt vulnerabilitățile, care sunt fricile dintr-o țară sau alta și apoi se construiește propaganda. Pentur noi este util să înțelegem cum funcționează, care sunt țintele și repsectiv să venim noi cu informații ca să pregătim oamenii, să le explicăm, să le dăm informații care să-i ajute să depășească propaganda ca să nu fie vulnerabili.
Văzând cum evoluează aceste metode de dezinformare, cu viteza luminii, și cât de păguboase pot fi, inclusiv în țări cu democrație consolidată și membre ale UE și NATO, cred că și România, și toate țările vor avea nevoie de așa ceva.
E important să înțelegem că acest amestec al Kremlinului în treburile noastre interne se întâmplă nu doar în alegeri. Procesul începe cu luni, uneori chiar cu ani înainte de alegeri și continuă și în timpul alegerilor, și după. Deci, trebuie să fim conștienți, atenți, vigilenți și să combatem toate aceste metode de interferență. Noi avem un manual pe care l-am elaborat după aceste alegeri și suntem gata să-l împărtășim cu cei care sunt interesați.
Am putea avea întreruperi de curent electric, pentru că deși am făcut eforturi de a construi linii care să ne unească cu piața românească, acestea vor putea fi gata abia la sfârșitul anului 2025 și următoarele în 2028. Acum putem să cumpărăm curent de pe piața europeană prin Ucraina și de fiecare dată când Rusia va bombarda sistemul energetic din Ucraina acest lucru ne va afecta și pe noi.
Soluții sunt, dar trebuie să facem cu toții un efort, să economisim, să reducem consumul și cheltuielile. Sper că această iarnă va fi ultima în care suntem șantajați energetic.
Acest guvern nelegitim, cu contribuția Rusiei, a adus cetățenii noștri din regiunea transnistreană în situația în care să nu poată să plătească prețul de piață al resurselor energetice. În această situație generată nu de Republica Moldova, Guvernul va ajuta, dar malul stâng trebuie să înțețe să plătească. Sarcina noastră e să ne asigurăm că toată lumea are acces la curent, gaze și încălzire.
Rezolvarea problemei transnistrene
Republica Moldova nu este fericită că are pe teritoriul său o armată străină care stă de decenii fără niciun acord din partea noastră. Noi ne dorim rezolvarea acestui conflict, dar doar în condiții pașnice. Noi salutăm orice inițiativă și orice plan care poate aduce o pace justă și sustenabilă în Ucraina.
Condiția de bază este rezolvarea pașnică și cu integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Începând cu 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de Criză. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, potrivit căruia măsura este necesară „pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”.
„Am avut astăzi o ședință comună cu miniștrii, directori de agenții, instituții publice, companiile energetice și reprezentanții instituțiilor subordonate despre prioritățile și măsurile necesare pentru a asigura o perioadă a sărbătorilor de iarnă liniștită și sigură.
Ordine publică, siguranță în trafic, sprijin pentru cetățenii care revin acasă din diasporă și grijă pentru cei aflați în dificultate sunt doar câteva din responsabilitățile instituțiilor în această perioadă. Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, iar planurile de destabilizare a țării noastre nu vor reuși”, a scris prim-ministrul.
TV8.md amintește că săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a anunțat că după 1 ianuarie, din cauza bombardamentelor din țara vecină, am putea avea deconectări de lumină, care ar urma să fie și mai scumpă.
În condițiile în care România ar urma să livreze electricitate atât pentru noi, cât și pentru ucraineni, ar putea apărea un deficit în toată regiune. În context, la fel ca Guvernul, președinta a îndemnat cetățenii să economisească pe cât este posibil resursele energetice.
Iar șeful de la Moldovagaz susține că a trimis mai multe solicitări Gazpromului de a livra gaz regiunii transnistrene prin rețeaua transbalcanică, însă nu a primit un răspuns. Pe de altă parte, Vadim Ceban spune că a înștiințat și Tiraspolul despre disponibilitatea de a cumpăra gaz de la bursă, care însă va trebui achitat. Însă și autoritățile separatiste, deocamdată, tac. Vadim Ceban afirmă că situația va fi clară în ultimele zile ale anului, însă autoritățile iau în calcul toate scenariile, inclusiv cel mai rău.
Astăzi, Premier Energy Distribution a anunțat că are pregătit un program de deconectări planificate. Măsura vine în contextul instituirii stării de urgență în sistemul electroenergetic și va fi aplicată exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem.
Falsuri grave din Rusia! Chișinăul: „Nu există temei de neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom”
„Dezinformări grave și periculoase”. Autoritățile de la Chișinău resping ferm noul fals, care circulă pe internet, despre un așa-zis plan de acțiuni militare în Transnistria. Președinția a subliniat că scopul acestor dezinformări este de a semăna panică și neîncredere, insistând că Republica Moldova rămâne angajată într-o soluționare pașnică a conflictului transnistrean.
„Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.
De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune. Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile”, a declarat șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.
Și Biroul politici de reintegrare a reacționat după ce Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a tirajat falsuri precum că șefa statului, Maia Sandu, ar fi cerut elaborarea unui plan de preluare în forţă a centralei de la Cuciurgan:
„Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune. Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune.
Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse „informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și „partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă”.
Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să nu se lase ademenit „în acest joc periculos”
„Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil. Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a conlucra cu toți partenerii de dialog în vederea diminuării riscurilor în acest dosar, atenuării, pe cât e posibil, problemelor ce pot afecta oamenii și economia din regiune în urma deciziei unilaterale, arbitrare și neîntemeiate a Gazprom de a sista livrările de gaz către regiunea transnistreană”.
Precizăm că Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a lansat acuzații false, susținând că președinta Maia Sandu ar pregăti un plan militar pentru preluarea controlului asupra Transnistriei. Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvinte despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”. Comunicatul SVR, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS, a fost rapid preluat de mass-media rusă.
TV8.md amintește că deși agresiunea rusă a determinat Kievul să pună punct tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, Tiraspolul inoculează locuitorilor din stânga Nistrului ideea că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate de criza gazelor ce s-ar putea declanșa în regiunea, după întâi ianuarie. Presa, controlată de regimul de la Tiraspol, a inițiat o adevărată campanie de manipulare, răspândind și falsuri precum că fără ei toată țara se va scufunda în beznă. Separatiștii, însă, nu spun nimic despre Moscova, care ezită să livreze gaz regiunii, ocolind Ucraina.
În timp ce Tiraspolul acuză Chișinăul de sabotaj, autoritățile constituționale caută bani în Occident pentru a interveni cu ajutoare umanitare în cazul în care în stânga Nistrului va rămâne fără căldură și lumină, fapt confirmat și de unul dintre emisarii SUA la Chișinău, în platoul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8.
„Noi mereu vom fi parteneri. Suntem interesați ca Moldova să fie o țară sigură, democratică și dinamică. Noi am oferit ajutoare și vom oferi ajutoare. Nu este clar în ce formă, dar suntem gata să ajutăm, de comun cu partenerii noștri europeni”, a subliniat însărcinatul cu afaceri, ambasada SUA din R.Moldova, Kevin Kobert.
Anul Nou ar putea începe cu deconectări planificate la energie electrică, din cauza deficitului de curent. Mai mult, criza energetică va atrage după sine și majorarea tarifelor. Declarații în acest a făcut, astăzi, președinta Maia Sandu, care a îndemnat moldovenii să facă economii de resurse energetice. Șefa statului a mai precizat că a cerut deja ajutor Uniunii Europene și speră că iarna aceasta va fi ultima în care Federația Rusă ne mai poate șantaja energetic.
„O să avem curent electric, o să avem încălzire, o să avem gaze naturale întrebarea este la ce preț. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric, pentru că chiar dacă am făcut mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu piața românească acestea vor fi gata la finalul lui 2025 prima linie și următoarele până în 2028”.
Autoritățile se pregătesc de scenariul în care din cauza războiului, rețelele electrice din Ucraina să fie afectate, iar România să trebuiască să livreze electricitate atât pentru noi cât și pentru țara vecină, ceea ce ar putea crea un deficit în regiune. În acest context, președinta îndeamnă cetățenii să economisească pe cât este posibil resursele energetice.
„Soluții sunt, dar trebuie să facem cu toții un efort să economisim, să ne gândim și pe termen mediu ce putem să facem ca să reducem consumul și cheltuielile și sunt sigură că o să trecem bine peste această iarnă și eu tare sper că această iarnă va fi ultima în care mai suntem șantajați energetic”.
Totodată, Maia Sandu a precizat că cei peste 300 de mii de cetățeni din regiunea transnistreană vor fi ajutați cu gaz, aceștia însă trebuie să își achite consumul. Nu este clar însă dacă achitările vor fi făcute imediat sau ulterior.
„Cum vor plăti oamenii de acolo, având în vedere că toată viața lor de când există această regiune nu au plătit un preț real pentru resursele energetice? – Sarcina noastră principală este să ne asigurăm că toată lumea are curent electric, încălzire și gaze naturale. Ulterior, așa cum a anunțat premierul va veni cu răspunsuri concrete cum pot fi recuperate resursele achitate de malul drept pentru consumul pe malul stâng. Există anumite modalități și ele vor fi făcute publice de către Guvern”.
Chiar dacă unii experți au declarat că o eventuală criză energetică în regiunea transnistreană ar putea favoriza reîntregirea țării, Maia Sandu consideră că acest lucru este imposibil la această etapă.
„Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul Republicii Moldova, deci o condiție primordială pentru inițierea procesului de reîntregire este demilitarizarea și retragerea armatei ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, atât timp reîntregirea rămâne doar o soluție teoretică”.
Maia Sandu a menționat că le-a cerut partenerilor europeni ajutor pentru Republica Moldova, în caz de necesitate, cum ar fi urgentarea debursării primei tranșe de bani în Programul privind Creșterea Economică a Moldovei. Astfel, în perioada ianuarie-martie Energocom ar urma să majoreze achizițiile lunare de energie electrică pentru a reduce deficitul. Un contract în acest sens a fost semnat astăzi, iar prețul este plafonat de guvernul țării vecine la 80 de euro per megawatt oră.
Cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova anunță că a pregătit un program de deconectări
Politica externă, a punctat șefa statului, trebuie să răspundă direct nevoilor oamenilor, fie că locuiesc în țară sau peste hotare.
„Aderarea la Uniunea Europeană este prioritatea primordială a politicii externe, reconfirmată și de cetățeni prin vot la referendumul constituțional. Progresul în negocierile de aderare este esențial pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat șefa statului.
Președinta a mai subliniat că: „Pe acest drum, este important să livrăm rezultate imediate pentru oameni și mediul de afaceri, precum eliminarea permanentă a cotelor pentru exporturile agricole în Uniunea Europeană, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și reducerea tarifelor la roaming”.
Prioritățile includ și accelerarea debursării fondurilor europene din planul de investiții de 1,8 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană. Acest Plan de Creștere pentru Moldova va contribui la dezvoltarea economiei prin investiții în infrastructură și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, și la crearea locurilor de muncă.
Citește și: Omul bun la toate din MJ, „uns”magistrat de legătură la Chișinău
Diplomația economică pentru a atrage investiții
În domeniul securității și rezilienței, prioritățile includ consolidarea cooperării cu partenerii europeni și internaționali pentru a crește capacitatea Republicii Moldova de apărare și gestionare a provocărilor de tip hibrid, inclusiv cele din domeniul energetic.
Cine este și de unde vine Maia Sandu
Maia Sandu intra în viața publică din Moldova în 2012 în calitate de ministru al Educației. Își lăsa jobul bine plătit de consilier al Băncii Mondiale de la Washington, obținut după absolvirea Harvardului, și venea să reformeze un sistem educațional unde se înrădăcinase corupția și favoritismul.
Printre primele sale măsuri a fost introducerea camerelor video în sălile de bacalaureat, ceea ce i-a atras instantaneu critica și ura a trei generații de moldoveni – copii, părinți și bunei. A fost una din cele mai contestate reforme ale momentului, la fel ca și propunerea ei de a comasa școlile mici fără elevi și profesori din satele depopulate cu instituții mai mari, care să ofere studii de calitate. Într-o discuție pe care am avut-o prin 2013, Maia Sandu mi-a spus că funcționarii Ministerului Educației aveau pariuri deschise, precum la cursele de cai – cât va rezista ea la șefia instituției: 1, 2 sau 3 luni. Mai mult nu dădea nimeni.
Ea explica atunci că a revenit pentru a pune umărul la reformele care promiteau o apropiere rapidă a țării de Uniunea Europeană, cu o coaliție de partide la putere care părea să dea speranță după aproape un deceniu de guvernare a Partidului Comuniștilor. Doar că nu a avut susținerea pe care miza. Chiar din prima ședință de guvern la care a participat, șeful ei de atunci, premierul Vlad Filat, a atenționat-o public să-i vorbească cu respectul cuvenit unui prim-ministru, și nu cu prietenescul „draga Vlad” cu care i se adresase. Iar în scurt timp s-a aflat că sub paravanul apropierii de UE, premierul Filat, împreună cu oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, dădeau cea mai mare lovitură din istoria Moldovei, furând peste un miliard de dolari din sistemul bancar al țării.
A urmat un nou val de exod masiv către Occident al tinerilor dezamăgiți care părăseau țara rămasă din nou fără perspective europene. UE și SUA și-au retras sprijinul pentru puterea care a ajuns să fie controlată de grupări oligarhice, iar a face politică echivala atunci cu a fi corupt.
Este contextul în care Maia Sandu lansează, în mai 2016, Partidul Acțiune și Solidaritate, spunând că este o încercare de a schimba paradigma politicului în Moldova și de a demonstra că se poate face politică în interesul țării și cu finanțare transparentă. Și-a chemat susținătorii să doneze bani pentru partidul său, lucru total neobișnuit pe atunci în Moldova. Membrii PAS erau numiți romanticii din politică și nimeni nu credea că au șanse. O femeie cu o constituție fizică fragilă, fără bani sau clanuri oligarhice în spate și care cere oamenilor de rând să-i finanțeze partidul nu avea cum să câștige în fața clanurilor oligarhice care controlau în acel moment politicul, justiția, economia și presa.
Doar că după jumătate de an, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, Sandu a fost la distanța de 4% de a-l învinge pe socialistul Igor Dodon. A pierdut după ce presa controlată de oligarhi a promovat masiv falsul că Maia Sandu s-a înțeles cu Angela Merkel să aducă 30.000 de sirieni din Germania. Folosind stereotipurile unei societăți patriarhale, Igor Dodon nu a ezitat să invoce și argumentul că o femeie necăsătorită fără copii nu ar fi un președinte bun pentru țară, pentru că nu știe să aibă grijă de familie.
Au urmat trei ani în care Maia Sandu și-a propulsat partidul în Parlament, într-un bloc pro-european. A reușit în urma unor jocuri politice complicate și făcând o alianță periculoasă cu Partidul Socialiștilor, să înlăture de la putere în 2019 clanul oligarhului Vladimir Plahotniuc. O perioadă scurtă în 2019 deține funcția de prim-ministru, dar este demisă după ce se opune numirii lui Alexandr Stoianoglo în funcțiea de procurorul general. După demiterea sa, Stoianoglo este numit procuror general de președintele socialist de atunci Igor Dodon.
În noiembrie 2020 Maia Sandu câștiga cu aproape 58% alegerile prezidențiale în fața lui Dodon. Oferta sa a fost lupta antioligarhică, anticorupția și nevoia de reformare a justiției, decența în politică dar și integrarea europeană.
În mai puțin de cinci luni Sandu reușește să obțină dizolvarea Parlamentului controlat de partidele oligarhilor Plahotniuc și Shor și socialiștii lui Igor Dodon. Iar la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 formațiunea sa politică a obținut o majoritate de 52,8% din voturi, echivalentul a 63 din 101 de mandate în Parlament.
Pe lângă criza parlamentară, mandatul Maiei Sandu a început și cu criza energetică, când Rusia a redus livrările de gaze către Moldova, dependentă 100% în acel moment. S-a suprapus și criza pandemică în 2020 și 2021, iar în 2022 războiul Rusiei în Ucraina a adus în Moldova valuri de refugiați, scădere economică și o inflație de peste 30%.
„Premierul Dorin Recean mi-a spus recent că noi doi vom muri de stres, așa că nu are rost să ne îngrijim de modul sănătos de viață”, spunea Maia Sandu într-unul din interviuri.
Dincolo de suportul și simpatia pe care le are pe plan internațional, pe intern reproșurile adresate Maiei Sandu sunt că nu a reușit să comunice mai mult cu alte partide din tabăra pro-europeană și nu a reușit să-și consolideze o echipă puternică. Faptul că are o echipă de consilieri foarte tineri și cu puțină experiență este văzută de criticii săi drept un dezavantaj. Există voci care acuză de corupție pe unii membri ai echipei sale, iar numirile în funcții cheie nu ar fi fost făcute întotdeauna pe baza meritocrației. Reforma justiției nu a adus rezultate rapide, oligarhii care au furat miliardul de dolari nu sunt la închisoare, iar țara este în continuare foarte săracă.
„Da, nu am reușit să le facem pe toate suficient de bine, înțeleg supărarea oamenilor, dar acesta nu este un motiv să dăm foc la țară. Vom corecta totul împreună, vom discuta mai mult, vom căuta soluții mai bune. Dar aceste alegeri nu sunt despre mine sau despre PAS, sunt este despre calea pe care o va urma Moldova în următorii ani și în următoarele decenii”, explica Maia Sandu într-un interviu recent.
Venirea sa la Președinție i-a pus în dificultate pe șefii Serviciul responsabil de paza președintelui: Maia Sandu nu a vrut să se mute din apartamentul său de două camere dintr-un bloc din Chișinău. Au fost nevoiți să-i asigure paza cu discreție, pentru a nu deranja vecinii. Maia Sandu le-a cerut discreție și atunci când o însoțesc la întâlnirile cu oamenii, dar și când merge la supermarket la cumpărături. Au fost nevoiți să renunțe la girofaruri pentru cortegiul prezidențial și să nu mai oprească semafoarele în traficul de dimineață, așa cum făceau președinții de dinainte.
În ultimii doi-trei ani Sandu face vizite in sate si regiuni in fiecare week-end, in zilele ei libere. In sate, are mesaje foarte apropiate de oameni si pe intelesul lor – că vrea să fie onestă cu oamenii, le spune că bani mulți nu sunt, dar că guvernul face ce poate pentru proiecte care să imbunătățească viața oamenilor, că singura cale de dezvoltare pentru Moldova este UE și că țara este foarte mult ajutată de partenerii occidentali.
Maia Sandu nu-și pune ca prioritate participarea la evenimentele internaționale. Consideră că ii iau foarte mult din timp, motiv pentru care este foarte selectiva și le prioritizează pe cele unde poate a obține sprijin sau asistență pentru Moldova.
Zboară cu curse regulate, dar preferă low-costurile, iar consilierii care o însoțesc sunt oripilați când li se propun cazări în camere de lux – de regulă Sandu le cere imediat explicații pentru cheltuieli suplimentare nemotivate.
Ea mărturisește într-un interviu recent că este foarte exigentă cu consilierii ei, pentru că este perfecționistă și cere același lucru oamenilor cu care lucrează. (Consilierii cu care am vorbit au confirmat, zâmbind). Dar că le este recunoscătoare și îi apreciază.
Maia Sandu a fost întrebată într-un interviu pe care l-a acordat după primul tur de alegeri despre motivația care o face să nu renunțe, într-un context atât de dificil. „Am fost întotdeauna o persoană care mai întâi se avântă în luptă, după care analizează consecințele. Și cred că acest lucru m-a ajutat. Pentru că dacă știam cât de mari sunt riscurile poate că as fi stat pe gânduri. Dar am preferat să fiu optimistă și că cred că se poate. Mă ajută cauza și pasiunea – eu vreau ca Moldova să reușească, să fie țară liberă și prosperă. Și mă ajută oamenii, când merg în localități, care se uită cu speranța și încredere și care îmi spun că vor ca oamenii onești să continue lupta pentru Moldova”.
În interviurile acordate pe parcursul timpului, Maia Sandu povestește că are o relație călduroasă cu mama și sora ei. Mama vine aproape în fiecare zi la Președinție și îl lasă caserola cu mâncarea de prânz la agentul de pază de la poartă. Circulă cu transportul public, iar uneori intră în discuție cu oamenii care spun falsuri despre fiica ei. Sandu a povestit în mai multe interviuri o situație în care mama ei mergea cu troleibuzul și a auzit cum două femei discutau că „Maia Sandu și-a trimis mama să trăiască în America”. Mama a intervenit și le-a spus: „Eu sunt mama Maiei Sandu, locuiesc în Chișinău. De ce promovați aceste zvonuri?”
Serile merge la cină la sora ei. Are 42 de verișori, dar nu-i favorizează pentru funcții publice.
Ea a spus de multe ori că oponenții ei politici au încercat să-i găsească „schelete în dulap”, și pentru că nu le-au găsit nu au putut decât să inventeze falsuri despre membrii familiei sau despre ea.
În 2012, când a revenit din SUA în Moldova, Maia Sandu declara că are în conturi bancare peste 160 mii dolari. Declarația sa de avere din 2023 indică 600 de dolari în conturi, un salariul lunar de puțin peste 1000 de euro (21.000 MDL) și o mașină vândută cu 8.000 euro.
Proiectul ei de suflet este cel de împădurire a Moldovei, ca soluție pentru combaterea încălziri, proiect pentru care a atras finanțări externe importante. Maia Sandu este pasionată de haiking și și-ar dori să ajungă la un concert Coldplay.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!