Maia Sandu, la 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl: „Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear”

Data:

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook, la 39 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, amintind de sacrificiul celor care au limitat efectele catastrofei și avertizând că războiul din Ucraina readuce în atenție riscurile nucleare.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a transmis un mesaj pe Facebook, la împlinirea a 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, un grav accident nuclear ce va rămâne în istorie. Aceasta a adus un omagiu celor peste 3.500 de moldoveni care au participat atunci la limitarea efectelor incendiului radioactiv și a avertizat asupra riscurilor actuale legate de războiul din Ucraina.

Foto: Facebook / Dorin Recean. Fotograf: Igor Kostin

„La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, rănile provocate de acea tragedie rămân deschise. Peste 3500 de conaționali au răspuns atunci chemării și au contribuit la limitarea efectelor incendiului radioactiv. Mulți dintre ei nu mai sunt printre noi, dar curajul și sacrificiul lor ne obligă să nu uităm.

Astăzi, ne înclinăm în fața memoriei celor care au salvat milioane de vieți.

Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca un astfel de accident. Lecția este una esențială: viața, sănătatea oamenilor și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina a readus în prim-plan amenințarea unui accident nuclear.

De aceea, pentru un viitor sigur, avem nevoie de responsabilitate colectivă, reguli stricte, supraveghere eficientă și o cooperare internațională solidă în domeniu”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook / Maia Sandu / Agenția Națională a Arhivelor – Republica Moldova

Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, produsă în 26 aprilie 1986, a eliberat în atmosferă cantități uriașe de radiații, afectând grav teritorii din actualele Ucraina, Belarus și Federația Rusă (atunci U.R.S.S.). Aproximativ 8,4 milioane de oameni au fost expuși radiațiilor. În 2016, Adunarea Generală a ONU a desemnat oficial data de 26 aprilie ca Ziua Internațională de Reamintire a Dezastrului de la Cernobîl, recunoscând faptul că efectele accidentului continuă să afecteze sănătatea populației și mediul înconjurător chiar și la decenii după producerea lui.

Citește și: Funeraliile Papei Francisc: lideri mondiali și sute de mii de credincioși

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Facebook / Maia Sandu)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related