Maia Sandu: sprijinul Germaniei consolidează securitatea regională

Data:

spot_img

Cancelarul german, Olaf Scholz, a efectuat astăzi o vizită de stat de importanță strategică, la Chișinău. Această vizită are loc pe fondul problemelor de securitate din regiune și al demersurilor Republicii Moldova pentru aderarea la UE.

Cancelarul german se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitaţia preşedintei Maia Sandu. Anterior, ultima vizită a lui Scholz, în ţară, a avut loc pe 1 iunie 2023, când cancelarul a participat la Summitul Comunităţii Politice Europene de la Bulboaca.

Olaf Scholz a întreprins prima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova din ultimii 12 ani, marcând importanța colaborării regionale. Astfel, preşedinta Republicii Moldova a declarat astăzi, după întâlnirea cu Scholz, că sprijinul oferit de Germania întăreşte securitatea nu doar a Moldovei, ci şi a întregii regiuni, inclusiv a Ucrainei. 

„Sprijinul constant al Germaniei pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru Republica Moldova. Ţara noastră se bucură de securitate astăzi datorită rezistenţei eroice a Ucrainei”, a declarat Sandu.

Moldova merge în continuare pe calea europeană 

Sandu a reiterat angajamentul Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Președinta a subliniat că, după depunerea cererii de aderare în martie 2022, ţara sa a reuşit să înceapă oficial negocierile în termen de doi ani. 

„Mulţumim Germaniei pentru sprijinul necondiţionat în acest parcurs”, a spus preşedinta Moldovei. Aceasta a mai adăugat că, în calitate de stat fondator al UE, Germania joacă un rol central în consolidarea proiectului european de pace şi prosperitate.

Citește și: Alegeri SUA. Michelle Obama: Trump se folosește de comentarii misogine și rasiste ca substitut pentru idei și soluții reale

Conform președintei, dezinformarea este una dintre metodele prin care Kremlinul încearcă să influențeze alegerile și viața moldovenilor. ,,Noi consolidăm instituțiile, încercăm să comunicăm mai mult cu cetățenii și vom încerca să întreprindem măsurile așa încât aceste încercări, de a interveni în procesele interne, să fie curmate. Moldovenii trebuie să decidă pentru Moldova, nu Kremlinul’’.

Pe această cale, Maia Sandu a lansat un apel către cetăţenii moldoveni, îndemnându-i să participe în număr mare la referendumul din octombrie, privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta consideră referendumul ca fiind cea mai democratică formă de exprimare a voinţei colective.

„Este esenţial să ne implicăm activ în viața comunităţii şi în momentele cheie care vor defini soarta ţării”, a adăugat Sandu.

Ce ajutor oferă Germania Republicii Moldova

Preşedinta Moldovei a subliniat faptul că, Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al ţării şi al şaptelea cel mai mare investitor, care contribuie la crearea locurilor de munca prin companiile cu capital german care activeaza in Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, Germania este activ prezentă în Moldova prin proiecte de asistență, precum ,,modernizarea serviciilor publice, abilitarea tinerilor și dezvoltarea serviciilor sociale, precum un proiect de alimentare cu apa în Chișinău și Cahul’’.

Citește și: Biden predă oficial ștafeta lui Harris la Convenția Democrată: Critici dure la adresa lui Trump și o chemare la unitate națională și globală

Germania a mai oferit sprijin financiar Fondului pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, în valoare de 40 de milioane de euro, în sezonul de încălzire 2022-2023. Astfel, ,,aproape 900 000 de gospodării au beneficiat de subvenții pentru achitarea facturilor la electricitate și căldură’’, a declarat președinta Republicii Moldova.

Totodată, învățământul dual este sprijinit de Germania, prin programe de formare profesională și tehnică în Chișinău, Hîncești, Comrat, Bălți, Soroca și alte localități, mai adaugă Sandu. În plus, conform acesteia, săptămâna trecută, ministerul energiei a realizat prima licitație pentru capacități de energie regenerabilă. În acest context, președinta subliniază faptul că Moldova este deschisă pentru toți investitorii, invitând astfel companiile germane și nu numai.

De asemenea, președinta a menţionat că Germania, împreună cu Franţa şi România, este cofondatoare a unei platformei de sprijin pentru Moldova, ce a contribuit semnificativ la gestionarea provocărilor din ultimii ani. Platforma, denumită Instrumentul European pentru Pace, se va întruni în 17 septembrie, conform Maiei Sandu.

În finalul conferinței, președinta Republicii Moldova a accentuat importanța numărului mare de cetățeni moldoveni care sunt, în prezent, domiciliați în Germania. 

 „Legăturile noastre devin tot mai puternice, iar moldovenii îşi doresc schimbări pozitive, inspirate de modelul german”, a concluzionat Sandu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: FACEBOOK/Maia Sandu

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raportul Draghi. Ce ar trebui să facă UE pentru a deveni mai competitivă economic în plan global

Blocul comunitar european se confruntă cu provocări economice fără...

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană...