Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are guvernul polonez | Aktual24

Data:

spot_img

Majorarea prețului gazelor cu peste 50%. Ce soluții are guvernul polonez, puternic criticat de partidul de opoziție pentru neglijarea pe termen lung a dezvoltării surselor de energie regenerabilă.

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clienților săi scrisori prin care îi informează că prețul gazelor va crește cu aproximativ 45% începând cu luna iulie.

De asemenea, compania va majora și prețul de distribuție a gazelor, iar creșterea totală a costurilor finale pentru clienți ar putea ajunge la 50-60%, transmite Notes from Poland, potrivit Aktual24.

Neglijarea dezvoltării surselor regenerabile

Partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS) a cerut guvernului să adopte o lege care să prelungească înghețarea prețului la gaze.

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Cu toate acestea, ministrul pentru climă dă vina pe guvernul anterior pentru creșterea prețurilor și indică drept unul dintre motive neglijarea pe termen lung a dezvoltării surselor de energie regenerabilă.

Potrivit scrisorii trimise de PGNiG clienților sâi, publicate de diverse surse media poloneze, prețul pentru gazul cu conținut ridicat de metan va crește de la 1 iulie cu 45%, de la 0,2462 zloți/kWh în prezent la 0,3579 zloți/kWh, relatează publicația financiară money.pl, conform Aktual24.

O factură finală mai mare cu 50-60%

Același lucru va fi valabil și pentru alte tipuri de gaze, al căror preț va crește de la 0,2462 zloți/kWh la 0,3629 zloți/kWh, adică cu până la 47%.

Citește și Orașul din România care se încălzește cu energie geotermală. Proiectul a început din anii 1990

În plus, tarifele de distribuție vor fi, de asemenea, majorate cu 55-59%. Acest lucru înseamnă că factura totală a consumatorilor polonezi ar putea crește cu până la 50-60%.

Potrivit analiștilor de la mBank, însă, majorările ar putea fi mai mici dacă Oficiul de Reglementare în domeniul Energiei (URE) va solicita vânzătorilor să reducă tarifele sub amenințarea pierderii compensațiilor pentru vânzarea energiei la prețuri subevaluate.

Prețul gazelor pentru clienții casnici și un grup de alte entități protejate a fost înghețat pentru 2023 la jumătatea lunii decembrie 2022 de către fostul guvern PiS, după ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a dus la criza energetică din Europa.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / PiotrZakrzewski )

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Negociați! | Universul.net

Cu mai puțin de o săptămână înaintea primului tur...

Ilie Bolojan, apel public către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a făcut un...