Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán, arată un sondaj comandat de Euronews și realizat de Ipsos pe aproape 26.000 de respondenți din 18 state UE, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
48% dintre respondenți au o opinie „negativă” despre omul care a promovat „democrația iliberală”, a deraiat în mod repetat procesul decizional al UE și a adoptat o diplomație neobrăzată favorabilă Rusiei.
Doar 15% au o evaluare „pozitivă” despre premierul Ungariei. Restul (37%) declară că „nu știu suficient” pentru a se pronunța.
Viktor Orbán nu este bine văzut nici în România
Suedia (65%) și Finlanda (64%), două țări care și-au văzut candidatura la NATO întârziată parțial din cauza tacticilor de tergiversare ale lui Viktor Orbán, înregistrează cea mai mare dezaprobare, urmate îndeaproape de România (60%), Polonia (58%), Austria (58%), Olanda (56%), Germania (53%) și Danemarca (52%).Majoritatea europenilor au o opinie negativă despre Viktor Orbán.
Părere negativă despre Viktor Orbán. Nici ungurii nu au o părere mai bună
În Ungaria, unde Orbán guvernează cu o majoritate incontestabilă, 54% dintre participanți au o părere „negativă” despre premierul lor și 32% una „pozitivă”, conform sondajului comandat de Euronews.
Sondajul a fost realizat după scandalul care a forțat-o pe președinta ungară Katalin Novak să demisioneze, pe care analiștii l-au descris ca fiind cel mai mare test pentru conducerea lui Orbán.
Citește și: Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat
Cum stau alți lideri politici
Sondajul oferă, de asemenea, informații despre ceea ce cred europenii despre alți lideri importanți de pe continent.
Președintele francez Emmanuel Macron se află pe locul al doilea în clasamentul celor mai apreciați, 41% dintre respondenți spunând că au o părere „pozitivă” despre el, față de 34% care spun „negativă”.
Dintre europeni, francezii sunt cei mai duri critici cu președintele loc, cu un procent uriaș de 62% care au ales „negativ” și doar 28% „pozitiv”.
Popularitatea lui Macron este mare în România (57%), Grecia (55%), Germania (53%), Danemarca (52%) și Olanda (50%).
Cancelarul german Olaf Scholz provoacă o mai mare indiferență: 38% dintre respondenți spun că „„nu știu suficient” despre omul care conduce cea mai mare economie a UE, în timp ce 29% exprimă o opinie „pozitivă” și 33% una „negativă”.
Patru țări ies în evidență în ceea ce privește antipatia față de Scholz: Germania (61% spun „negativ”), Austria (47%), Grecia (45%) și Polonia (39%).
În cazuri precum Giorgia Meloni din Italia, Pedro Sánchez din Spania și Donald Tusk din Polonia nu se poate trage o cocluzie clară pentru că cei mai mulți respondenți „nu știu suficient” (43%, 58% și, respectiv, 50%).
În afara Italiei, Meloni se confruntă cu aversiune doar în Spania, unde 44% au o opinie „negativă”.
Participanții din România sunt foarte încântați de Meloni (54%), Sánchez (49%) și Tusk (53%), chiar dacă toți provin din medii foarte diferite.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!