„Mama medicilor” din Oradea dă meditații la 96 de ani. A ajutat sute de tineri

Data:

Chiar dacă se sprijină într-un baston, doamna Mihălceanu ne primeşte stând în picioare, în camera de zi a locuinţei sale din centrul Oradiei. Pe masă are fructe şi dulciuri, căci i-au sosit musafiri, iar alături jurnale, agende şi caieţele din diferite epoci…

Micile jurnale cuprind, de fapt, un „istoric” al tinerilor pe care profesoara i-a pregătit de-a lungul a zeci de ani pentru admiterea la Medicină în centre universitare puternice, unde concurenţa era de cel puţin 10 pe un loc, iar examenele deosebit de dificile. 

Cunoscută ca o „legendă” în rândul celor care visau să îmbrace halatul alb, Olimpia Mihălceanu continuă să predea şi astăzi, la 96 de ani, şi o face cu succes. „Mă simt bine!”, răspunde venerabila doamnă întrebării cum e viaţa atât de aproape de centenar. Fiii săi sunt convinşi că pasiunea pentru predat este cea care-o ţine şi acum sprintenă.

Din alte timpuri

Pe 8 februarie, Olimpia Mihălceanu – de fată Manea – a împlinit 96 de ani! S-a născut în 1926 în Oneşti, care pe-atunci era un sat, în judeţul Bacău, cu mama casnică şi tatăl picher. Când lumea era decimată de al Doilea Război Mondial, se ascundea în podul plin cu fân de soldaţii ruşi, „că împuşcau şi violau”. 

Fată harnică, lucra pe lângă casă, dar şi învăţa cu silinţă. A făcut primii ani de şcoală la Oneşti, liceul la Bacău şi facultatea la Bucureşti. Ar fi vrut să fie ea însăşi medic, dar în liceu a ajuns la un profil uman, aşa că nu avea cunoştinţele necesare unei admiteri la Medicină.

Până la urmă, în 1951 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale, secţia Pedagogică, din cadrul Universităţii C.I. Parhon din Bucureşti. A avut noroc cu susţinerea mamei, căci pe acele timpuri nu era de ici, de colo să ajungi de la ţară în Capitală şi, pe deasupra, să urmezi o facultate. Başca, era scump să locuieşti în Bucureşti. „Mama m-a ajutat să fac ce am vrut. Era casnică, dar atât de ageră! Agerimea minţii ei i-o datorez”, povesteşte doamna Mihălceanu.

Toată povestea în BIHOREANUL.

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba Iulia. Când va fi deschisă | Alba24.ro

Au fost finalizate lucrările la noua Policlinică din Alba...

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica 224.743 euro | Ziarul de Iași

Un fost consilier al ministrului Daea nu poate justifica...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...