Mame minore în Iași. „Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic”

În România, cele mai multe mame minore sunt în Mureş – 931, în Dolj – 838, în Braşov – 830, urmate de Iaşi – 733 şi de Bacău – 722. Datele prezentate de organizaţia “Salvaţi Copiii” sunt îngrijorătoare pentru întreaga ţară, mai ales dacă avem în vedere că din totalul naşterilor din 2019 – 199.720 de naşteri, 749 naşteri sunt la mame cu vârsta sub 15 ani.

În cadrul unei dezbateri organizate de “Salvaţi Copiii”, cu numele „România are cele mai multe naşteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?”, medici şi specialişti din domeniul sănătăţii şi-au exprimat îngrijorarea referitor la numărul mare al mamelor minore, precum şi la problemele ulterioare care apar.

„Distanţa mare faţă de cabinetele medicale şi lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum şi lipsa de informaţii cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic şi de multe ori acestea aşteaptă până când situaţia se înrăutăţeşte sau recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii.

Aceste mame trebuie susţinute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al „Salvaţi Copiii România”.

Aceasta a mai spus că mamele minore ar trebui susţinute suplimentar astfel încât nici ele, nici nou-născuţii să nu fie puşi în situaţii de risc. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andreea Moldovan, a descris care este profilul adolescentelor care devin mame: cele sub 15 ani nu apucă să aibă un nivel corespunzător de educaţie şi aparţin de multe ori comunităţii rome, iar cele peste 15 ani fie aparţin unor grupuri vulnerabile, provenind din familii sărace sau cu părinţi plecaţi în străinătate, fie au renunţat la şcoală şi ajung să formeze un cuplu mult prea devreme.

Astfel, patru din zece adolescente ajung să nască prematur, foarte multe dintre ele nu sunt înscrise nici la medicul de familie, iar astfel mortalitatea infantilă continuă să fie o problemă majoră.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Salvamontistul argeșean Cornel Voicu a devenit campion național la rafting

Localitatea buzoiană Nehoiu a găzduit Dracula Race 2021 – R4 Rafting Euro Cup România, competiție ce a început sâmbătă dimineață cu proba de slalom,...

Centrul istoric al Alexandriei a devenit o ruină în așteptarea banilor europeni. Autoritățile acuză birocrația, oamenii acuză autoritățile

Centrul istoric al reședinței județului Teleorman arată de câțiva ani ca după bombardament. Pavajul e afectat serios, cârpelile de moment nu reușesc să acopere...

Pitești, încă o problemă!

La Interne se ține lanț problemele de imagine. Dacă scandalul public demite miniștri și actualul titular al portofoliului Internelor ar cam trebui să se...