Mâna invizibilă care-l tot salvează pe Iliescu

Data:

spot_img

Salvează pe Iliescu o mână invizibilă. Înalta Curte pare că vrea să amâne cât mai mult un verdict în cazul dosarului istoric al Revoluției, în care personajul central este fotul președinte. Procurorii militari vor decide dacă tot dosarul va fi reluat de la capăt.

La 94 de ani, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității împreună cu alți apropiați rămași în viață, cu ajutorul cărora a preluat puterea în decembrie 1989, fostul șef de stat continuă să fie apărat de o mână invizibilă din sistemul juridic.

Magistrații români au făcut mereu piruete care au produs amânare

În 34 de ani, magistrații români care au avut pe mână Dosarul Revoluției au făcut mereu piruete care au produs amânare. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), viceprim-ministru în guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990) și Iosif Rus (88 de ani), general român de armată, comandant al Aviației Militare între 1986 și 1990.

Citește și: Premierul maghiar Viktor Orbán, judecat la Iași. De ce este acuzat și cine e petentul

Judecătorii s-au jucat de mai multe ori cu acest dosar

Magistrații Curții Supreme au constat „neregularitatea rechizitoriului” în Dosarul Revoluției și așteaptă în această săptămână din partea Parchetului Militar să decidă dacă menține trimiterea în judecată sau dacă solicită restituirea cauzei pentru refacere anchetei.  

În ultimii ani, judecătorii s-au jucat de mai multe ori cu acest dosar. L-au trimis înapoi la magistrații militari pentru mai multe probleme din rechizitoriu în 2021.

Apoi, în 2022, fosta șefă a Parchetului General, Gabriela Scutea, l-a retrimis la Curtea Supremă, după refacerea anchetei, dar la mai puțin de jumătate de an, un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte a decis că nu este de competența acestei instanțe să judece dosarul şi i l-a aruncat Curții de Apel București.

În toamna anului trecut, în sfârșit, Curtea de Apel București a hotărât să înceapă judecarea celor trei inculpați, dar acuzații au contestat soluția la Înalta Curte. Adică avocații au cerut mutarea dosarului din nou la Înalta Curte, după ce abia fusese adus la Curtea de Apel.

Doar o altă formă de a trage de timp, fiindcă toți trei inculpații au vârste înaintate și speră ca sfârșitul lor să aibă loc înaintea procesului final.

Citește și: Festivalul Cetăților Dacice 2024 la Ighiu pe parcursul a patru zile. Competiții, lupte și concert

Sub guvernările PSD, dosarele istorice se împotmolesc

Dosarul a fost deci repartizat unui complet de doi judecători (Elena Barbu și Mihail Udroiu), dar cei doi s-au dovedit că au opinii opuse, așa că, după mai multe amânări în care nu s-au putut pune de acord, situația s-a tranșat într-un așa-numit complet de divergență.

Altfel spus, a fost nevoie de un al treilea judecător cu ajutorul căruia să se decidă. Cea care a hotărât în ce parte merg lucrurile a fost cea de-a treia persoană: judecătoarea Lia Savonea, fostă șefă a Consiliului Suprem al Magistraturii, expertă în jocuri de putere, cunoscută pentru rezervele față de DNA, pentru soluțiile sale de achitare pe bandă rulantă și celebră pentru sentința de 8 luni de închisoare cu suspendare dată unui bărbat care a violat o minoră, cu justificarea că fata și-ar fi dat acordul.

Mereu sub guvernările PSD, dosarele istorice se împotmolesc. În România, justiția nu a fost niciodată suficient de independentă, de aceea condamnarea lui Ion Iliescu e amânată sine die.

Salvează pe Iliescu. Toți președinții PSD îl venerează

Iliescu, încă președinte onorific al PSD, a dirijat diversiunile de după 22 decembrie 1989 și e responsabil pentru cei 857 de oameni care au murit după fuga lui Ceaușescu, pentru cei 2382 care au fost răniți, pentru cei 585 care au fost urcați în dube și reținuți ilegal, pentru cele peste 12 milioane de cartușe care au fost trase, într-un război intern care n-ar fi trebuit să aibă loc.

Totul pentru ca el și cei loiali lui să preia puterea.  

Citește și: Perchezii într-un dosar de furt calificat. Indivizii vizați au sustras 50.000 de lei dintr-un autoturism VIDEO

De peste 30 de ani de când a început Dosarul Revoluției, fostul președinte scapă de pedeapsă, ceva îl salvează pe Iliescu. A doua generație a tovarășilor lucrează pentru liniștea lui iar noul PSD, își recunoaște începuturile în acel Front al Salvării Naționale făcut de Iliescu pe baricade în zilele criminale din decembrie 1989.

Toți președinții PSD îl venerează pe Ion Iliescu și, până acum, toți au găsit modalități de protejare a creatorului lor.

Preluare Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. „… aparat de o mana invizibila…”___–___concret, cu nume, da sunt procurorii si altii din sistemul juridic viciat de la A la Z si „pana la sfarsitul timpurilor”, insa masa de sustinere a marilor faradelegi si acelor care ar trebui sa le rezolve, este imensa clasa, patura, etc., a asa-zisei intelectualitati romanesti, care -realmente – trage dupa ea intreaga masa populara, asa se explica cum de pesede (si slugile) castiga permanent, la alegeri…///” „Lebede negre și alegeri”(Ciprian Cucu) … dar idea e deja clara…”___–___ asta am spus si eu de zeci de ori, probabil cu o exceptie(Emil C.) toti pres-edintii, pm-ii si alte mari capetenii ( mai ales iohan) vor Romania in afara Europei, astfel scapa ei de orice responsabilitati, mai ales daca reusesc si Qinta Royala, adica dezmembrarea tarii, de fapt oricine a inteles de ce este innebunit iohan pentru o functie UE, tocmai pentru a scapa de ce stie ca -pe drept- il asteapta, acelasi lucru a facut si cainele basset, totul pentru imunitate, chiar si adrian nastase doar ce a declarat ca biata elena udrea este la puscarie in locul lui basescu…///2- „… doar ridica toti din umeri si mint mai departe…”___–___contextul este ambiguu, se poate cred ca este vorba doar de a.u.r., in realitate „toti”, include absolut toata suflarea politico- administrativa a tarii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....

GRU și legiunile

Evenimentele recente au pus pe tapet și posibilitatea implicării...