Mandat de arestare pentru Netanyahu: Cum reacționează țările europene | Aktual24

Data:

spot_img

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu a stârnit reacții diverse în Europa. Mai multe state au declarat că sunt pregătite să-l aresteze, în timp ce Ungaria îl susține în continuare și se opune deciziei CPI, potrivit Politico.

Curtea a afirmat într-o declarație că Netanyahu și Gallant „poartă, fiecare, răspundere penală” pentru „crime de război; înfometare ca metodă de război; și crime sub formă de persecuție și alte acte inumane”, precum și pentru „dirijarea intenționată a unui atac împotriva populației civile”.

Israelul desfășoară un război în Fâșia Gaza de mai bine de un an, război care a ucis zeci de mii de oameni din dorința de a eradica Hamas, ca răspuns la atacul grupării militante palestiniene din 7 octombrie 2023.

Biroul lui Netanyahu a descris acuzațiile, joi, drept „minciuni absurde și false”, spunând că judecătorii care au emis mandatul au fost „motivați de ura antisemită față de Israel”.

Citește și: MAI suplimentează efectivele mobilizate pentru alegerile de duminică

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a calificat hotărârea drept una „scandaloasă și a promis că „va fi întotdeauna alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”. Statele Unite nu sunt semnatare ale CPI.

Teoretic, mandatul CPI înseamnă că Netanyahu și Gallant ar putea fi arestați dacă călătoresc în oricare dintre cele peste 120 de țări care sunt părți la tribunal. Însă mai multe guverne din Europa au anunțat deja că nu îl vor aresta pe liderul israelian dacă acesta va călca pe teritoriul lor.

În septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mongolia, țară parte a CPI, nu a fost arestat, deși era vizat de un mandat al CPI privind transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia.

Acestea sunt țările europene care au jurat să îi pună cătușe lui Netanyahu – și cele în care acesta ar putea fi încă binevenit.

Olanda

Ministrul olandez de Externe, Caspar Veldkamp, a declarat că Olanda se va conforma mandatului CPI și îl va aresta pe Netanyahu dacă acesta va intra în țară. „Țările de Jos implementează Statutul de la Roma sută la sută”, a declarat el, referindu-se la tratatul fondator al Curții de la Haga.

Veldkamp trebuia să viziteze Israelul săptămâna viitoare, dar călătoria sa a fost anulată de ministrul israelian de externe, Gideon Sa’ar, din cauza comentariilor sale de susținere a hotărârii.

Irlanda

Premierul irlandez Simon Harris a răspuns „Da, absolut”, când a fost întrebat dacă Irlanda îl va aresta pe Netanyahu. „Susținem instanțele internaționale și aplicăm mandatele lor”, a spus el.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Ultimul sondaj înainte de alegeri: Elena Lasconi îl depășește pe George Simion. Marcel Ciolacu conduce în continuare | HotNews

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES/EPA/DEBBIE HILL / POOL)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 190.000 de români au votat în Diaspora

Peste 190.000 de români din diaspora au votat în...

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin: „Vom crea Serbia Mare și nimeni nu ne poate opri” | Aktual24

Vicepremierul Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că proiectul „Lumea...