Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului | FOTO / VIDEO

Data:

spot_img

Manifestul de la București al Europa Nostra. Programele europene și naționale de finanțare și regulamentele și procedurile de achiziții publice ar trebui să fie modificate, pentru a include principiul calității în proiectele de restaurare și în intervențiile care pot afecta patrimoniul cultural – a fost una dintre concluziile sesiunii Agora politicilor publice, cu care s-a încheiat marți Summitul European al Patrimoniului Cultural, organizat la București de federația Europa Nostra.

Din dezbaterile participanților au fost extrase principalele recomandări și observații, care vor fi dezvoltate într-un document de politici publice, care va fi cunoscut drept Manifestul de la București.

Principalele recomandări sunt:

• Unificarea și coordonarea grilelor de calitate, care acum există în mai multe documente la nivel european (New European Bauhaus, Davos BauKultur, Principiile de Calitate ICOMOS), pentru a putea să fie aplicate în orice fel de investiție și cu orice sursă de finanțare, precum și pentru a fi adaptate la prioritățile de politică publică europeană, în special cele legate de schimbările climatice, schimbările sociale, gestionarea riscurilor.

• Introducerea obiectivelor de patrimoniu în toate programele de finanțare de la nivel european,

• Asigurarea de educație, formare și conversie profesională, care să facă posibile aceste schimbări, deoarece în acest moment nu există suficiente resurse profesionale în domeniu.

• Aplicarea principiilor calității inclusiv în investițiile cu fonduri private și atragerea de fonduri private pentru protejarea patrimoniului.

• Susținerea accesului tinerilor la profesiile patrimoniului cultural, prin mecanisme care să sprijine angajatorii, mai ales că o bună parte dintre aceștia sunt instituții publice și organizații neguvernamentale.

„De la aceste puncte cheie care au reieșit din dezbatere va fi gândit și elaborat Manifestul de la București, care va fi utilizat în relația cu autoritățile europene, până la următorul Summit al Patrimoniului European, ce va avea loc în 2025, la Bruxelles. Ceea ce este important este ca oamenii și decidenții să înțeleagă că introducerea principiilor calității înseamnă de fapt creșterea calității vieții cetățenilor”, a afirmat Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretar general Europa Nostra, în mesajul de închidere a lucrărilor.

Aproape 800 de profesioniști, promotori ai conservării patrimoniului cultural din Europa și din România, precum și oficiali s-au reunit la București, între 6 și 8 octombrie, în cadrul Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024, organizat de Europa Nostra, cea mai mare federație de organizații neguvernamentale de profil de pe continent. Evenimentul a avut loc pentru prima dată în România și a fost organizat sub patronajul Președintelui României, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei. În cadrul Summitului a avut loc pe 7 octombrie și Ceremonia de acordare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra.

Proiectul de reabilitare Biserica Săsească din Alma Vii – România este marele câştigător al anului 2024 al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, fiind recompensat atât cu un Grand Prix, cât şi cu Premiul Publicului.

Sursa foto: Mihai Eminescu Trust / Facebook

Premiile au fost decernate, luni seară, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Ateneul Român.

Biserica Săsească din Alma Vii a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă. Proiectul Bisericii Săsești din Alma Vii a fost desemnat câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă.

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie şi meşteşug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.

Imagini de la ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu. Biserica Săsească din Alma Vii, marea câştigătoare a ediției din acest an: un Grand Prix şi Premiul Publicului 2024

Europa Nostra

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile care se angajează să protejeze și să promoveze patrimoniul cultural și natural. Este o federație pan-europeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, acoperind peste 40 de țări. Este cea mai mare și cea mai reprezentativă rețea de patrimoniu din Europa, menținând relații strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și alte organisme internaționale. Fondată în 1963, Europa Nostra și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 60-a aniversare.

Europa Nostra militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor europene aflate în pericol de dispariție, în special prin intermediul Programului 7 Most Endangered. Rețeaua celebrează și diseminează excelența prin intermediul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra. Europa Nostra contribuie, în mod activ, la definirea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene legate de patrimoniu printr-un dialog participativ cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței Europene a Patrimoniului.

Europa Nostra a condus consorțiul european selectat de Comisia Europeană pentru a gestiona proiectul pilot European Heritage Hub (2023-2025). Este, de asemenea, partener oficial al inițiativei Noul Bauhaus European, dezvoltată de Comisia Europeană și este unul dintre principalii membri și susținători europeni ai Rețelei Patrimoniului Climatic.

Europa Creativă

Europa Creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să își sporească contribuția la societatea, economia și mediul de viață din Europa. Cu un buget de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, sprijină organizații din domeniile patrimoniului, artelor spectacolului, artelor plastice, artelor interdisciplinare, editurilor, filmului, televiziunii, muzicii și jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști din domeniul cultural și audiovizual.

Citește și: Relația Ciorbă – Sebastian Ghiță – Cosma adusă în actualitate de insolvența „Nordis” și demisia Laurei Vicol

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Europa Nostra)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related