Manifestul Partidului Popular, care cere intrarea totală a României și Bulgariei în Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, a fost votat în unanimitate la București, inclusiv de delegația austriacă.
Decizia este surprinzătoare, pentru că până miercuri membri austrieci ai PPE au criticat documentul și declaraseră că nu îl vor vota.
„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate.
Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen”, a declarat europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.
UPDATE: Nehammer a anunțat că Austria se opune în continuare aderării României la Schengen
Austria se opune ferm aderării României la Schengen, a anunțat cancelarul Karl Nehammer, după întâlnirea de joi, de la București, cu Klaus Iohannis.
Nehammer se află în România pentru Congresul Partidului Popular European și a transmis, inclusiv printr-o postare pe X/Twitter că nu este momentul ca Schengen să se extindă.
„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a transmis cancelarul Austriei
Citește și: Austria se opune aderării României la Schengen și după discuția cu Iohannis
Ce este manifestul PPE
Manifestul electoral al PPE, intitulat „Europa noastră, o casă sigură și bună pentru poporul nostru”, prezintă viziunea Partidului Popular European pentru următorul ciclu instituțional (2024-2029) și punctele de vedere ale centrului-dreapta european cu privire la chestiuni precum securitatea și apărarea, competitivitatea și migrația, concentrându-se întotdeauna pe prosperitatea cetățenilor Europei.
Manifestul electoral al PPE cuprinde următorul paragraf: „Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil”.
Delegația austriacă anunțase inițial că nu va vota manifestul. Ce s-a întâmplat de fapt
Delegaţii ÖVP nu vor fi de acord cu manifestul PPE, anunțase anterior votului secretarul general Christian Stocker, citat de publicaţia Kurier.
Motivul ar fi mai multe „linii roşii” pe care partidul austriac, ce face parte la nivel european din PPE, le consideră de netrecut.
ÖVP a insistat și că respinge includerea deplină în spaţiul Schengen, cerută de România şi Bulgaria, menționată explicit în manifest.
„Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul şi nu să îl îndulcim”, a declarat Stocker, citat de presa austrică.
La București, manifestul PPE, care conține și cererea aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, a fost votat de doi dintre membrii delegației austrice la congresul partidului european. Restul delegaților nu au fost prezenți în sală.
Totuși, pe baza voturilor exprimate – așadar doar a celor care au fost în sală – a reieșit că manifestul a fost votat în unanimitate.
Manifestul Partidului Popular: oprirea migrației, o prioritate
Partidul Partidul European, cea mai mare forţă politică din Parlamentul European, vrea un transfer de solicitanţi de azil către ţările care i-au primit prima dată.
„Pledăm pentru o schimbare fundamentală a legislaţiei europene în materie de azil. Ne-am angajat să respectăm dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide cui şi unde este acordat.
Vom încheia acorduri cu ţări terţe pentru a ne asigura că solicitanţilor de azil li se poate acorda protecţie într-un mod civilizat şi sigur. Vrem să punem în aplicare conceptul de ţări terţe sigure”, se arată în manifestul PPE, care urmează să fie adoptat la finalul după-amiezii.
„Orice solicitant de azil din UE ar putea fi transferat” într-una dintre aceste ţări „şi ar putea efectua procedurile de azil acolo”, se arată în document.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!