Creative Penguins este numele unui startup ieşean care ar putea avea o contribuţie importantă în următorii ani la depistarea în faze incipiente a bolii Parkinson. Pentru acesta, creatorul soluţiei, Andrei Stoleru, a dezvoltat pentru lucrarea de disertaţie susţinută în urmă cu o lună la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, o mănuşă cu senzori pe care urmează să o prezinte în Italia, la Verona, unor membri din comunitatea medicală şi academică. Invenţia este absolut remarcabilă.
„Dispozitiv IoT pentru detectarea tremuratului asociat cu boala Parkinson” se numeşte lucrarea concepută de fondatorul Creative Penguins, iar ideea care l-a dus pe masterandul în “Sisteme de distribuţie şi tehnologii web” către crearea dispozitivului inteligent a venit din anturajul acestuia.
„O persoană din familia mea a fost diagnosticată cu Parkinson. Iar apoi am aflat de unul dintre prietenii mei, care are o vârstă apropiată de a mea, diagnosticat şi el cu Parkinson”, povesteşte Andrei Stoleru (35 ani).
În căutarea unei soluţii care să-i ajute pe medici să pună mai rapid diagnosticul în boala Parkinson şi să monitorizeze mai bine evoluţia pacienţilor, Andrei a aflat că Parkinson este o afecţiune neuro-degenerativă cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume, fiind a doua cea mai frecventă boală neuro-degenerativă, după Alzheimer.
Cum tremurul, care este unul dintre simptomele bolii Parkinson, şi-a propus să dezvolte o mănuşă IoT (Internet of Things) capabilă să monitorizeze şi să înregistreze datele referitoare la mişcările mâinii pacienţilor.
„O mişcare între 3–7 Hz este asociată cu Parkinson”, explică Andrei Stoleru, care a notat în lucrarea de disertaţie: „Utilizarea senzorilor de mişcare şi a dispozitivelor IoT poate permite monitorizarea precisă şi continuă a mişcărilor pacienţilor şi detectarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson, prin analizarea frecvenţei tremuratului mâinii”.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!