Joe Biden pare favoritul cursei prezidențiale, dar, ca și în 2016, avansul poate fi doar unul de etapă și înșelător.
În cazul Camerei Reprezentanților, lucrurile par destul de clare. Favoriți sunt democrații. În prima jumătate a lunii octombrie, echipa FiveThirtyEight prezenta trei scenarii – unul în care democrații câștigau 11 noi mandate (244 la 191), altul cu doar 5 mandate noi (238 la 197) și ultimul cu 4 mandate noi (237 la 198). În toate, câștigători erau democrații.
Dincolo de cursa prezidențială, pentru republicani miza cea mai importantă este să-și păstreze controlul asupra Senatului. În prezent, raportul este de 53 la 47 în favoarea republicanilor. Dar observatorii dau șanse importante democraților de a recupera din decalaj și chiar de a-i devansa pe adversari, câștigând în state precum Arizona, Colorado, Maine, Iowa. Există însă și posibilitatea în care cele două partide își împart în mod egal Camera Superioară. Într-o astfel de situație, esențial devine rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și în mod special votul vicepreședintelui (senator în funcție) Mike Pence sau Kamala Harris, care poate înclina decisiv balanța într-o direcție sau alta.
Cum arată situația cursei prezidențiale? În medie, sondajele naționale îl dau pe Joe Biden drept favoritul cursei, devansându-și contracandidatul cu până la 10 procente. Dar fotografia de ansamblu ar putea fi înșelătoare.
Pentru a ajunge la Casă Albă contează mai puțin cine câștigă votul popular, față de rezultatul din Colegiul Electoral. Avem precedentul din 2016, când Hillary Clinton a câștigat votul popular (cu aproape 3 milioane de voturi peste Donald Trump), dar candidatul republican și-a adjudecat Colegiul Electoral și, în consecință, președinția.
Pentru democrați, un semnal de alarmă ar trebui să fie faptul că, în 2016, sondajele îi dădeau lui Clinton un avans similar cu cel pe care Biden îl are astăzi în sondajele naționale: în perioada 9 – 16 octombrie 2016, candidatul democrat avea în multiple sondaje un avans de două cifre. În cele din urmă, „all politics is local” și totul se reduce la competiția din câteva state (swing states) care pendulează între democrați și republicani. Acum, cele care vor face diferența în campania prezidențială sunt Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Florida, Carolina de Nord, Arizona și Ohio.
Iar aici, la firul ierbii, competiția este încă foarte strânsă, uneori cu diferențe aflate în marja de eroare: Ohio (0,5% în favoarea lui Donald Trump); Florida (1,4% în favoarea lui Biden); Carolina de Nord (2,7% în favoarea democraților); Wisconsin (+ 6,1% Biden); Michigan (+ 7,2 Biden); Pennsylvania (+ 4,4% pentru Biden); Arizona (49,3% la 45,4% în favoarea candidatului democrat). În 2016, toate au fost adjudecate de către Donald Trump.