joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterMarcel Boloş, fostul ministru al Fondurilor Europene: "În Oradea, banii europeni au...

Marcel Boloş, fostul ministru al Fondurilor Europene: „În Oradea, banii europeni au fost folosiţi cu cap”

Ministru al Fondurilor Europene între noiembrie 2019 – decembrie 2020, Marcel Boloş, „fondatorul” Direcţiei de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională datorită căreia Primăria Oradea a devenit „campioană naţională” la absorbţia de fonduri europene, prezintă cititorilor BIHOREANULUI, dincolo de un necesar bilanţ al activităţii ministeriale recent încheiate, structurarea programelor pentru exerciţiul financiar 2021-2027 şi priorităţile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Prin banii europeni, România are şansa extraordinară de a recupera decalajele de dezvoltare, spune Boloş, dar cu o condiţie: să fie folosiţi pentru investiţii de impact, mai ales în infrastructura de transport, în modernizarea oraşelor şi pentru stimularea mediului de afaceri. Altfel, proiectele vor fi irelevante şi, la final, fondurile atrase – modeste.

– În perioada în care aţi condus MFE, absorbţia de fonduri europene a crescut de la 25,2% la 43,6%, cu 4 miliarde euro. Ce aţi găsit la instalare, ce aţi lăsat la plecare?

– La momentul învestirii mele, pe 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii, al pierderii de fonduri, era de 560 milioane euro, dar prin mobilizarea specialiştilor din Minister am reuşit ca până la finele lui decembrie 2019 să încasăm cu 400 milioane euro în plus faţă de această sumă. Aveam întârzieri mari la proiectele de infrastructură, cele mai importante, şi ne-am concentrat să le urnim, mai ales pe cele pentru apă şi canalizare, încheind doar pentru acestea contracte de 2,3 miliarde euro. În februarie 2020 a apărut criza pandemică şi a trebuit să modificăm unele programe, pentru a finanţa stimulentele personalului sanitar, achiziţia de echipamente şi aparatură, şomajul tehnic etc.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE