Marcel Ciolacu este în pericol să fie depășit de Elena Lasconi? Ce spune Remus Ștefureac (INSCOP) | Aktual24

Data:

spot_img

Marcel Ciolacu este în pericol să fie depășit de Elena Lasconi? Ce spune Remus Ștefureac (INSCOP), al cărui institut de sondare a opiniei publice s-a dovedit cel mai apropiat de realitatea de la urne în ultimii ani.

Aflat pe locul 2 în sondaje, cu dificultăți strategice majore și doar ceva mai mult de jumătate din scorul partidului, Marcel Ciolacu este în pericol să fie depășit de Elena Lasconi, care a ajuns la 15-16% în sondaje și este pe trend crescător, pe măsură ce recuperează la capitolul notorietate, explică Remus Stefureac, directorul INSCOP, într-un interviu acordat aktual24.ro.

Alegerile prezidențiale din 2024 se vor deosebi de toate celelalte de până acum, cu excepția celor din 2000, arată sociologul.

Citește și: Răfuiala în stil mafiot din Orășelul Copiilor (FOTO | VIDEO)

Avem un grup de 5 candidați foarte apropiați unii de alții și e posibil ca în turul II al alegerilor prezidențiale să se intre cu un scor mai mic de 20%.

Singurul care trece de 20% în sondaje este Mircea Geoana

În acest moment, spune Remus Stefureac – al cărui institut de sondare a opiniei publice s-a dovedit cel mai apropiat de realitatea de la urne în ultimii ani –, singurul care trece de 20% în sondaje este Mircea Geoana, care și conduce.

Marcel Ciolacu are un scor real de 17-19%, iar pe locul 3 este Elena Lasconi, cu 15-16%. Pe locurile 4-5, la mare luptă, sunt extremiștii George Simion și Diana Șoșoacă, aceștia învârtindu-se în jurul a 13-14%.

Pe ultima poziție, deja decuplat de grup, este candidatul PNL, generalul Nicolae Ciucă, aflat la sub 10%. Foarte importante, în acest moment, sunt tendințele, arată sociologul.

Citește și: Libertate sau haos? Cum arestarea lui Pavel Durov poate redefini viitorul internetului

Mircea Geoana, Marcel Ciolacu, George Simion și Diana Șoșoacă sunt pe un platou de mai multă vreme – nu cresc și nu scad, se mențin în limitele scorurilor descrise mai sus.

Singurele evoluții notabile se observă în dreptul Elenei Lasconi, candidata USR care este în plină ascensiune pe măsură ce reușește să se facă mai cunoscută românilor, și în dreptul lui Nicolae Ciucă, președintele PNL aflat în picaj, deja mult în urma grupului.

Votul diasporei s-ar putea dovedi decisiv

Câteva elemente vor conta foarte mult în turul I al alegerilor prezidențiale, unde e posibil să vedem o departajare de un punct procentual între candidații de pe locurile 2, 3 și 4, spune Remus Stefureac. În primul rând, votul diasporei s-ar putea dovedi decisiv.

Aici, avantajați sunt Geoana, Simion, Sosoaca și, posibil, Lasconi. În al doilea rând, devine foarte important ce va face candidata USR în lunile următoare.

Dacă aceasta va reuși să combine inspirat valorile și mesajele sale conservatoare cu valorile progresiste și chiar laice ale unei părți din electoratul nișei USR-iste, are o șansă mare să intre în turul II, probabil cu Geoana.

Dacă nu va reuși acest lucru, va pierde votanți în favoarea lui Geoana și va rata calificarea în finală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

Uniunea Creștin Democrată (CDU), cel mai important partid conservator...