Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom | Contributors.ro

Data:

spot_img

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom. EFOR avertizează că în cursul vizitei de azi la Bucureşti a premierului Viktor Orban, acesta e posibil să încheie cu Marcel Ciolacu un acord dubios privind gazele și energia electrică.

În același timp, săptămâna aceasta guvernul român promovează un ”proiect de importanţă strategică” pentru a crește nesustenabil consumul de gaze. Cele două ar face România extrem de dependentă de gazul rusesc, cu sprijinul și complicitatea lui Viktor Orban.

Luni pe 16 decembrie compania maghiară MVM a semnat un acord cu E.ON România pentru a prelua activele de furnizare a gazului și energiei electrice. MVM a plătit cu mult peste prețul pieței (200 de milioane EUR, față de valoarea estimată de 100-120 de milioane EUR oferită de concurenți), ceea ce indică faptul că există ceva mai mult decât motive pur comerciale la mijloc.

Citește și: Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

Tranzacția depinde acum doar de aprobarea unei comisii care monitorizează investițiile străine (CEISD) pentru a depista eventuale influențe externe nefaste, dar e de așteptat ca afacerea să fie aprobată. În momentul de faţă E.ON deține practic jumătate din aprovizionarea cu gaze pe segmentul de consumatori casnici și e un furnizor important și de energie electrică.

Proiectul nu a ridicat până acum prea multe suspiciuni în UE

Ieri 19 decembrie, proiectul de construire a unei centrale pe gaz de 1770MW (la Mintia, Hunedoara) a fost declarat de guvernul român proiect de „importanță națională strategică”.  Investiția aparţine unui investitor dubios din Iordania – Mass Group Holding – care a cumpărat echipamentele de la Siemens și va fi conectați la rețeaua de gaze cu o conductă care beneficiază de sprijin din fonduri UE, din Fondul de Modernizare. 

Acest proiect nu a ridicat până acum prea multe suspiciuni în UE deoarece nimeni nu se aștepta, realmente, ca investiția chiar să aibă loc: ea nu are vreun sens economic pe o piață normală.

Cu atât mai mult cu cât, în toată UE, direcția e de reducere, nu de creștere a consumului de gaze, cu 30% până în 2030. Dacă centrala va fi finalizată, aceasta va consuma 2.5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul total al României în prezent. Centrala va deveni operațională în 2025 (860MW) și 2026 (până la 1770MW).

Se pare că Mass Group Holding a semnat în urmă cu câteva luni un preacord cu MVM pentru achiziționarea întregii cantități de gaze necesare producerii de energie electrică.

Continuarea în Contributors.ro

Citește și: Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Agerpres / VASSIL DONEV)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related