Marcel Iureş, în „Creatorul de teatru”, și regizorul Mihai Măniuţiu, cu „Cei drepţi”, la Teatrul Naţional din Bucureşti

Data:

spot_img

Din 21 octombrie, Teatrul Naţional din Bucureşti vă oferă prilejul reîntâlnirii cu o creaţie de referinţă, cea a lui Marcel Iureş în spectacolul Creatorul de teatru de Thomas Bernhard, regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Act, în anul 2001, una dintre cele mai longevive creaţii scenice postdecembriste, salutată de critici şi public în egală măsură, premiată la Gala UNITER in 2002 pentru cea mai bună interpretare masculină.

La data premierei, regizorul declara: „Nu cred că există un moment mai propice în arta românească pentru a vorbi despre actor şi nu cred că există un actor mai potrivit pentru a vorbi despre NIMIC decât cel mai ajuns actor român al momentului”.

Sub bagheta aceluiaşi regizor, de această dată în compania actorilor de la TNB, Marcel Iureş revine în rolul lui Bruscon, şi dacă aţi văzut spectacolul nu vă rămâne decât să reveniţi şi să descoperiţi eventuale asemănări şi deosebiri între cele două montări, având în vedere forţa imaginaţiei regizorale şi surprinzătoarea capacitate de a se reinventa, a lui Alexandru Dabija, cu fiecare nouă punere în scenă.

Citește și: Universitățile din Franța îi cer lui Cîmpeanu să se retragă de la președinția Agenției Universitare a Francofoniei

Din 22 octombrie 2022, pe scena sălii Pictura, alt regizor de prim rang al teatrului românesc, Mihai Măniuţiu ne propune, în adaptarea sa scenică, o piesă mai puţin cunoscută la noi, Cei drepţi scrisă de Albert Camus în 1949 şi montată în acelaşi an în premieră absolută pe scena Teatrului Hébertot în regia lui Paul Œttly.

„O piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală.

Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine.

N-aș fi avut curajul să pornesc pe toate aceste cărări care se bifurcă, spre a se aduna, în final, în centrul cel mai intens și dureros al labirintului, unde iluminarea e echivalentă sfâșierii, dacă nu m-ar fi însoțit, dedicați și plini de har, acești actori minunați și „mașinile lor zburătoare”: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprișor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula.

Așteptăm cu emoție, dar și cu încredere, întâlnirea cu publicul”, declară regizorul Mihai Măniuțiu. Decorul este conceput Adrian Damian, iar costumele de Luiza Enescu, doi colaboratori obişnuiţi ai montărilor sale recente. Muzica este semnată de Mihai Dobre. Premiera oficială a spectacolului este programată pentru data de 27 octombrie 2022, de la ora 20.00.

Citește și: PODCAST | Dr. Geantă: Mesajul că vaccinurile elimină COVID-19 a fost unul exagerat și înșelător

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...