Marele „noroc” al ministrul Agriculturii, sărac în declarația de avere: părinții pensionari, dar care vând și cumpără terenuri scumpe, inclusiv președintelui Consiliului Județean Olt, coleg de partid cu fiul.
Cum a început cariera lui Florin Barbu
Actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, a studiat marketing la Craiova (1999-2003), a făcut apoi un master la Academia de Științe Economice din București, în management public (2005-2007) și a finalizat un doctorat în 2015, înapoi la Craiova, în economie. Între licență și master nu știm ce a făcut.
A și lucrat în perioada studiilor aprofundate.
Cariera și-a început-o direct la Primăria Slatina, fix când își începea și masterul la București, ca inspector (1 an), șef serviciu (1 an) și director (3 ani) în cadrul Direcției Venituri.
Ce proaspăt absolvent de studii economice nu și-ar dori să devină director după doar 2 ani de experiență profesională?
Întâmplător sau nu, ascensiunea sa coincide cu venirea lui Darius Vâlcov în funcția de primar. Florin Barbu a urcat apoi pe poziția de director economic la aceeași primărie, unde a rămas 4 ani (timp în care studiază intens și pentru doctorat), până se ivește o oportunitate deosebită la București. Împlinea pe atunci 34 de ani.
Director la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare
A urmat perioada sa de glorie, cei 6 ani ca director general la ANIF. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare se ocupă de tot ce ține de irigații, construcții de diguri, desecări și alte afaceri bănoase în legătură cu solul patriei.
Și are de oferit un buget generos antreprenorilor din agricultură. Inclusiv pentru prietenii din Olt ai lui Florin Barbu.
S-a retras pentru un scurt popas acasă, la societatea de salubritate din Olt (câteva luni în 2020). La finele anului 2020 a fost ales deputat, post unde s-a implicat intens, printr-un total de 6 minute vorbite până la data încheierii cercetării noastre (martie 2023).
Până la numirea sa ca ministru al Agriculturii, a fost și președinte de comisie în Camera Deputaților – Comisia pentru Agricultură, desigur.
Marele „noroc” al ministrul Agriculturii, sărac în declarația de avere
Averea sa declarată ne lasă cel puțin confuzi. Găsim 6 credite luate, în fiecare an câte un împrumut nou, dar niciun leu declarat în conturi.
Unica sa proprietate este un micuț apartament de 87 mp în Slatina. Care fusese achiziționat în 2006 – din banii adunați din salariul primului său an la primărie, înțelegem. Creditele încep să i se acorde domnului Barbu tot începând cu anul 2006.
Culmea este că micuțul apartament, unica proprietate a familiei, va fi închiriat. Florin Barbu și soția unde locuiesc atunci?
La fel ca mulți alți bugetari de lux, Florin Barbu și-a scris CV-ul fără prea mare atenție la acuratețea informațiilor. De înțeles, din moment ce este un document cerut de lege, pe care nu îl verifică nimeni.
Pe vremea când era director la ANIF, Florin Barbu apare într-o poză Agerpres cu un ceas Hublot Big Bang în valoare de 15.000 de euro, ceas care nu apare și în declarația sa de avere parafată cu semnătura dumnealui. Dar poate i-a fost împrumutat doar pentru shooting.
Marele „noroc” al ministrul Agriculturii: părinții pensionari
„Ghinion!” – așa îl lua cândva gura pe dinainte pe profesorul nostru național, când era întrebat de ce n-au multe case și profesorii care trăiesc din salariu. Dar sunt și unii care n-au avut ghinion, de exemplu un cuplu de pensionari din zona Olteniei, ea – învățătoare, el – profesor de sport.
Dimpotrivă, au avut chiar noroc, iar acest noroc constă într-un fiu înscris la PSD. Ceea ce desigur nu poate avea legătură cu faptul că au ajuns mai mult decât proprietari, adică… dezvoltatori! Cumpără terenuri, construiesc, vând.
Au inclusiv clienți de vază, cum ar fi președintele CJ Olt, pesedist și el. Fiul pesedist nu învârte vreo afacere. Din contră, a fost bugetar toată cariera. Zilele acestea îl tot vedeți la televizor, folosindu-și abilitățile înnăscute și dobândite pentru a negocia cu fermierii protestatari.
Este vorba, desigur, despre ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu. Despre afacerile imobiliare ale părinților săi, bugetari pensionați, a scris presa locală.
Am solicitat detalii despre terenurile familiei. Dar am fost ignorați
Am purces și noi să investigăm cele semnalate, dacă tot nu prezintă interes un astfel de subiect pentru presa centrală sau pentru ANI.
Am putut confirma, prin extrasele de carte funciară, că doamna Virginia Barbu și domnul Dumitru Barbu sunt proprietarii a 3.710 mp de teren pe raza comunei Milcov, județul Olt.
În 2023, din cele 9 loturi a câte 530 mp, doar 3 mai erau în proprietatea lor. Pe 4 loturi se ridicau în 2023 patru case frumoase, așa cum am găsit cu Google Earth.
Pentru a verifica informația că terenurile au intrat în legalitate, adică din extravilan în intravilan, abia după ce construcțiile erau finalizate, doi voluntari din echipa noastră au transmis cereri pentru informații de interes public către primăria Milcov, la interval de câteva luni.
Citește și: De ce s-a întors Alexei Navalnîi în Rusia: „Le-am promis oamenilor că nu-i voi dezamăgi”
Termenul de 30 de zile a expirat de mult, numerele de înregistrare ale cererilor nu au fost comunicate, iar primarul din Milcov nici nu ne mai răspunde la telefon. Acesta face și el parte din PSD, partid pentru care legea se pare că este facultativă.
Acest profil de politician român cocoțat acum într-o înaltă demnitate publică a fost realizat pe bază de documente publice și pe anchete făcute de presa locală și centrală. Altfel spus, este totul la vedere și, totuși, nu se sesizează niciuna dintre instituțiile statului. Mai mult, lui Florin Barbu îi este permis să devină ministru.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„…ceas… 15 mii euro…”___–__se pare ca prin Romania bantuie o boala a ceasurilor scumpe-si-la-vedere ( sa-i zicem Orologita, orologita acuta !),si inca la personaje sarace, desigut tot-la-vedere, adica aparent si in documente oficiale, pentru ca „suntem la putere, deci putem!”, plus, e o chestie si de noroc, iar cu norocul nu te poti pune, vorba jupanului suprem, care doar ce a mai semnat ceva pensionari la 50 de ani, si ceva ridicari in grad, de general, dar cate alte sute de asa gradari nu se fac(macar la colonel) , anual , in Romania, (adica fara noima), dar si doar pentru ca vin cu marire salariala, deja la un salariu nici visat de milioane de romani muncitori oriunde si chiar din paturi mai elevate, precum dascalii, medicii, inginerimea…Ciudata tara, s-ar putea sa nu mai existe in viitor, pentru ca, cancerul social o mananca chiar din interior…