joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterMărirea şi decăderea „Împăratului”: portretul unuia dintre marii sforari ai Iaşului postcomunist

Mărirea şi decăderea „Împăratului”: portretul unuia dintre marii sforari ai Iaşului postcomunist

În vremurile sale bune, conu Mişu ajunsese unul dintre cei mai influenţi ieşeni. Bine înfipt atât în mediul politic, cât şi în cel judiciar, despre cel supranumit „Împăratul” s-a spus că a pus miniştri şi a numit judecători, chiar dacă el era, aparent, un simplu avocat. Prieten atât cu politicienii, cât şi cu interlopii, Mihail Vlasov a fost măcinat puţin câte puţin de anchetele DNA din ultimii ani, trei la număr, care l-au lăsat, până la urmă, fără două dintre lucrurile pe care l-a iubit cel mai mult în viaţă: banii de jocuri şi luxul de a fi liber.

Mihai Vlasov a intrat în capitalism cu o condamnare pentru luare de mită, primită pe când era judecător. În perioada ceauşistă, „Mişu” a fost prins cu o şpagă de 70.000 de lei, o sumă colosală pentru acea vreme, echivalentul unei Dacii noi. Ar fi primit banii în calitatea sa de judecător. A stat doar doi ani în arest, reuşind să îşi spele numele şi să fie achitat de fapta de corupţie în justiţia tulbure de la începutul democraţiei. Despre acea perioadă, Vlasov avea să scrie, în propriul CV: „arestat de statul comunist şi lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat”. După revoluţie a devenit avocat şi, uşor-uşor, a început să facă bani. La mijlocul anilor ’90 întoarcea deja banii cu lopata, şi avea poate cea mai luxoasă casă a acelor ani, din Iaşi. La finele acelei decade, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens după ce Monitorul, actualul Ziarul de Iaşi, dezvăluia că încerca să preia abuziv un hotel cochet dintr-o zonă centrală a Iaşului.

Adevărata influenţă a lui Vlasov a venit odată cu apropierea sa de mediul politic. Mişu s-a aciuat în preajma liderilor liberali din Moldova, legătura fiind oficializată odată cu căsătoria uneia dintre fiice, Vanda, cu ministrul liberal Cristian David. În 2007, „Împăratul” a ajuns la Bucureşti, ca preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României. În Capitală şi-a creat un adevărat cerc de influenţă prin intermediul Curţii de Arbitraj, care funcţiona în cadrul CCIR şi în care şi-au făcut loc tot felul de rubedenii şi prieteni de-ai lui Vlasov. Cu una dintre fiice soţie de ministru şi cu cealaltă având propria casă de modă, Vlasov a continuat în Bucureşti ceea ce începuse încă de când era la Iaşi: să joace la cazino. Acum însă pe picior mare. Înainte de a intrat în vizorul procurorilor, Vlasov a fost parte vătămată într-un dosar instrumentat de poliţiştii din Bucureşti împotriva clanurilor interlope „Duduianu” şi „Caran”. La dosar se arăta că Vlasov ar fi împrumutat sume imense de bani de la interlopi pentru a le juca în cazinouri. Până să fie înhăţat de DNA ajunsese să joace la ruletă direct cu cardul CCIR, de pe care a cheltuit 700.000 de lei la jocurile de noroc.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE