Mark Rutte va prelua la 1 octombrie funcția de secretar general al NATO, după 14 ani în care a fost premier al Țărilor de Jos.
Rutte preia șefia organizației într-un moment istoric critic și va avea nevoie de abilități diplomatice speciale pentru a gestiona o alianță supusă multor provocări.
În iulie 2023, Mark Rutte anunța că demisionează de la șefia guvernului Olandei și ”se retrage din politică”, după ce coaliția pe care o conducea s-a prăbușit din cauza opiniilor contradictorii în politica de migrație. Nu a durat prea mult – doar până în luna octombrie a aceluiași an – ca Rutte să uite angajamentul de a părăsi politica: devenise vizibil dispus să-i succeadă lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO. Norvegianul urma să părăsească postul în septembrie 2024, după un deceniu la cârma alianței.
Luni de zile, Rutte a dus o campanie discretă pentru a-și atrage susținerea liderilor parteneri NATO. Pe cei mai mulți îi cunoștea deja din calitatea de prim-ministru și din colaborarea în diverse organisme internaționale. De profesie istoric, Rutte a fost candidatul favorit al președintelui american Joe Biden și al majorității liderilor europeni.
În cercurile diplomatice consultate de DW este cunoscut drept ”Domnul Nu”, pentru că a respins planurile ambițioase de reformă a Uniunii Europene propuse de președintele francez Emmanuel Macron. Se înțelege, în schimb, bine cu cancelarul german Olaf Scholz. Este în relații bune și cu premierul populist de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, alături de care a insistat pentru procesarea cererilor de azil în state terțe din afara UE.
Cel mai greu i-a fost să obțină sprijinul premierului naționalist al Ungariei, Viktor Orban, cu care nu este în cei mai buni termeni.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: PSD și-a impus noul directorat la Transelectrica
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: NATO / Facebook)