joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterMARȚEA NEAGRĂ | Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri...

MARȚEA NEAGRĂ | Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro

Victorie nesperată pentru proprietarii de imobile naţionalizate care se judecă de decenii cu Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Într-o singură zi, marţi, 29 septembrie, CEDO a admis un număr record de 103 reclamaţii, dispunând un termen de 3 luni pentru restituirea imobilelor ori, dacă acest lucru nu e posibil, plata unor despăgubiri.

Premiera o constituie însă faptul că instanţa de la Strasbourg nu a mai lăsat la latitudinea statului calculul despăgubirilor: a admis expertizele judiciare ale reclamanţilor şi a dispus daune la valoarea de piaţă actuală a imobilelor, la care a mai adăugat şi cheltuieli de judecată, iar în unele cazuri şi daune morale!

Totalul? 15,5 milioane euro, din care, după cum a descoperit BIHOREANUL, peste 500.000 euro revin unor proprietari de apartamente naţionalizate din centrul Oradiei, care se luptă de decenii să-şi reintre în drepturi…

Procese de decenii…

Fostă proprietară a unui apartament în Palatul Rimanoczy din Parcul Traian 1, o orădeancă stabilită în SUA are de recuperat de la Statul Român 38.000 euro, iar moştenitorii a patru apartamente dintr-o vilă de pe strada Armatei Române 18 au fost despăgubiţi cu 200.000 euro.

Vlad Cigan

Cea mai mare sumă, de 275.000 euro, a fost acordată unei orădence, proprietare a două apartamente într-o casă din strada Roman Ciorogariu nr. 64 şi a altor două în imobilul din strada Mihai Eminescu 53. De altfel, femeia deţine un record revoltător: se luptă încă din 1996 pentru a-şi intra în drepturi, după cum a dezvăluit BIHOREANULUI avocatul ei, Vlad Cigan (foto). Când a început demersurile avea 51 ani, acum are 75.

Avocatul i-a preluat cazul în urmă cu 17 ani, în 2003, când orădeanca îşi epuizase toate căile legale, atât administrative, cât şi în Justiţie, pentru a-şi recăpăta imobilele. „În 1996 a cerut să i se restituie apartamentele în natură, solicitând şi ca acestea să nu se vândă până la soluţionarea cazului”, povesteşte Cigan.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE