”Mihai*, vino repede să ne pitim aici în dulap! Sau după draperie. Clara* nu ne va găsi!”, îi strigă Dorin* colegului său de distracție, care sărbătorește acasă, lângă București, ziua sa de naștere. Împlinește 6 ani. Clara abia a făcut 4 ani, iar Dorin, unchiul său, are 15 ani.
Copiii sunt vecini pe scara unui bloc. Îi despart numai trei etaje. Cei mici se mai vizitează, se joacă împreună, uneori se invită și Dorin, chiar dacă între ei e o diferență de vârstă semnificativă. Acum se distrează de-a v-ați ascunselea.
”Nuuu, nu suntem gataaa!! Îți spunem noi când să ne cauuuți!”, se aude mesajul lui Dorin către nepoata sa. ”Gataaa!”, vine îndemnul abia după câteva minute. Scenele se întâmplă într-un apartament cu trei camere, închiriat. Mama lui Mihai și cea a lui Dorin socializează în sufragerie, în timp ce fetița și băieții se aleargă prin dormitoare.
Material realizat de: Justin Gafiuc
„Mi-a spus cum, de ziua lui, Dorin i-a băgat-o în gură când se ascundeau prin dulap!”
E decembrie 2019. ”În august 2020, am decis să ne mutăm la Sibiu din rațiuni familiale. Băiatul urma să înceapă și școala. La scurt timp după ce ne-am stabilit în noua locuință, s-a întâmplat însă momentul care a făcut să ne cadă cerul în cap”, mărturisește Alina*, mama lui Mihai.
Glasul îi tremură și abia reușește să articuleze cuvintele.
”Începuse să deseneze organe genitale masculine”
Retrăiește un film horror.
Ea susține că Mihai a trecut prin trei episoade de sex oral cu Dorin, ”o dată chiar la el acasă”, iar înainte ca fiul său să i se confeseze începuse să deseneze organe genitale masculine cu destulă precizie.
”Copilul a trecut printr-o retraumatizare”
Au urmat un apel la 112, o plângere la Poliția Sibiu, declinată la Ilfov, și o luptă cu un sistem amorțit, tributar unor proceduri desuete.
Între timp, a început o terapie de recuperare cu fiul său, la Sibiu. Dar dosarul și anchetele sociale s-au blocat pe traseu, de la un capăt la altul, parcă într-o coordonare mutuală.
”Ne transformau din victimă în agresor”
E uimită de felul cum ajunsese să fie tratată:
Familia s-a mutat în Turcia, Parchetul tace
Ce răspunde însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu la o interpelare pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public? Am formulat două întrebări:
- Care au fost actele de urmărire penală efectuate în dosar?
- Câți procurori au lucrat până în prezent la acest dosar și ce procuror se ocupă actualmente de instrumentarea respectivei spețe?
PJ Cornetu se eschivează, sub semnăturile prim-procuror Simion Nicoleta Minodora și purtător de cuvânt procuror Creac Adrian Marian.
Prin urmare, la distanță de un an și jumătate de la sesizarea făcută de părinții lui Mihai, dosarul navighează indescifrabil la Parchet, iar instituțiile de pe circuitul anchetei penale și sociale dau din colț în colț. Între timp, victima, împreună cu mama și tata, s-a mutat în Turcia pentru a se rupe de mediul și întâmplările din România.
”Nepoata minoră stă sub același acoperiș cu agresorul”
Ea mărturisește că a avut, la un moment dat, și un dialog cu fiul ei, în care l-a întrebat de ce nu a încercat să se impună în fața lui Dorin: ”Mi-a zis că a insistat și i-a spus că nu vor mai fi prieteni dacă nu acceptă ce i-a propus el”.
Mihai e azi în clasa întâi, face home schooling din Turcia cu școala din România și urmează cursurile unui afterschool pentru socializare și spre a învăța limba. Părinții îl mai duc la șah și la înot. ”Se descurcă bine”, concluzionează mama puștiului.
E însă contrariată și acum de ”tupeul lui Dorin, care se autoinvita și la Sibiu, după ce ne-am mutat acolo și înainte să aflăm despre agresiunile lui sexuale. Băiatul chiar e un pericol mare. Inclusiv pentru Clara, nepoata lui, cu care stă sub același acoperiș. Fata are acum în jur de șase ani, iar pe cei de la DGASPC Ilfov și de la Asistență Socială Dobroești nu prea i-a interesat subiectul semnalat de noi”.
Clara e fiica surorii celui cercetat pentru agresiune sexuală. ”Femeia e dată în urmărire generală”, semnalează Alina. Iar portalul Poliției Române conține într-adevăr numele celei indicate, pentru care există un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnată la un an de detenție pentru complicitate la furt.
Rezumatul în patru idei
Să recapitulăm!
- pe numele lui Dorin, 15 ani la momentul faptelor, e deschis un dosar pentru agresiuni sexuale asupra altui minor, Mihai (6 ani). Ancheta e împotmolită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu.
- DGASPC Ilfov și Serviciul de Asistență Socială Dobroești tratează superficial cazul minorei Clara (4 ani), nepoata lui Dorin, pasibilă de a deveni ea însăși victimă, trăind în aceeași locuință cu agresorul. Ea e fiica sorei lui Dorin. Aceasta nu are grijă de fata ei, a născut-o pe când avea 17 ani, iar acum e căutată de Poliție pentru complicitate la furt
- Mihai și familia lui au plecat în Turcia și așteaptă în van finalizarea investigațiilor, în timp ce ”Dorin își vede liniștit de viața lui, merge la școală și chiar mama lui spune că nu e nimic adevărat”, după cum afirmă Alina, mama victimei.
- cazul e pe agenda autorităților de 18 luni.
”Agresorul a fost chemat într-un târziu să dea declarații”
”Doamna Mihaela” e Mihaela Chiper, fostă jurnalistă la Realitatea TV și fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale. Alina a contactat-o pe Facebook, i-a vorbit despre cazul ei și i-a cerut sprijinul. A urmat un memoriu către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, suficient pentru a scoate oamenii din amorțire. Dar numai cât sistemul să opereze câțiva pași pe care ar fi trebuit să-i facă din primele săptămâni de anchetă. La PJ Cornetu, dosarul de la Dobroești rămâne însă un cartof fierbinte, nedigerabil!
Punctul zero: o singură cameră de audiere în țară!
La VIS, Mihaela Chiper s-a implicat, de fapt, pe mai multe direcții care vizează și tratamentul minorului în justiție. A pus pe picioare, bunăoară, un proiect cu amenajarea unor camere de audiere destinate minorilor, la nivelul mai multor Parchete din țară, capitol la care România era complet descoperită. O singură astfel de încăpere!
E vorba despre spații prietenoase, unde copilul-victimă să poată fi ascultat în condiții netraumatizante, altfel decât după modelul depășit și învechit, cu care a făcut cunoștință și Mihai, băiatul de 6 ani trecut prin agresiuni sexuale repetate din partea vecinului Dorin.
”Dacă ați știi câți judecători au renunțat să mai audieze copilul!”
Costurile de amenajare ale unei camere de audiere se învârt pe la 13.000 – 15.0000 de euro și presupun utilare cu mobilier, diferite tapeturi, jucării, camere video, microfoane, kituri audio, aparatură de înregistrare. Astfel de modele au apărut la Vâlcea, Constanța, Vrancea, Sibiu sau Bacău, altele sunt pe listă.
În materie de rezultate, ea oferă și câteva detalii: ”Pentru că efectele sunt spectaculoase, la Vâlcea, de exemplu, înțeleg că vin chiar judecătorii să facă audierile în camera de la Parchet. Mi-a căzut fața! De fapt, dacă ați știi câți judecători au renunțat să mai audieze copilul după depozițiile obținute în camera specială ați rămâne cu gura căscată”.
Dar camera în sine nu e, evident, unicul instrument.
”Să nu mai considere toți deștepții din țara asta că mint copiii”
Amintește și alte două proiecte în derulare:
- seminarii pentru implementarea unor standarde de evaluare a credibilității mărturiilor minorilor, ”ca să nu mai considere toți deștepții din țara asta că mint copiii. E o expertiză comportamentală atât pe copil, cât și pe intervievator pentru a elimina din îndoială. George Visu e psiholog la Curtea de Apel Cluj și coordonează un grup de elită de 12 psihologi, pe care ne bazăm să devină practic un for științific în domeniu. Să nu-și mai dea oricine cu părerea că minte copilul, ci să se ducă la niște specialiști cu adevărat pregătiți”.
- parteneriat cu Institutul Național de Magistratură pentru formarea unor procurori specializați. ”Formator este Marian Trușcă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar cofondator la VIS e un medic legist, Ligia Barbarii, un om excepțional, care a adus genetica judiciară în România, fostă șefă a laboratorului de genetică de la INML. Am mers în paralel cu formarea pe audiere și cea necesară pentru a înțelege ce tip de probă directă de natură medicală și de unde o poate accesa procurorul, cum să procedeze, ce înseamnă o fereastră ADN”.
Centru integrat dedicat minorului-victimă la Ilfov
Iar următoarea țintă este crearea unui centru integrat dedicat minorului-victimă la Ilfov, adică exact acolo unde ”dosarul Mihai” a devenit aproape un caz-școală despre cum o speță de agresiune sexuală în care sunt implicați minori alunecă printre fisurile sistemului. E tot un proiect VIS (Chiper) – Zi de Bine (Medeleanu).
”Consiliul Județean Ilfov a aprobat un proiect de Hotărâre prin care ne vor pune la dispoziție un spațiu, cu finanțare dinspre Melania, astfel încât să avem compact cabinete de psihoterapie și de examinare medico-legală, camere de audiere pentru copii, o încăpere în care să stea grupul de lucru format din legist, psiholog, procuror, polițist, să asiste la dialogul cu copilul, fără ca acesta însă să-i vadă. Singurii care intră în contact cu minorul sunt medicul legist și procurorul”, mărturisește Mihaela Chiper.
Ea e convinsă că ”în aprilie va fi în picioare acest centru, care va fi coordonat direct de prim-procurorul Parchetului Ilfov. Constituie idealul organizării pe care o putem face în interesul copilului-victimă. Iar asta nu e inovația noastră, ci astfel de lucruri se întâmplă de ani de zile în SUA sau Europa, ca model de bune practici”.
”Povestea în fața a șapte oameni cum a fost abuzată sexual”
Potrivit datelor oficiale, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români în 2020 și 2.222 de copii în 2019. Cifrele înseamnă o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an!
Din 1998, Iana Matei conduce Reaching Out Romania, un ONG pentru protejarea și reintegrarea în societate a victimelor traficului de persoane. ”Din 2007, majoritatea sunt minori, copii care au nevoie de îngrijirea noastră”, scrie psihologul pe pagina de prezentare a organizației.
Și ea se numără printre vocile care trag în mod constant un semnal de alarmă despre retraumatizarea minorilor în sistemul judiciar din România.
”Trei interviuri într-o lună. E inuman!”
Continuă: ”Fata a beneficiat între timp de consiliere, a înțeles niște lucruri, s-a hotărât să spună adevărul. S-au întors un polițist de la crimă organizată, alți doi polițiști, un avocat, un oficial de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, plus încă o polițistă, care tot intra și ieșea. În interval de o lună, același copil a dat trei interviuri. Procurorul vrea apoi să reverifice audierea, pentru că fata și-a modificat declarația originală, se ajunge și în instanță, unde trebuie să le vorbească judecătorilor. E inuman!”.
Invocă necesitatea acelorași camere speciale de audiere, în care ”victima să fie doar în prezența unei persoane de referință, să se simtă o apropiere, plus polițistul și procurorul. Atât! ANITP e structură guvernamentală, își poate lua informațiile de la Crimă Organizată. Și de ce trebuie să colecteze datele personale ale fetei într-o bază despre care nu știm nimic? Când i-am ridicat problema unei doamne de la Agenție a dat din umeri”.
”Statul român e complice”
Iana Matei crede că inclusiv la nivelul instanțelor ar trebui să existe camere separate pentru abuzatori și victime, minore sau nu:
Și apasă, de asemenea, pe deficitul de judecători specializați pe cauze cu minori: ”Ar trebui să funcționeze această distincție. Să fie informați pe domeniul lor. Am o prietenă specializată pe economic și-mi spune că acum fluieră în instanță. Dar înainte, când nu stăpânea foarte bine lucrurile și n-avea timp să se perfecționeze, să citească modificări legislative, avocații îi simțeau imediat nesiguranța și încercau să speculeze slăbiciunile, care pot naște situații foarte sensibile”.
* Mihai, Clara, Dorin și Alina sunt nume fictive pentru a proteja identitatea persoanelor implicate în dosarul cu minori
Articolul a fost publicat și pe Impact.ro, în cadrul proiectului ReAct – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție.
Foto: Impact.ro
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ReAct – Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție, susținut prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestei acestui articol nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.