Mărturiile medicilor din România detașați în „zonele roșii” cu COVID-19: sunt experiențe pe care nu le vor uita niciodată

Data:

Pandemia de coronavirus a prins spitalele în situația în care medici sau asistenți, alături de infirmiere și îngrijitori, s-au transformat în pacienți după ce au fost depistați pozitiv cu COVID-19.

Pentru a putea să continue să asigure asistența medicală și să își desfășoare activitatea măcar parțial, spitalele au fost nevoite să ceară ajutorul colegilor din județele vecine, mai puțin afectate de numărul de cazuri. Astfel, au fost detașați medici, asistenți, dar și alte categorii de personal medical care să mențină spitalele funcționale.

Dacă în unele zone ale țării, medicii s-au oferit voluntari și au fost detașați la cerere în zonele care erau atunci focare active, în alte orașe medicii povestesc că au fost detașați fără voia lor, în condiții „de armată”, în care au muncit extrem de mult. Schimbarea conducerii spitalului cu medicii militari a fost privită de la început ca o pedeapsă, și nu ca un rău necesar, acceptarea condițiilor impuse de aceștia depinzând de gradul de adaptare a fiecăruia în parte.

La Suceava, instaurarea unor condiții mai stricte a stârnit tensiuni majore între medici și noua conducere, însă aceasta a avut puterea de a impune respectarea unor reguli mai stricte, care treptat au ajutat la domolirea focarului.

În sprijinul medicilor suceveni au mers colegii lor ieșeni, mai întâi o echipă de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, formată din 16 medici, asistenți și infirmieri din Unitatea de Primire a Urgențelor, apoi și alți medici au solicitat detașarea la cerere pentru a veni în ajutorul acestora, fiind vorba de medici nefrologi, ginecologi, urologi, dar și din alte specializări.

Nu au lipsit însă neînțelegerile apărute după ce câțiva medici au fost detașați de Direcția de Sănătate Publică prin intermediul unui ordin și au refuzat să se prezinte la noile locuri de muncă provizorii. Cu toate acestea, medicii care au solicitat să fie detașați în alte orașe pentru a veni în sprijinul colegilor au povestit că a fost o experiență care face parte din meseria lor și că au reușit să facă față noilor condiții de lucru doar pentru că s-au gândit că medicina este asociată cu grija pentru oameni.

Citește și: Medicii voluntari în focarul din județul vecin: „Au fost tragedii văzute cu ochii noștri”

Pe de altă parte, medicii care au fost detașați la Spitalul de Urgență din Deva au rămas cu amintirea unei perioade în care au avut de-a face cu un volum de muncă „fenomenal”, într-un oraș golit de oameni. Mai mult, de teamă că se vor infecta și neștiind cum va evolua situația epidemiologică, acela a fost momentul în care mulți medici și-au dat demisia, lăsându-i în urma lor atât pe pacienți, cât și pe colegii lor care nu și-au uitat misiunea pe care o au.

Citește și: Medic deplasat la Spitalul preluat de militari, în Deva: „ M-a marcat orașul gol”

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține un important specialist chinez |Aktual24

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține...

Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani

Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea...

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele...