Cele 51 de persoane din Centrul de Asistenţă Umanitară și Socială pentru Refugiaţi din Iaşi vor împărţi 12 cozonaci şi vor primi mâncarea de zi cu zi, la caserolă, în regim de catering. Vor avea însă, în plus, câteva mere şi banane.
La biserică, pentru slujba de Înviere, fiecare va merge pe cont propriu şi nu va exista o masă comună. La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, emoţia finanţatorilor şi a donatorilor s-a disipat, eforturile umanitare s-au îndreptat către victimele cutremurului din Turcia şi Siria, iar refugiaţii sunt acum îndemnaţi de autorităţile române să facă eforturi să se integreze.
„Noi avem următoarea problemă: nu avem bani pentru mâncare. Nu pentru vreo mâncare specială, pentru mâncare în general. Acum umblăm cu “Sărut mâna!”. S-au terminat finanţările pentru masă, apelăm la bunăvoinţă, nişte colegi mai au câte o bucăţică de proiect şi din cele trei mese una este acoperită din acele proiecte. Dar eu nu ştiu dacă după Paşte noi mai avem mâncare să le oferim asistaţilor noştri”, ne spune Mihaela Munteanu, coordonatoarea Centrului pentru Refugiaţi de la Iaşi, care continuă.
În acest moment, la Centrul pentru refugiaţi din CUG sunt 51 de persoane, din care zece copii. Alţi copii ai ucrainenilor mai vin zilnic, la after school. Ei, copiii ucrainenilor care locuiesc în oraş şi vin doar pentru activităţi din afara orelor de şcoală, sunt cei care au creat un pom cu ouă din carton, colorate, care imită ouăle de Paşte. E singurul semn că şi la Centrul pentru refugiaţi este aşteptată Învierea Mântuitorului.
Continuarea în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cum a luat Parlamentul 20 de hectare de la Cercetare și le-a donat Bisericii
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)