luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterMasca de monstru, schimbată cu masca de protecție. Și fără bâtă la...

Masca de monstru, schimbată cu masca de protecție. Și fără bâtă la bătaia anuală de la Ruginoasa

Spectacolul tradițional de la Ruginoasa, județul Iași, a continuat și în acest an, în ciuda pandemiei.

Deși prezența jandarmilor și a agenților de poliție a împiedicat și anul acesta ca cele două trupe, „văleni” și „deleni”, să se întâlnească pentru bătaia cu bâtele de lemn din fața Primăriei, ambele cete au defilat dimineață prin sat, după ce cu o seară înainte s-au mascat, așa cum spune tradiția.

Măsurile de protecție sanitară nu au fost respectate în totalitate, dar cetele de zeci de oameni au defilat, unii cu măști sanitare, alții fără, pe ulițele din oraș.

Însă una dintre cele mai frumoase tradiții de la Ruginoasa, care era adesea umbrită de bătăile de dimineață, s-a păstrat și anul acesta. „Mălăncile”, trupele de mascați îmbrăcați tradițional, de data aceasta cu măști din franjuri vii colorate, nu cu căciuli de lână, au mers prin sat la porțile gospodarilor în cadrul unor parade ad-hoc. Au fost mai multe „mălănci” anul acesta, nu au mai fost lăsate să stea în centrul comunei, doar au făcut paradă pe străzile până la Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, iar apoi au urat și s-au strâns la casele lor.

Tradiția de la Ruginoasa are un istoric precreștin, crezându-se că prin întâmpinarea noului an îmbrăcați în duhuri rele, oamenii pot speria ghinionul și pot aduce un an îmbelșugat. Obiceiurile sunt împărțite în două: sunt unii tineri care „se fac de dimineață”, cei cu căciulile de oaie care au bâtele de 3-4 metri, și cei care „se fac de seară”, îmbrăcați cu cojoace încărcate cu zeci de clopote mari, cu măști cu franjuri colorate, care ură și merg în paradă prin sat sau chiar prin zonele alăturate, ajungând până în orașul Pașcani.

Scenele de la Ruginoasa au ajuns în atenția publicului la nivel național după ce, în anii trecuți, se iscau incidente în timpul bătăii simbolice de dimineață dintre „văleni” și „deleni”, transformată adesea de agitatorii de pe margine într-o luptă de stradă. După ce au fost cazuri în care unii tineri implicați și-au pierdut viața, în ultimii ani bătaia simbolică a fost interzisă, iar dispozitive de jandarmi și polițiști se deplasează la fața locului pentru a ține lucrurile sub control. Și anul acesta, jandarmii și polițiștii au fost prezenți în centrul comunei.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE