Mașinile electrice. Avantaje și dezavantaje

Data:

spot_img

Mașinile electrice. Avantaje și dezavantaje. Noua tehnologie, costul redus pentru o călătorie în oraș sau în țară, designul modern al mașinilor, sunt factori care au schimbat în mod decisiv piața auto.

Mașinile electrice sunt vehicule care se bazează exclusiv pe un motor electric, alimentat de baterii. În acest articol punem în balanță avantajele și dezavantajele mașinilor electrice cu baterie.

Înainte de achiziționarea unui automobil electric, șoferii ar trebui să ia în calcul beneficiile și neajunsurile unui vehicul de acest tip.

Citește și: În perioada 8-11 august are loc cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, festival etnologic al comunității săsești din Transilvania

Avantajele unui automobil electric

Mașinile electrice prezintă numeroase avantaje comparativ cu autovehiculele tradiționale pe benzină sau cele diesel.

Protejarea mediului

Pe termen lung, protejarea mediului este unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării mașinilor electrice.

Datorită emisiilor zero la țeava de eșapament (nu emit dioxid de carbon -CO2 sau oxizi de azot -NOx), acestea reprezintă soluția pentru un aer mai curat în marile orașe, un viitor mai verde și sănătos.

Citește și: Două recorduri mondiale stabilite de românii din Nürnberg: 1.667,41 m de brâu românesc, cu o greutate de 70 kg

De asemenea, aceste automobile au amprenta de carbon mai mică decât autovehiculele clasice, ceea ce înseamnă că emisiile generate în procesul de producție al energiei electrice sunt mai reduse, mai ales dacă energia electrică provine din surse regenerabile.

Costuri reduse

Mașinile electrice sunt populare pentru costul redus al unei călătorii. Este adevărat? Categoric DA. În primul rând, electricitatea este, în general, mai ieftină decât combustibilii fosili.

O mașină electrică reprezintă un adevărat avantaj economic, în special dacă aveți acces la o sursă proprie de energie regenerabilă: solară, eoliană. Astfel, se evită deplasările repetate la benzinării.

Citește și: Povestea profesorului de la Harvard care și-a luat casă în Transilvania: „Prin Criț, poți să vezi stadiul lumii globale”

Mașinile electrice vin la pachet cu costuri mai mici și la întreținere. Aceasta pentru că nu este nevoie de schimb de ulei, iar uzura frânei este redusă datorită sistemului de frânare regenerativă.

Un al beneficiu resimțit de proprietarii de mașini electrice este scutirea autovehiculelor acționate electric de la plata impozitelor auto, potrivit Codului Fiscal din România.

Mașini electrice. Confort sporit

Autovehiculele electrice, majoritatea, sunt dotate cu sisteme avansate de asistență pentru șofer, la care se adaugă motorul silențios, toate acestea contribuind la creșterea confortului șoferului și al pasagerilor.

Dezavantaje

Pe lângă multele avantaje, mașinile electrice prezintă și câteva inconveniente de care trebuie să ținem cont la achiziția unui astfel de autovehicul.

Autonomia. Timpul de încărcare

Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale mașinilor electrice este autonomia. Perfectă pentru oraș și distanțe mici, călătoriile lungi necesită o planificare atentă.

Se recomandă stabilirea în prealabil a opririlor, în funcție de punctele de încărcare, care nu sunt la fel de des întâlnite ca benzinăriile.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să recunoască preocupările Institutului Elie Wiesel de a nu repeta greșelile legionarismului ca fiind absolut legitime. Ionuț Mavrichi | INTERVIU

Aerul condiționat, clima sunt și ele consumatoare de energie. O încărcare poate dura între 20 și 60 de minute pentru ca bateria să fie încărcată în proporție de 80%.

Prețul de achiziție este mai mare. Diversitate redusă

Comparativ cu vehiculele pe benzină sau diesel, prețul mașinilor electrice este mai mare, fiind astfel mai puțin accesibile. Acestea sunt mai scumpe pentru că cumpărătorul „plătește tehnologia”. Paleta de opțiuni este limitată, ca număr de modele, față de automobilele pe bază de benzină.

Citește și: Andreea Ember, despre cum se face cercetarea în Franța: „Toți colaborează pentru ca cercetarea să nu fie oprită și cultura să ajungă în cele mai adânci pături ale societății.”

Evoluția tehnologică, inevitabil, va duce la săderea prețurilor. O sabie cu două tăișuri, mașinile electrice la mâna a doua riscând să piardă foarte mult din valoare. Mai mult, schimbarea unei baterii este costisitoare, chiar dacă, în general, mașinile electrice au 8-10 ani garanție.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / Joenomias)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vibrația misterioasă care a zguduit planeta timp de nouă zile | Aktual24

Topirea unui ghețar a declanșat, în septembrie anul trecut,...

Festivalul istoric „Vladislav I” revine la Brăila cu reconstituiri din istoria medievală și cea modernă

Festivalul istoric „Vladislav I” revine la Brăila cu reconstituiri...

Sfaturi utile privind plantarea bulbilor de toamnă

Perioada propice pentru plantarea bulbilor de toamnă este de...

Beneficiile masajului pentru sănătate – Află cum te poate ajuta masajul în viața de zi cu zi

Masajul a devenit o metodă foarte populară de relaxare...