Măștile domnului Beniamin Lup. Omul cu două soții decedate în condiții suspecte și o biografie controversată

Data:

spot_img

Investigațiile inițiate de Presshub în 2022 și recent, în 2024, au dezvăluit un șir de informații contradictorii oferite de dl. Beniamin Lup atât în legătură cu activitatea Asociației WorldTeach pe care o conduce, cât și despre decesul subit a două dintre soțiile sale.

În articolul Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane, Presshub a publicat în octombrie 2024 cazul dramatic al decesului la 42 de ani în 2016 al Eugeniei Lup, prima soție a lui Beniamin Lup, precum și cazul morții la 45 de ani a celei de-a treia soții, Rodica Guțan, în septembrie 2024 la Chișinău. Investigația poate fi citită aici.

Documente medicale aflate în posesia poliției în dosarul deschis pentru „ucidere din culpă” de procurorii din Caraș-Severin, atestă că în cazul Eugeniei este vorba despre „otrăvire accidentală cu secobarbital”, un sedativ-hipnotic interzis prin lege în România încă din anul 2000. Ofițerul de poliție care instrumentează cazul a declarat pentru Presshub că ancheta se află într-o fază avansată, după colectarea de documente și numeroase audieri de martori.

O investigație realizată de: Brîndușa Armanca și Sorin Istrate


Rodica Guțan s-a stins în condiții de o bizară similitudine cu moartea Eugeniei Lup, ceea ce a luat prin surprindere comunitatea din Chișinău, fiindcă femeia nu era cunoscută ca suferind de boli incurabile. Ea a decedat subit acasă, în prezența exclusivă a soțului. La fel s-a întâmplat și cu Eugenia cu opt ani înainte.

Mama Rodicăi Guțan, Polina Antonieva, pensionară, cu care am purtat o lungă conversație telefonică, crede că Beniamin „i-o pus prafuri” Rodicăi să moară, fiindcă fiica ei era pornită să le spună finanțatorilor americani tot ce știe.

Inițial Rodica avea mare încredere în soțul ei: „Fata mea era oarbă, tot credea, dar eu îi spuneam nu-l crede, el e Satana cu Biblia în mână. O să te omoare”. Bătrâna a fost îndepărtată de fiica ei, cu care vorbea doar în secret. Când a aflat de amantlâcurile soțului, Rodica l-a înfruntat.

Procuratura din Chișinău a deschis un dosar de anchetă pentru „moarte suspectă”, a efectuat percheziții domiciliare și a decis exhumarea Rodicăi pentru necropsie. Cercetările sunt în curs.

Strategii înșelătoare: Lup nu a fost niciodată pastor

Acțiunile lui Beniamin Lup ca șef al Asociației WorldTeach și director pentru Europa la Uncaged, au stat mereu sub declarata sa apartenență la comunitatea baptistă. Mai mult, acesta a lăsat să se înțeleagă în biografiile sale publice că este pastor.

În Republica Moldova se prezenta ca „șef peste bisericile baptiste din România”, cum ne-a declarat mama defunctei Rodica Guțan, Polina Antonieva.

Uncaged, principalul finanțator din SUA, este condus de Kim Westfall, o persoană cu o puternică filiație la cultul neoprotestant baptist, ceea ce a consolidat încrederea în partenerul din România.

Alegerea iubitelor, inclusiv a soțiilor, a fost adesea condiționată de botezul în biserica baptistă. Rodica s-a botezat în noiembrie 2017 pregătindu-se pentru căsătoria din martie 2018. Actuala angajată a Asociației WorldTeach, Denisa, a devenit brusc religioasă, conform afirmațiilor fostului soț, Valentin Malanca, „deși înainte de a-l cunoaște pe Beni (Beniamin Lup, n.red.) nu intra în biserica ortodoxă nici la marile sărbători”.

Malanca a declarat pentru Presshub că, în opinia sa, presupusul statut de pastor creștin este pentru Beniamin Lup „un instrument de manipulare” pentru a obține supunere.

Rodica Guțan, la botezul baptist, în noiembrie 2017

Presshub a menționat în articolul anterior din surse ale bisericii baptiste că Beniamin Lup nu a fost pastor, așa cum a fost prezentat în diverse ocazii: „Beniamin Lup este pastor cu misiunea al Bisericii Baptiste Speranța din Anina, președintele WorldTeach România și șeful de cabinet al deputatului Marius Dugulescu”. Lup nu a negat niciodată acest statut.

Publicația insidertm.ro a aflat dintr-un răspuns al Comunității Bisericilor Creștine Baptiste emis în 30.10.2024 că „Dl. Beniamin Lup nu a fost niciodată pastor baptist (…) în Cultul baptist din România”. Același comunicat semnat de președintele pastor Ioan Ciocîrteu precizează că în 20 iulie 2016 Beniamin Lup a fost exclus din Cultul Baptist din România.

Comunicat al Bisericilor Creștine Baptiste din România

Câte soții a avut Beniamin Lup?

Într-un Drept la replică la articolul nostru publicat în 22.10.2024 Macabru. Anchetă penală în România și în Republica Moldova pentru moartea suspectă a două soții ale lui Beniamin Lup, președintele unei asociații de combatere a traficului de persoane, dl. Beniamin Lup contestă printre altele că Rodica Guțan ar fi fost cea de-a treia sa soție legitimă. „Rodica a fost a doua soție (nu a treia cum s-a scris, în mod greșit)”, subliniază dl. Lup în textul trimis ca replică.

Presshub a primit câteva fotografii de la cununia civilă și nunta lui Beniamin Lup cu Oxana, o tânără din Republica Moldova. Am decis să nu le publicăm pentru a o poteja pe femeie.

Ziarul Libertatea în articolul Soțiile lui Beniamin Lup, liderul unui ONG cu relații în SUA, moarte în condiții suspecte în România și Republica Moldova. Alte două partenere, date în judecată după ruperea relațiilor publică în 3.11.2024 informații despre cea de-a doua soție a lui Beniamin Lup originară din Republica Moldova. Lup s-a căsătorit cu Oxana la un an după moartea primei soții, în mai 2017, după o tentativă eșuată de a se căsători cu o altă femeie, C.A., care l-a refuzat. A divorțat de Oxana după trei luni, în 5 septembrie 2017.

Tot Libertatea arată că Beniamin Lup și-a dat în judecată partenerele, procese pe care le-a pierdut.

Până în prezent Beniamin Lup a avut așadar trei soții legitime: Eugenia, Oxana și Rodica.

Biografii cu broderii: „Psychosexual Therapist”

În biografiile postate pe Linkedin, inclusiv cea ștearsă recent de pe pagina personală, Beniamin Lup se descrie ca jurist cu experiență internațională, ca expert și trainer în problemele de trafic uman, ca membru al unor organizații de prestigiu mondial. „Experiența mea a fost fructificată în mai multe Comisii organizate în cadrul Parlamentului României și în Grupuri de Lucru pe lângă Parlamentul European”, scria Lup pe pagina sa sub genericul „Despre mine”.

Pe Linkedin notează că este director european al Uncaged și directorul Asociației WorldTeach, dar și avocat asociat al Alliance Defense Fund, membru fondator și membru în board la Sallux/ECPM Foundation, director executiv la Bridge To Europe, absolvent al Institutului Diplomatic Român etc.

O informație adăugată la începutul lunii octombrie susține că Beniamin Lup este „asistent universitar full time” la Facultatea de Drept de la Universitatea Tibiscus din Timișoara.

La solicitarea noastră oficială, Conf. Dr. Luiza Caraivan, decanul Facultății de Drept, a precizat: „1. D-nul Beniamin Lup nu deține un grad didactic. 2. D-nul Beniamin Lup este cadru didactic asociat, fiind avizat în Consiliul Facultății de Drept și Administrație Publică să predea 6 ore pe săptămână dintr-un post vacant de asistent universitar”.

Universitatea privată Tibiscus a încheiat în 20.02.2024 un protocol de colaborare cu Asociația WorldTeach și cu Academia de Poliție din Chișinău.

Îl regăsim pe Beniamin Lup ca doctorand în „victimologie” la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” din Chișinău la Facultatea de Drept și chiar coautor împreună cu decanul, Vitalie Ionașcu, la câteva conferințe în domeniu, incluzând o conferință a Asociației Criminaliștilor din Moldova.

Vitalie Ionașcu și Beniamin Lup. coautori ai unor lucrari prezentate la diferite simpozioane de specialitate

Răspunsul primit de noi de la Academia de Poliție precizează că „Dl. Beniamin Lup, la data de 20 noiembrie 2023, a fost înmatriculat la studii superioare de doctorat în cadrul Școlii doctorale Științe penale și drept public a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI al RM, cu propunerea de proiect științific de cercetare „Prevenirea victimologică a traficului contemporan de persoane în Republica Moldova și România” conducător științific fiind desemnat doctorul în drept, conferențiar universitar, Ionașcu Vitalie”.

Relația cu Academia de Poliție din Chișinău s-a dezvoltat pe fondul finanțării de către Asociația WorldTeach a renovării, modernizării și dotării cu tehnologie a sălii de conferințe. Sumele generoase au deschis uși.

Inaugurarea a avut loc în aprilie 2024 în prezența CEO Uncaged, Kim Westfall și a lui Murang Pak, fost ofițer FBI, membru în board-ul Uncaged.

Cea mai bizară ocupație pe care Beniamin Lup și-o atribuie este postată pe Linkedin, în 15 iunie 2024: terapeut psihosexual. Postarea în engleză sună așa: „Being a Psychosexual Therapist brings me into a category of under 700 specialists… (Faptul că sunt terapeut psihosexual mă aduce într-o categorie de sub 700 de specialiști…)”.

În poză cu oameni influenți

Pretinsa apartenență la biserica baptistă i-a folosit lui Beniamin Lup nu doar pentru a atrage bani mulți de la creștini, ci și pentru a-și susține ambițiile politice. A fost consilierul a doi deputați, Marius Dugulescu (PD-L) și Mircea Lubanovici, precum și al „Regelui” Cioabă timp de 10 ani.

Împreună cu Regele Cioabp, la Centrul Butterfly din Zsolt – 27 septembrie 2019

În 2020 a candidat fără succes pe listele Alianței Renașterea României în circumscripția Galați, partid înregistrat de Lup la Timișoara. Președintele actual, Peter Costea, face propagandă politică pentru AUR.

Beniamin Lup, candidat de deputat în Galați, în 2020, pe listele Alianței Renașterea Națională

Persoane care îl cunosc de mai mulți ani pe Beniamin Lup ne-au dezvăluit stategiile lui Beniamin Lup pentru a se afirma. Protejăm identitatea acestor persoane la cererea lor.

„S.R.M”:„Participa la conferințe unde era vocal și accesa mereu persoane influente, cu care se poza. Combina pe toată lumea, apoi susținea că va fi pus în funcții oficiale, ca șef al ANITP, sau flutura legitimații de acces în parlament”.

„Ciprian”: „Lumea credea că el este o persoană foarte importantă, din guvern, pentru că el are acest dar de a-și face legitimații care arată foarte reale pentru omul necunoscător”.

Deducem din ilustrații și din comentariile sale pe rețele, că dl. Lup avea o atracție specială pentru instituțiile de forță, poliție, procuratură, penitenciar etc.

Cifre neverosimile

La Centrul Butterfly de la Zolt zilele acestea era agitație. Sătenii cu care ținem legătura ne-au mărturisit că l-au văzut, venit de la Timișoara, pe fostul proprietar al pensiunii devenite Centrul Butterfly. Ar fi vorba de un control al situației vehiculelor centrului, despre care vom încerca să aflăm mai mult.

Valentin Malanca ne-a relatat că Beniamin Lup a cumpărat un autoturism Nissan pe numele Denisei Malanca, azi ex-soția sa. Un control riguros ar putea găsi la Zolt situații similare.

Consiliul de Administrație al celor două organizații cu același nume, WorldTeach, dar cu Cod Unic de Identificare diferit, nu cunoaște activitatea acesteia. Cel puțin așa au declarat pentru Libertatea câțiva membri care nu au participat niciodată la o ședință, și nici nu li s-a prezentat situația financiară.

Centrul a primit autorizații de funcționare abia la finele anului 2022, precum și în anul 2023, așa cum atestă o listă pusă pe site-ul beniaminlup.ro. Ceea ce scria Presshub în martie 2022 despre „centrul fantomă” pentru salvarea femeilor traficate era corect. Narațiunile despre isprăvile din 2020, 2021, 2022 ale Centrului Butterfly se dovedesc ficțiuni.

Rămân fără dovezi cifrele foarte mari vehiculate de-a lungul timpului despre victimele „salvate” din trafic de Beniamin Lup. Așa cum am arătat în articolul nostru din 2022, Investigație.Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate, Beniamin Lup declara în 2019 la Beond TV, o televiziune din SUA, că el personal a salvat, din 2004, „450 de victime”.

Invitată la podcastul Vinelife în 2022 să spună povestea Asociației Uncaged, Kim Westfall îi declară moderatorului Tony Clark că Beniamin Lup ar fi salvat „800 de femei” din trafic, așa cum acesta a susținut când s-au cunoscut.

Spre comparație, Agenția Natională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), agenție guvernamentală, a identificat 451 de victime în 2023: una din două victime e copil, 3 din 4 sunt femei, 3 din 5 victime sunt exploatate sexual. Extragerea, sau „salvarea” unor persoane traficate este o operațiune dificilă și pentru o agenție guvernamentală.

(Surse foto: Facebook, website-uri WorldTeach și Uncaged)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related