Matematician român, premiu de excelență din partea California State University, Fullerton

Data:

spot_img

Matematicianul Bogdan Suceavă a primit premiul de excelență „L. Donald Shields” pentru învățătură și creativitate din partea California State University, Fullerton.

„Bogdan Suceavă a vizitat recent orașul din sudul României în care a copilărit și liceul în care a studiat matematica.

De la o vârstă fragedă, a fost încurajat să urmeze matematica ca o carieră promițătoare. La vârsta de 13 ani, a câștigat un premiu la Olimpiada Națională de Matematică din România.

«Este locul unde mi-a trecut prin minte pentru prima dată că aș putea studia matematica», a declarat Suceavă, profesor de matematică la Cal State Fullerton”, scrie în publicația universității americane.

Bogdan Suceavă și-a continuat studiile, obținând o licență și un masterat în matematică, cu accent pe geometrie, la Universitatea din București și un doctorat la Michigan State University. În 2020, a primit Medalia de Onoare din partea Societății Române de Științe Matematice.

Astăzi, Suceavă este un matematician recunoscut la nivel internațional, un cercetător neobosit, un colaborator apreciat și un mentor dedicat studenților săi, scrie Cal State Fullerton.

Pentru contribuțiile sale prolifice în matematică și pentru realizările sale academice, Bogdan Suceavă a fost selectat ca destinatar al premiului de excelență pentru învățătură și creativitate L. Donald Shields 2023 al universității.

„Sunt foarte recunoscător comunității academice de la Cal State Fullerton pentru că a recunoscut valorile pe care le susțin și mediului intelectual de la Cal State Fullerton pentru că a făcut posibilă cariera mea. Am fost sprijinit, încurajat și înțeles până la capăt în toate momentele carierei mele”, a declarat Bogdan Suceavă.

Premiul este acordat unui membru al universității americane în semn de recunoaștere a „activității academice și/sau creative remarcabile, demonstrate printr-o varietate de activități”.

Cel care a dat numele premiului a fost al doilea președinte al universității în perioada 1970-80.

„Îl cunosc pe Dr. Suceavă de când s-a alăturat facultății în 2002. Am fost implicat în procesul de angajare și îmi amintesc cât de mult potențial avea să facă lucruri mari pentru departament și pentru studenții săi – în special în ceea ce privește activitatea academică și creativă”, a declarat Alfonso Agnew, președinte și profesor de matematică.

„A depășit cu mult cele mai nebănuite așteptări ale mele și a reușit să fie umil pe tot parcursul lucrurilor, căutând întotdeauna să implice și să își ridice studenții și colegii ca parte a eforturilor sale.”

Succese academice și literare

În calitate de cercetător în matematică pură, în special în ceea ce privește expertiza sa în geometria diferențială și fundamentele geometriei, Bogdan Suceavă a produs 82 de articole de matematică citate în reviste de top și evaluate de matematicieni.

Lucrările sale acoperă arii din geometrie, analiză, algebră, geometrie euclidiană și istoria matematicii.

„În calitate de coleg matematician pur, vă pot asigura că această rată de publicare în reviste de mare impact este incredibilă”, a declarat Scott Annin, profesor de matematică și profesor remarcabil al universității în 2015.

Citește și: VIDEO De ce au loc tot mai multe accidente de tren? | 5 întrebări în 10 minute

„În general, matematica pură nu este produsă atât de repede, iar faptul că Dr. Suceavă reușește să o facă într-un mediu care solicită mult în domeniul predării și al serviciilor, este o adevărată dovadă a dedicării, eticii muncii și erudiției sale”, a subliniat acesta.

Multe dintre articolele lui Bogdan Suceavă sunt scrise în colaborare cu studenții săi, după o pregătire extinsă în afara sălii de curs. În 2014, a primit premiul „Contribuții remarcabile la succesul studenților”, din partea Colegiului de Științe Naturale și Matematică.

„Dr. Suceavă petrece o cantitate enormă de timp cultivând și îndrumând studenții, iar apoi se asigură că aceștia au un număr maxim de oportunități de a-și prezenta lucrările”, a remarcat decanul Marie Johnson.

„Calitatea lucrărilor realizate este extrem de impresionantă.”

Dincolo de vasta sa erudiție în domeniul matematicii, Bogdan Suceavă este un scriitor premiat și este foarte respectat în comunitatea literară atât în Europa, cât și în Statele Unite. Este autorul a 19 volume literare în limba română, care includ romane, povestiri și poezii.

Suceavă a obținut mai multe premii literare, printre care Premiul de ficțiune al Fondului Literar Român și Premiul de ficțiune al Asociației Scriitorilor din București și este invitat să vorbească la festivaluri literare din New York, Paris sau Praga.

Citește și: Locul 3 pentru elevii români, la un concurs organizat de NASA. Au participat tineri din 19 țări

Contribuții remarcabile la matematică

În urmă cu peste un deceniu, Bogdan Suceavă a fondat Cercul Matematic Fullerton, care aduce în campus, sâmbăta dimineața, tineri matematicieni foarte talentați – elevi de gimnaziu și de liceu – pentru a-și îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor și pentru a participa la concursuri de matematică.

Peste 300 de elevi din Orange County și din regiune au fost implicați în acest program de îmbogățire, facilitat de studenți la matematică de la CSUF interesați de cariere didactice.

Cunoscută pentru faptul că a susținut întotdeauna Departamentul de Matematică și CSUF, Suceavă a condus ceea ce a dus la acordarea în 2022 a premiului „Mathematical Programs That Make a Difference Award”.

Departamentul este unul dintre cele doar 22 de programe la nivel național care au primit această onoare, acordată unui program de matematică în fiecare an de către Societatea Americană de Matematică.

  Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Președintele CSUF, Fram Virjee, în dreapta, îi prezintă lui Bogdan Suceavă, profesor de matematică, premiul de excelență în erudiție și creativitate „L. Donald Shields”, 2023

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...