Trucurile contabile ascund dezastrul financiar de la Maternitatea „Elena Doamna”, a doua maternitate a Iașului. „Rezultat patrimonial debitor în sumă de 1,3 milioane lei”, e cosmetizat deficitul pe 2023.
În raportul pe anul trecut, plățile restante se ridicau la peste 870.000 lei, însă cuvântul „arierate”, un adevărat steag roșu, nu era menționat niciodată în documentul de 30 de pagini.
Anul acesta, la execuția pe șase luni, se precizează arierate de peste 620.000 lei, adică plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculată de la data scadenţei.
Citește și: Cu 4 voturi la 1, procurorii din CSM au fost de acord cu rezultatul pseudo-concursului pentru inspectorii judiciari
Pe anul trecut, conducerea spitalului a estimat venituri de 13 milioane lei din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar a înregistrat doar 11 milioane lei. Din cele 26,6 milioane lei plăți efective în 2023, peste 23,2 milioane lei au fost cheltuieli de personal, adică peste 87%.
Cauzele colapsului: medicii își dirijează pacienții spre cabinetele personale, reputația proastă spitalului, dar și situația încurcată a sediului, unul pavilionar, retrocedat comunității evreiești, în care nu se pot face investiții masive, ci doar cârpeli și pospăieli.
Peste 10.000 de lei (2.000 de euro) este cheltuială medie brută lunară pe cap de salariat la Maternitatea „Elena Doamna”. Pentru cei 187 de angajați, din care 32 de medici, anul trecut s-au făcut plăți de peste 4,6 milioane de euro.
Unitatea medicală are 128 de paturi, iar un element de bravură și autovictimizare totodată pentru conducere este că organigrama are 254 posturi aprobate din care 67 sunt acum neocupate, adică se lucrează cu un personal sub schema maximă. Chiar și așa, fondul de salarii înghite peste 87% din cheltuielile spitalului.
Citește și: Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporteris.ro)