sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterMedic ATI despre tragedia de la Piatra Neamț: „Aparatura trebuie să...

Medic ATI despre tragedia de la Piatra Neamț: „Aparatura trebuie să funcționeze continuu”

Medicul care coordonează activitatea de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, crede că astfel de tragedii precum cea de la Piatra Neamț ar trebui să fie accidente care se întâmplă foarte rar, aparatura din secțiile ATI fiind concepută să reziste la o utilizare continuă.

„Aparatura din ATI este ca un computer care nu este închis niciodată, care trebuie să funcționeze continuu, este făcută ca să meargă non-stop, nu poți opri nici injectomatul, nici ventilatorul. Scopul lor este să funcționeze fără întrerupere, cât este nevoie.

Până nu se termină ancheta nu putem ști exact ce s-a întâmplat acolo, însă sper că se va investiga serios ca așa ceva să nu se mai repete. Pacienții, cadrele medicale nu trebuie să mai treacă prin asemenea experiențe”, a precizat dr. Florin Roșu, care coordonează în paralel și activitatea ATI de la spitalul mobil de la Lețcani.

Medicul a mai explicat că de la începutul pandemiei aparatura din ATI a fost folosită mult mai intens, fiind o suprasolicitare atât a echipamentelor medicale cât și a personalului medical. De asemenea, nu poate fi blamat faptul că se crește capacitatea dintr-un salon ATI pe măsură ce există pacienți care au nevoie de tratament imediat. „Acum și instalațiile electrice și cele de oxigen sunt supraîncărcate și suprasolicitate.

Însă nu poți să lași un pacient fără îngrijire, nu poți să zici că nu mai introduci încă un pat în ATI. Fiecare pacient trebuie să primească o șansă, datoria noastră este să îi ajutăm. Ți se rupe sufletul cînd vezi că nu poate respira, nu poți să îl lași pur și simplu pe hol”, a completat medicul ieșean.

Dr. Florin Roșu consideră că această tragedie care s-a suprapus peste perioada pandemiei duce în continuare la o epuizare a personalului medical și la o teamă a pacienților de a mai ajunge la spital. „Suntem epuizați fizic și psihic deja, este perioada pandemică care ne afectează deja pe toți. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a concluzionat dr. Roșu.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE