Medici, preoți și profesori, printre informatorii Securității

Data:

spot_img

Potrivit statisticilor întocmite de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în perioada 1980-1989 Securitatea a recrutat aproximativ 200.000 de noi colaboratori, pe care i-a adăugat la rețeaua existentă. Dintre aceștia, 30.200 aveau studii superioare, în timp ce peste 4.300 erau studenţi.

Peste 3.600 activau în domeniul sănătăţii (medici şi asistenţi medicali), 800 în mediul juridic, circa 4.200 erau membri ai clerului (din toate cultele recunoscute de lege), iar 8.500 lucrau în învăţământ.

CNSAS mai precizează că peste 1.000 de informatori aveau ocupaţii dedicate artelor, între care 110 actori, 50 de regizori, 120 de „artişti”, 410 instrumentişti, 210 pictori, 55 de sculptori etc.

Peste 8500 dintre noii informatori erau din mediul rural.

Citește și: Un ciclist român traversează Europa pe bicicletă pentru a susține educația STEAM din România. El va parcurge 2462 de km, traversând 10 țări în 17 zile

Aparatul uriaș al Securității

Pentru cele patru direcţii principale ale Securităţii situaţia agenţilor se prezenta astfel:

Direcţia I (Informaţii Interne): peste 500 de colaboratori noi, cărora li se adăugau cei 78.000 recrutaţi de Serviciul I al unităţilor judeţene şi al Securităţii Municipiului Bucureşti (total 78.500).

Direcţia II (Contrainformaţii în domeniul economic): 2000, cărora li se adăugau 39.000 recrutaţi de Serviciul II al unităţilor judeţene şi al Securităţii Municipiului Bucureşti (total 41.000).

Direcţia III (Contraspionaj): peste 4600, plus 11.500 recrutaţi de Serviciul III al unităţilor judeţene şi al Securităţii Municipiului Bucureşti (total 16.100).

Direcţia IV (Contrainformaţiile militare şi penitenciarele): 18.500.

„Se observă că, deşi Direcţia I avea, în continuare, cel mai mare număr de colaboratori, planurile economice ale regimului, care prevedeau dezvoltarea masivă a industriei grele şi plata cât mai rapidă a datoriei externe, au condus la creşterea masivă a colaboratorilor în domeniul economic – 41.000 faţă de 18.600 în decada anterioară”, se arată în comunicatul CNSAS.

Creșterea represiunii, singura soluție

Istoricii mai consideră că având în vedere „situație economică ce se deteriora rapid, cu degradarea condițiilor de trai ale populației și cu izolarea pe plan extern (izolarea chiar și în interiorul lagărului socialist), regimul de la București considera că soluția era creșterea represiunii”.

Cercetătorii CNSAS promit că vor veni în viitor cu date despre victimele informatorilor Securității.

Citește și: CSM a rămas fără bani pentru salarii, ministerul Justiției propune virarea a 146 milioane de lei din rezerva lui Ciolacu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. pana la urma- desi de la bun inceput, de la nou „bun-inceput”-pentru ca a fost doar o continuare, hidra numita securitate, a imbarligat (si continua sa o faca) mintile romanilor si sa arunce blamul pe „Colaboratori”, exonerandu-se pe ei insasi si ajunsi- toti- milionari), pentru ca SINGURII responsabili LEGAL si MORAL sunt ei, securistii, INDIFERENT de informatiile pe care le primeau, pentru ca datoria lor era sa interpreteze obiectiv informatiile, ori ei aveau nevoie permanenta de „sabotori, dusmani ai regimului, etc”, doar pentru a arata ca au activitate si-si merita salariile , oricum mai mari ca ale prof. universitari, nu mai amintim de nenumaratele avantaje de toate felurile, inclusiv in punerea deoparte -pentru ei- la aprozar, a cateva kg. carne, din cota respectivului magazin, unde -se stie- sute de oameni faceau coada cu noaptea-in-cap, tocmai pentru a prinde putina mancare…Iar acesti securisti , oricum, tot ar fi falsificat „informatiile” pentru a gasi tapi ispasitori, insa prin sistemul cu informatori, (cat mai intins) se simteau chiar si mai aparati de o eventuala furie populara, care -in „89- chiar s-a dezlantuit, insa numarul impresionant de informatori -prin sine insasi- au deflectat aceasta furie doar impotriva fostei nomenclaturi si chiar au concentrat-o impotriva a cateva personaje, si asa se face ca au fost pedepsiti doar cativa inalti sefi din securitate si nomenclatura, lumea s-a decompesat si a trecut inapoi la tras la galere sau la jugul noii exploatari, dar data cu parfumuri de (asa-zisa) democratie, unde vechii sacali si-au gasit noi aliati, vechea clasa a burghezo-mosierimii(supravietuitorii) si popimea ortodoxa, toata lumea „aparata” de armata, de unde romanilor li se pregateste(incet dar sigur), noua dictatura, cea a militarizarii si a inchizitiei ortodocse…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Coroană cu „Slavă marelui Putin” depusă de Ambasada Rusiei la un monument sovietic în Sighișoara | Aktual24

Un fost ofițer al armatei române, locotenent-colonelul Alexandru Teodoreanu...

Transalpina, acoperită cu zăpadă și ceață. Șoferii sunt avertizați să evite traseul

Transalpina, acoperită cu zăpadă. Şoferii care vor să traverseze...

Paradă de motociclete inedită. Zeci de motocicliste în fuste au ambalat motoarele în Miercurea – Ciuc

Paradă de motociclete inedită. Zeci de femei au participat,...