duminică, 22 mai 2022
AcasăNewsletterMedicii din Iași semnalează un fapt îngrijorător: bolnavii de COVID-19 se tratează...

Medicii din Iași semnalează un fapt îngrijorător: bolnavii de COVID-19 se tratează singuri acasă

Medicii ieșeni au remarcat că în ultima perioadă au ajuns la spital tot mai mulți pacienți depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2 după ce au încercat să se trateze singuri acasă, evitând să discute mai întâi cu un medic.

De câteva luni, pe rețelele de socializare sunt distribuite remedii naturiste împotriva COVID-19 sau chiar scheme de tratament pe care oamenii ajung să le urmeze, deși nu le sunt recomandate de medicul specialist, din teama de a nu ajunge să fie internați. Astfel, în acest timp, starea lor se agravează și ajung la o unitate medicală abia atunci când starea de sănătate li se degradează semnificativ.

Aceste tratamente sunt distribuite de diferiți oameni, fără pregătire medicală, un exemplu fiind o listă cu „medicamente anti-COVID necesare acasă” și care conține: „paracetamol, betadină pentru apa de gură și gargară, vitamina C și D3, complex B, vaporizator+capsule pentru abur, oximetru, cilindru de oxigen, exerciții de respirație”, alături de alte sfaturi neavizate cum ar fi consumul de apă caldă cu lămâie, care ar elimina virusul „înainte de a ajunge la plămâni”. Specialiștii atenționează că aceste sfaturi pot face mai mult rău decât bine, oamenii fiind tentați să încerce să se trateze acasă și să experimenteze tratamente care nu sunt validate de medici. 

Din nefericire, pacienții ajung târziu la spital, fie din cauză că nu semnalează la timp medicului de familie că ceva s-a modificat în starea lor de sănătate. Aș sugera tuturor celor care au test pozitiv, chiar dacă sunt asimpatomatici să solicite sfatul medicului în ceea ce privește administrarea unui tratament. De asemenea, acest lucru este valabil pentru că cei cu forme ușoare sau care stau la domiciliu. Spre deosebire de cei care stau internați în spital și care au evaluare permanentă, cei care stau acasă pot fi tentați să caute tratamente care nu fac parte din protocolul care a fost agreat la nivelul Ministerului Sănătății împreună cu comisia de boli infecțioase. Îi rugăm atât pe pacienți cât și pe posibilii pacienți ca atunci când iau o schema de terapie să se adreseze mai întâi medicului de familie, iar el în orice moment să ia legătura cu un infecționist”, a precizat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE