La începutul pandemiei de coronavirus, când era în vigoare starea de urgență, Spitalul Județean din Suceava se afla în situația în care își desfășura cu mare greutate activitatea din cauza faptului că un număr mare din personalul medical fusese depistat pozitiv cu COVID-19.
Atunci, mai mulți medici ieșeni de diferite specializări s-au oferit voluntari și au solicitat detașarea la cerere pentru a merge să îi ajute pe colegii din județul vecin.
Dr. Ionuț Nistor este medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași și a fost printre primii medici care au făcut cerere la Direcția de Sănătate Publică Iași, fiind astfel detașat pentru o perioadă de trei săptămâni la spitalul sucevean, chiar de pe data de 3 aprilie. Medicul s-a transferat la cerere pentru a prelua o secție de 28 de paturi care funcționa la capacitate maximă.
„Riscuri există peste tot, acestea există chiar și în Iași. Am plecat pentru că am mai lucrat în Suceava în perioada în care eram rezident și cunoșteam colectivul, eram în contact cu medicii și știam atunci când s-au îmbolnăvit că rămâne un gol foarte mare. În același timp, știam că sunt foarte mulți pacienți cu insuficiență renală în Suceava care au nevoie de tratament. Pacientul cu dializă este special, are nevoie de ajutor specializat care poate fi dat de medici nefrologi”, a povestit medicul ieșean.
A doua zi, pe 4 aprilie, Spitalul Județean din Suceava a solicitat către Direcția de Sănătate Publică din Iași sprijin cu suplimentarea personalului medical pentru că unitatea medicală se afla atunci în situația în care nu își mai putea desfășura activitatea medicală. Aveau nevoie de 135 de medici, asistenți și personal auxiliar pe 12 specialități medicale: neurochirurgie, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, cardiologie, chirurgie generală, pneumologie, ortopedie-traumatologie, urologie, oncologie, ORL, pediatrie, dar și în Unitatea de Primire a Urgențelor.
Medicul spune că perioada de trei săptămâni petrecută acolo a fost o experiență care a ajutat și în același timp, a fost de ajutor, spitalul fiind atunci la o zi după ce conducerea fusese preluată de medicii militari.
Citește și: Medic deplasat la Spitalul preluat de militari, în Deva: „ M-a marcat orașul gol”
Crede că schimbarea conducerii la acel moment a reușit să pună pe picioare unitatea medicală pentru că în mai puțin de o lună au fost gândite și puse în funcțiune circuite epidemiologice, a fost testat personalul medical și s-a făcut o inventariere completă a secției. Medicul își amintește că până în ultima clipă a lucrat cu secția plină de pacienți, fiind persoane dializate și depistate pozitiv cu COVID-19.
„Majoritatea pacienților spuneau că principala problemă era dificultatea de a respira, aveau durere torcacică, abdominală, tuse. Tratamentul nu era ușor de tolerat, cu multe efecte adverse, de multe ori am fost nevoiți să oprim administrarea acestuia. Au fost tragedii văzute cu ochii noștri, un pacient care făcea dializă ne-a spus că și soția lui era internată, însă la Anestezie și Terapie Intensivă”, a precizat dr. Nistor.
Doctorul a fost detașat împreună cu două colege rezidente, Irina Matceac și Iuliana Tudor, care au spus că pentru ele experiența a fost „o ieșire din zona de confort” și că, deși au stat în preajma bolnavilor de coronavirus, au reușit să își învingă frica. „Lucrurile pe care le facem noi, ca rezidenți, sunt diferite. Cred că am avut sentimentul de utilitate mai mult decât în mod normal, cumva acesta este și idealul meseriei de medic, să ajutăm oamenii”, a precizat Iuliana Tudor.
Medicii spun că una dintre dificultățile întâmpinate a fost purtarea echipamentului complet de protecție, care nu permite corpului să respire, însă cu care au reușit să se obișnuiască treptat. „Ești ca într-o saună, cu trei rânduri de mănuși, ochelari, vizieră, mască de protecție superioară. Intervine o anumită obișnuință, însă nu este ușor de purtat”, au explicat aceștia.
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.