Membru al CNSAS despre declarația lui Crin Antonescu la Securitate: „Deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală”

Data:

Germina Nagâț, membru al Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), arată într-o postare pe Facebook, că încă din 2008, toate Colegiile au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza actelor administrative emise de organism colegial. După 17 ani, brusc, regula s-a schimbat, odată cu declarația dată de candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, în fața unui ofițer de Securitate.

„Încă de la prima adeverință emisă de Consiliu după schimbarea legii de funcționare, în martie 2008, Colegiul – sau, mai bine zis, toate Colegiile! – au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza acestor acte administrative (…) Nicio clipă nu s-a ridicat problema „absenței cadrului legal” care să permită consultarea documentelor pe care se bazează o adeverință, indiferent pe numele cui s-ar fi emis ea”, arată Nagâț.

Ea mai spune că „nici acest Colegiu din care fac parte nu a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privința dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverințelor”, mai scrie membrul CNSAS.

Citește și: Harta contractelor publice obținute de afaceristul Marcel Bîrsan, acuzat că mituia primari

Regulă schimbată după 17 ani

Nagâț continuă și arată că „deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi de acord cu restricționarea accesului la notele de constatare votate ca adeverințe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Și nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinței cu pricina”.

În replica, Mihai Demetriade, cercetător în cadrul CNSAS, susține într-un comentariu că „există o decizie judecătorească definitivă care atestă că notele de constatare nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, nu sunt publice”.

Citește și: Directorul CNAIR: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București | VIDEO

Un singur dosar

Contrele dintre cei doi continuă cu precizarea lui Nagâț că există o singură decizie definitivă și „câteva mii de adeverințe care conțin precizarea despre care am vorbit”. (…) Cum ar fi să aplicăm raționamentul dvs și să nu mai trimitem alți colaboratori sau ofițeri la tribunal, fiindcă am pierdut cam 10% dintre procese?”, se întreabă Nagâț.

CNSAS a stabilit că Antonescu nu a colaborat cu Securitatea, dar că a fost chemat de fosta poliție politică comunistă să dea o declarație despre un coleg care a încercat să fugă din țară înainte de 1989.

Dacă până acum consultarea notelor de constatare în baza cărora Colegiul CNSAS lua o decizie de colaborare sau necolaborare cu Securitatea față de cei verificați puteau fi consultate de oricine, de data aceasta regula s-a schimbat peste noapte și declarația lui Crin Antonescu nu mai poate fi consultată fără acceptul său.  

Citește și: Fără precedent: CNSAS limitează accesul la o notă de constatare. Cazul lui Crin Antonescu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din anul 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related